Soluții de economisire a energiei și soluții pasive pentru construirea unei case

Arhitectura contemporană se concentrează din ce în ce mai mult pe sisteme ecologice și pe dezvoltarea durabilă. În clădirile existente, sunt implementate soluții eficiente de economisire a energiei, în timp ce noile construcții se concentrează pe strategii pasive avansate pentru a minimiza necesitatea utilizării surselor externe de energie.

Arhitectura actuală pune tot mai mult accent pe valorile ecologice, lucru confirmat de creșterea numărului de clădiri cu certificare ecologică – până în 2020, peste 250 de clădiri din România au primit certificate BREEAM, LEED, EDGE sau WELL. Aproape trei sferturi dintre ele se află în București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Brașov. Popularitatea soluțiilor de economisire a energiei este influențată de faptul că acestea generează costuri de operare mai mici, precum și de creșterea gradului de conștientizare a publicului în materie de mediu, astfel clădirile ecologice devin din ce în ce mai atractive atât pentru investitori, cât și pentru chiriași.

Soluțiile de economisire a energiei reprezintă viitorul construcțiilor

Soluțiile de construcție ecologică nu înseamnă doar utilizarea unei pompe de căldură, a panourilor fotovoltaice sau a recuperării de energie. Se referă și la o proiectare atentă, materiale de construcție selectate corespunzător și soluții eficiente din punct de vedere energetic care reduc pierderile de căldură. O casă cu consum redus de energie oferă un maxim de confort precum și aceleași facilități oferite de o construcție tradițională. Având în vedere gestionarea atentă a energiei, reducerea pierderilor de căldură și asigurarea unei cantități potrivite de lumină, utilizând în același timp sisteme eficiente de umbrire, confortul real al unei locuințe eficiente din punct de vedere energetic este mult mai mare.

Casele cu consum redus de energie se caracterizează printr-o cerere de energie termică de 30-60 kWh/m² pe an, ceea ce reprezintă o economie semnificativă în comparație cu clădirile tradiționale, unde valoarea se situează între 90 și 120 kWh/m² pe an. Casele pasive realizează o eficiență energetică și mai mare, cu o cerere care nu depășește 15 kWh/m² pe an. Acestea reprezintă o inovație în domeniul construcțiilor, deoarece se caracterizează printr-o abordare unică a eficienței energetice. Cheia performanței lor este izolarea excelentă și etanșeitatea extrem de ridicată, care acționează asupra reținerii căldurii în clădire și care minimizează pierderile de căldură.

casa_in_gdynia_aluprof

Casă în Gdynia, Gdynia, Polonia. Sisteme utilizate: MB-77HS HI, MB-86 SI

Metode de economisire a energiei pentru casele deja construite

Majoritatea caselor existente pierd căldură în principal prin ventilație, pereți, ferestre și uși. Această pierdere este influențată de materialele de construcție folosite, de lucrările din lemn și de sistemul de ventilație. În trecut, nu s-a acordat atenție eficienței energetice a acestor elemente așa cum se acordă în prezent. Un design de casă care nu ține cont de direcțiile cardinale sau de amplasarea necorespunzătoare a ferestrelor poate, de asemenea, cauza pierderi suplimentare de energie.

Din fericire, multe dintre aceste probleme pot fi eliminate prin modernizarea termică a clădirilor existente. De exemplu, izolarea suplimentară vă permite să păstrați mai multă căldură în locuință în timpul iernii, iar vara protejează interiorul de căldura excesivă, contribuind la economisirea de energie, bani și la protejarea mediului.

Ferestrele care prezintă pierderi de energie pot fi responsabile pentru până la 20% din pierderile de energie ale unei case. Atunci când alegeți ferestre pentru o casă eficientă din punct de vedere energetic, indicatorul cheie este coeficientul de transfer termicUw. Acesta informează despre cantitatea de energie care se pierde prin ferestre. Un coeficient mai mic de 1,3 W/m²K indică eficiența energetică a unei anumite ferestre. În clădirile cu cele mai înalte standarde de economisire a energiei, predomină sistemele din aluminiu eficiente din punct de vedere energetic. În plus, astfel de ferestre din aluminiu conferă clădirilor un aspect modern și atractiv.

O protecție suplimentară împotriva pierderilor de căldură în timpul iernii și a supraîncălzirii în timpul verii este asigurată de jaluzelele de fațadă și de jaluzelele exterioare pentru ferestre. De exemplu, jaluzelele de fațadă SkyFlow produse de firma Aluprof, oferă confort optic și protejează eficient interioarele de încălzirea excesivă, permițând reglarea libera a unghiului de înclinare a lamelelor ceea ce permite alegerea gradului adecvat de întunecare. Sunt perfecte în cazul vitrificărilor mari, atât în clădirile de birouri, cât și în clădirile rezidențiale. Sunt disponibile patru variante de jaluzele de fațadă:

  • jaluzelele în versiunea încorporată SZF/BX în clădirile nou construite
  • jaluzelele în versiunea încorporată SZF/P sunt dedicate montajului după efectuarea modificărilor necesare în cadrul buiandrugului,
  • jaluzelele în versiunea auto-portantă SZF/S proiectate în principal pentru clădirile caracterizate de vitrificări mari,
  • jaluzelele în versiunea aplicată SZF/A destinate clădirilor deja existente.

