Strugurii nu sunt doar o materie prima pentru producerea de vin si otet, ci se folosesc si ca medicament natural. Strugurii contin o multime de antioxidanti, acizi organici, vitamine si minerale. Acesta este un produs nutritiv valoros, foarte util pentru organism.
Proprietatile medicinale ale strugurilor
Strugurii proaspeti contin un complex de compusi biologic activi:
- acid ascorbic, care este implicat in toate procesele metabolice, neutralizand produsii de oxidare;
- vitaminele B care regleaza activitatea sistemului nervos, completeaza deficienta de nutrienti in celule;
- vitamina K, care este responsabila pentru coagularea sangelui;
- carotenul, care este transformat in vitamina A, necesara pentru sanatatea ochilor, a mucoaselor si a pielii;
- fier, potasiu, mangan, zinc, cupru, calciu si alte elemente care regleaza cresterea tesuturilor, functiile organelor si sistemelor interne;
- bioflavonoide care neutralizeaza agresivitatea radicalilor liberi.
Exista multa fructoza naturala in struguri – aproximativ 18% la 100 g de produs. Aceasta este o sursa de energie care determina continutul caloric al strugurilor – 69-70 kcal. Boabele uscate concentreaza pana la 60% din carbohidrati, retin majoritatea mineralelor si alti nutrienti.
Consumul regulat de struguri asigura nevoile organismului de carbohidrati rapizi, sustine activitatea inimii, vaselor de sange, sanatatea ficatului, tractului gastrointestinal, creierului, protejeaza tesuturile de efectele factorilor negativi interni si externi. S-a dovedit ca strugurii prelungesc tineretea, regleaza activitatea glandelor endocrine, reduc riscul de neoplasme si intaresc sistemul imunitar.
Majoritatea substantelor active sunt concentrate in coaja fructului – aproximativ 80%. Soiurile fara seminte sunt considerate mai utile, deoarece semintele elimina acizii organici si vitaminele din pulpa. Strugurii rosii si albastri sunt mai bogati in antociani si alti polifenoli. Acestia sunt antioxidanti puternici. Dar in soiurile albe exista o multime de catechine si substante antiinflamatoare.
Beneficiile strugurilor pentru inima
Potasiul continut struguri hraneste muschiul inimii, previne procesele distrofice, dezvoltarea multor leziuni functionale si organice. Resveratrolul, rutina si alti antioxidanti mentin elasticitatea peretilor vasculari, participa la procesele metabolice, previn depunerea placilor de colesterol si reduc riscul de tromboza. Vitamina K normalizeaza fluxul sanguin. Ca urmare a consumului regulat de struguri proaspeti, riscul de a dezvolta angina pectorala si tulburari de ritm cardiac este redus. La pacientii cardiaci, riscul de infarct miocardic este redus semnificativ, iar aritmia apare mai rar.
Vene varicoase
Strugurii apartin venotonicilor naturale. Compusii din compozitia lor regleaza rezistenta peretilor vasculari, ii etanseaza, previn subtierea si pierderea elasticitatii. Catechinele, vitaminele si acizii previn formarea cheagurilor. Acest lucru contribuie la prevenirea venelor varicoase, a proceselor inflamatorii, reduce frecventa exacerbarilor si incetineste progresul patologiilor vasculare.
Tulburari ale metabolismului carbohidratilor
Strugurii nu provoaca varfuri ascutite de insulina atunci cand sunt consumati. Resveratrolul creste sensibilitatea celulelor la insulina, care are un efect benefic asupra nivelului de zahar din sange. Strugurii incetinesc formarea rezistentei la insulina la persoanele in varsta, predispuse genetic la aceasta sau care sufera de boli sistemice. Dar trebuie sa folositi numai struguri proaspeti. Sucul si stafidele, dimpotriva, provoaca o crestere a nivelului de glucoza si sunt daunatori in diabet.
Obezitate
Strugurii accelereaza activitatea ficatului, descompunerea grasimilor si metabolismul general de aproape 2,5 ori. Acest lucru este foarte util pentru cei care doresc sa slabeasca. Strugurii contin multe fibre alimentare care sustin senzatia de satietate.
Probleme intestinale
Pectinele si fibrele insolubile ale strugurilor previn intoxicatia organismului, regleaza peristaltismul. Vitaminele si mineralele asigura descompunerea si absorbtia adecvata a nutrientilor. S-a dovedit ca strugurii reduc riscul de leziuni erozive si inflamatorii, previn formarea diverticulilor, dezvoltarea hemoroizilor si promoveaza vindecarea leziunilor. Utilizarea strugurilor este o prevenire eficienta a cancerului intestinului subtire si gros.
Disfunctia creierului
Strugurii contribuie la normalizarea circulatiei cerebrale, la conducerea impulsurilor nervoase, la prevenirea ischemiei, tumorilor, migrenelor. Contin multe substante care imbunatatesc starea de spirit, memoria si mentin echilibrul emotional.
Mentin sanatatea oaselor
Cuprul si vitamina K din compozitia strugurilor asigura osteosinteza si previn scurgerea excesiva a sarurilor de calciu din tesuturile dure. Produsul ajuta la prevenirea pierderii osoase la batranete, din cauza modificarilor hormonale, favorizeaza vindecarea mai rapida a fracturilor.
Strugurii in cosmetologie
Pentru sanatatea pielii si a parului, este util sa mancati struguri, sa aplicati masti din pulpa extern, cu adaos de ulei de seminte de struguri. Preparatele dilata capilarele, elimina mancarimile, ajuta la protejarea organismului de expunerea la razele UV, maresc rezistenta la stres, previn ridurile, uscarea si descuamarea.
Fii primul care adauga un comentariu!