Astazi vom vorbi despre Stanjenel de balta. Poate ca sunteti familiarizati cu aceasta frumoasa floare, dar nu toata lumea stie cat de utila este ea pentru corpul uman.

Proprietati terapeutice

Pe langa aspectul sau de neegalat, planta are o varietate de proprietati medicinale, deoarece produce si acumuleaza multe substante biologic active pe masura ce creste. Din punct de vedere istoric, proprietatile medicinale ale stanjenelului de balta sunt cunoscute de mult timp de catre omenire si au fost folosite de mii de ani.

stanjenei de balta

Activitatea biologica ridicata a preparatelor obtinute din radacina sa se datoreaza continutului a peste 140 de compusi chimici diferiti.

Printre acestea se numara:

  • aldehide;
  • fenoli;
  • furfural;
  • esteri metilici;
  • diversi acizi organici (oleic, lauric, benzoic, miristic, undecylenic) si altii;
  • substante rasinoase si taninice;
  • glicozida.

In plus, rizomul contine pana la 57% amidon si ulei gras.

Stanjenel de balta – Beneficii

Compusii fenolici continuti in planta ajuta pentru diverse inflamatii ale sistemului respirator, urinar si gastrointestinal (de exemplu, intoxicatii si colite).

Flavonoidele sunt benefice pentru sistemul cardiovascular, normalizand tensiunea arteriala. Stanjenelul de balta este util femeilor in timpul menopauzei. Substanta amara si uleiul esential ajuta in bolile ficatului, ale pancreasului, in bolile gastrointestinale si ale gatului, deoarece au o proprietate antiseptica.

Aceeasi proprietate este apreciata si in oftalmologie, astfel incat extractul de planta este inclus in unele picaturi pentru ochi.

La inceputul primaverii, rizomul de stanjenel are cea mai mare concentratie de nutrienti. De obicei, se foloseste rizomul unei plante de doi-trei ani. Se dezgroapa, se spala, se taie in bucati si se usuca timp indelungat intr-un loc ferit de lumina directa a soarelui.

Cel mai convenabil este sa se dozeze materia prima sub forma de pulbere, bucatile uscate de rizom se macina intr-o rasnita de cafea. Decoctul din rizom se foloseste pentru iritatiile de scutec si neurodermatita, arsuri, dureri de dinti, stomatita si pentru a scapa de pielea uscata si de ridurile legate de varsta.

Decoct din rizomi

2 lingurite de pulbere de rizom se adauga la 400 ml de apa, se pune pe foc. Se aduce la fierbere, apoi se reduce focul la mic si se fierbe timp de 5 minute. Se infuzeaza, infasurat intr-un prosop, timp de 2 ore, apoi se filtreaza. Luati 100 ml cu 15 minute inainte de masa.

Citește și:  ✅ Ulei esential de lavanda - Beneficii si intrebuintari

Uleiul de stanjenel se foloseste pentru a scoate petele pigmentate de pe fata si corp. Poate reduce severitatea pistruilor. Ajuta, de asemenea, in caz de hidropizie, inflamatie a nervului sciatic, miozita si artrita.

ceaiuri care scad trigliceridele

Ulei de stanjenel

Pentru a prepara uleiul, praful de rizom se amesteca cu ulei vegetal (de masline, de piersici sau altul) intr-un raport de 1:10. Se pastreaza intr-un loc intunecat si racoros timp de cel putin 20 de zile, agitati din cand in cand.

Apoi se filtreaza prin doua straturi de tifon si se foloseste pentru ungerea arsurilor si a petelor de varsta.

Infuzie

Se infuzeaza 1 lingurita de pulbere la 2 cani de apa clocotita, se lasa timp de 2 ore. Se beau 100 ml de 4 ori pe zi. La exterior – pentru a sterge pielea fetei si ranile.

Recomandata in afectiuni pulmonare cronice, afectiuni ale sistemului nervos, spasme, hemoragii, dureri de dinti, diaree si ca diuretic pentru cistita.

Tinctura alcoolica

Pentru tinctura se ia pulbere de rizom si vodca in proportie de 1:10. Se infuzeaza timp de 15 zile, agitand din cand in cand. Se strecoara, se administreaza de 3 ori pe zi cate 20-30 picaturi diluate in 50 ml de apa.

Contraindicatii si efecte secundare

Este strict interzisa administrarea la copii, femei in timpul sarcinii si alaptarii, precum si in caz de coagulare ridicata a sangelui, alergie si intoleranta individuala.

Asadar, am aflat acum despre beneficiile pentru sanatate si contraindicatiile stanjenelului de balta. Nu uitati sa cultivati aceasta floare medicinala in propria gradina si sa o folositi in scopuri terapeutice. Aveti grija de dumneavoastra si de cei dragi.