O altă soluție populară este sistemul de fațadă din aluminiu compatibil cu jaluzelele SkyFlow – MB-SR50N ZS. Combină sistemul de jaluzele de fațadă SkyFlow cu sistemul de fațadă montant-traversă MB-SR50N, fațada traversei, completându-l cu benzi de umplere și mascare a fațadelor.

Un element extrem de important al oricărei locuințe este ușa de la intrare – aceasta nu oferă doar protecție împotriva spargerilor, ci și împiedică pătrunderea frigului și ploii în clădire. Întrucât o cantitate semnificativă de energie termică se pierde și prin ușă, alegerea ușilor cu cel mai mic coeficient de transfer termic posibil este un aspect care trebuie luat în considerare la proiectarea unei case. În cazul ușilor cu barieră termică Aluprof MB-104 Passive, acesta este de numai 0,44 W/(m²K). Ușile de exterior bazate pe sistemul pasiv MB-104 Passive reprezintă cea mai bună structură izolată termic din oferta Aluprof. Este o soluție foarte versatilă care este utilizată pentru a realiza elemente arhitecturale exterioare, de exemplu diverse tipuri de ferestre, uși, vestibule, vitrine și structuri spațiale, care, pe lângă o excelentă izolație termică, care asigură o foarte bună izolare acustică, etanșeitate la apă și aer și rezistență ridicată a structurii. Sistemul este disponibil în două variante, în funcție de cerințele de economisire a energiei termice: SI și AERO. Parametrii ferestrelor și ușilor realizate din elementele acestui sistem îndeplinesc toate cerințele impuse pentru elementele utilizate în construcțiile pasive și sunt, de asemenea, certificați de Institutul pentru Case Pasive din Darmstadt. În prezent, reprezintă cea mai bună soluție concepută pentru construcții pasive și eficiente din punct de vedere energetic și pasive.

casa_pe_un_singur_nivel_zory_aluprof

Casă pe un singur nivel, Żory, Polonia. Sisteme utilizate: MB-86SI, MB-118EI, MB-77HS. Proiect: RS+ Robert Skitek

Ce ar trebui să cuprindă proiectul unei case ecologice?

În cazul locuințelor ecologice nou construite, posibilitățile de alegere a soluțiilor și materialelor potrivite sunt mult mai mari decât în cazul clădirilor existente. Casele ecologice noi au, de obicei, forma unui bloc simplu și compact cu un acoperiș plat sau cu o singură pantă. Ele sunt cel mai adesea plasate pe un plan dreptunghiular sau pătrat. Construcția lor surprinde prin numărul mare de geamuri – atât sub formă de ferestre, cât și sub formă de fațade din sticlă.

– Suprafețele de sticlă din clădirile durabile sunt de obicei amplasate pe partea de sud. Acest lucru permite maximizarea câștigurilor de energie pasivă și permite iluminarea naturală a încăperilor. Aluminiul, fațadele și ferestrele cu economie de energie utilizate în astfel de proiecte asigură etanșeitate și izolație termică perfectă, ceea ce reduce semnificativ pierderile de căldură în toată locuința – explică Hubert Nuckowski, Managing Director la Aluprof System România.

Vitrarea necesită soluții de protecție împotriva luminii solare intense, precum și asigurarea intimității oferind în același timp o bună vizibilitate către exterior. Sistemul de parasolare de tipul SkyRoll reprezintă o astfel de soluție. Datorită țesăturilor specializate protejează eficient împotriva luminii solare intense, reducând la minim efectul de orbire care poate apărea pe monitoarele computerului și pot fi folosite împotriva insectelor.

cladire_de_birouri_smartware_clt_aluprof

Clădire de birouri Smartware CLT, Săldăbagiu de Munte, România. Sisteme utilizate: MB-EXPO, MB-86 Aero

Să construim un viitor mai bun

În fața schimbărilor climatice și a costurilor tot mai mari ale energiei, investiția în soluții pentru clădiri eficiente din punct de vedere energetic devine o prioritate. Prin aplicarea acestor practici, devenim mai eficienți în atenuarea efectelor crizei climatice, iar atingerea neutralității climatice devine un obiectiv realist și realizabil.

Articol sponsorizat de Aluprof

logo_aluprof_aluminiumsystems-logo

ALUPROF SYSTEM ROMANIA SRL
+40 374 004 594
aluprof.com

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.