Stresul in viata cotidiana
Cuprins:
» Notiunea de stres a devenit un fapt cotidian. Stresul insoteste orice activitate in care omul este implicat, aceasta ca rezultanta a unui conflict antrenat intre activitatea in sine si cel care o presteaza.
» Vorbim astfel despre stresul vietii de zi cu zi, despre stresul mediului ambiant sau stresul scolar. Stresul profesional sau ocupational este determinat de impactul omului cu procesul muncii.
» Pe masura ce complexitatea muncii a crescut datorita noilor valente pe care aceasta le-a dobandit (automatizare, computerizare), se acorda o atentie sporita fenomenului.
» Stresul profesional a atras atentia prin consecintele sale reflectate mai ales in etiologia sanatatii mintale, a bolilor somatice, cum sunt cele de natura cardiovasculara, ulcer si multe altele.
» In general, investigatiile referitoare la stresul profesional au vizat cu preponderenta relatiile dintre acesta si mediul muncii, luat intr-un sens larg.
» O succinta punctare a unor rezultate semnificative o consideram utila. Obiectivul nostru este sa oferim cititorului cateva repere prin care sa-i facilitam lupta cu stresul si gasirea unor mijloace proprii de prevenire a consecintelor acestuia.
Stres: Sunteti stresat?
» Raspunzand cu DA la una sau mai multe intrebari de mai jos, inseamna ca sunteti cu adevarat stresat, deci acordati-va mai multa atentie si schimbati ceva in viata voastra!
- Va irita faptul ca trebuie sa asteptati la rand pentru primirea unui plic sau colet?
- Va simtiti deprimat de viata voastra personala?
- Va simtiti in nesiguranta la locul de munca?
- Mancati, consumati alcool sau fumati pentru a va potoli starea de anxietate?
- Obiectivele pe care le urmariti in viata sunt imaginare?
- Va simtiti prins ca intr-o capcana, atacat din toate partile de diverse persoane, chiar si prieteni?
- Va vin adesea ganduri necurate in minte?
- Sunteti predispus la accidente din cauza neatentiei?
» Psihologii relateaza ca in anumite situatii, stresul poate neutraliza efectele inteligentei in realizarea unei activitati profesionale. Chiar si in circumstante normale, care nu se refera la anumiti stresori in mod special, stresul, in mod indirect, are efect asupra performantei in munca.
Persoane afectate de stres
» Situatiile stresante sunt generatoare de stres pentru anumite persoane, insa pentru altele nu. In prezent cercetatorii care trateaza problema stresului si mai ales a stresului profesional, spun ca nu ar trebui sa se puna accent doar pe aspectele fiziologice masurabile, cum ar fi: tensiunea arteriala sau concentratia glucozei din sange, cat ar trebui luate in seama si diferentele de personalitate si structura psihologica a fiecarui individ in parte.
» O solutie propusa si care se bucura de o larga circulatie este dihotomizarea oamenilor dupa o schema comportamentala sau sindrom comportamental in persoane de Tip A si Tip B.
» Astfel, persoanele de Tip A sunt caracterizate printr-o puternica tendinta spre competitie, criza continua de timp, agresivitate si indarjire.
» Iar persoanele la care atributele mentionate mai sus lipsesc, sunt incluse in tipul B de comportament: mai putin frenetice, evita situatii stresante, manifesta ostilitate si competitivitate scazuta, neangajarea in diverse sarcini colective.
» Iata cateva din atributele ambelor tipuri de persoane astfel incat sa puteti aprecia singuri din ce categorie de comportament faceti parte:
Tipul A de persoana
- foarte competitiv;
- totdeauna in actiune;
- grabit in tot ceea ce face;
- neinfluentabil;
- exigent si perfectionist;
- ambitios si dornic de promovare rapida;
- genul de om care munceste si cand se relaxeaza.
Tipul B de persoana
- noncompetitiv;
- relaxat si controlat;
- influentabil;
- intelegator;
- bun confident;
- multumit de munca pe care o face;
- ii place foarte mult destinderea.
» Pe scurt, tipurile A si B reprezinta doua stiluri de viata total opuse. Se estimeaza ca persoanele de tip A, indiferent de sex, prezinta un risc de 2,37 ori mai mare de manifestare a ischimiei miocardice si a consecintelor acesteia, fata de persoana de tip B.
» Astfel persoanele de tip B sunt mult mai protejate de efectele stresului asupra sanatatii umane.
Stresul – precizari conceptuale
» Parintele conceptului de stres, Hans Selye, l-a definit ca un raspuns nespecific al organismului la solicitarile ce-i sunt adresate.
» Astfel termenul de „stres„, intr-o acceptie conceptuala, este o modalitate interactionala dintre individ si mediu, concretizata printr-o stare tensionala, de incarcare.
» Adesea intalnim si termenul de distres, care nu este altceva decat rezultanta unei supraincarcari cu repercusiuni nemijlocite asupra performantei, atitudinii comportamentale, ducand la grave reactii ale sistemului endocrin si psihosomatic.
» Stresor este agentul extern producator de stres, cum ar fi:
- zgomot;
- starea de expectanta;
- conditii de munca nedefinite;
- subsolicitarea aptitudinala.
» Totusi exista si un tip de stres cu actiune trofica mobilizatoare, cu efect pozitiv, si anume eustresul. Despre acesta se discuta de putin timp, cercetatorii neacordandu-i pana acum prea multa atentie.
» Insa un lucru este clar, si anume ca o anumita stare de activare a organismului este necesara in orice actiune pe care o intreprindem. Acest minim necesar ca imbold la actiune este definit prin acest eustres.
Stres – Consecintele situatiilor stresante
» De fapt, ce este o situatie stresanta? Cum simtim mai exact „stresul”?
» Situatia stresanta nu o percepem ca ceva anume. O cunoastem prin maniera, uneori nespecificata, prin care reactionam la ea. Intotdeauna reactia la stresori este rezultatul unei perceptii subiective.
» Un muncitor pe un santier de constructii care este concentrat asupra activitatii sale este intrerupt adesea de mici defectiuni datorate intretinerii sculelor si a utilajelor necesare executiei sau a altor cauze, independente de vointa sa.
» Intelegand ca nu-si va realiza norma in ziua respectiva, vom observa ca el va deveni irascibil, nelinistit, iar comportamentul sau se va modifica. De aceea, din dorinta de a-si ajunge colegii din urma s-ar putea sa comita erori, lucrarile nu vor mai iesi calitative, iar uneori aceasta stare de stres si agitatie este cauza principalelor accidente de munca.
» In timp, anumite persoane supuse zilnic la astfel de stres pot dezvolta boli ulceroase, boli cardio-vasculare si chiar anumite forme de cancer.
Concluzie
In concluzie, probabil ca fiecare dintre noi am resimtit asupra noastra ce inseamna stresul. Mai mult de atat, foarte multe persoane resimt stresul de cand se trezesc si pana seara la culcare din diverse motive: traficul, locul de munca, sefi, copii, sot, etc. De aceea foarte multi au impresia ca nu vor reusi niciodata sa scape de stres.
Dar nu este chiar asa. Daca simtiti ca stresul cronic ameninta sa se transforme intr-o problema serioasa de sanatate, atunci trebuie sa luati masuri. Nu lasati stresul sa va distruga viata!
® Citeste si: 10 Sfaturi in lupta cu Stresul!
Comentarii recente