Totul despre sulfat de cupru sau piatra vanata
Cuprins:
» Multa lume nu prea a auzit de Sulfat de Cupru, in schimb majoritatea dintre noi am auzit de Piatra Vanata din care se face zeama bordeleza.
» Sulfatul de cupru este produsul rezultat in urma reactiei chimice dintre oxidul de cupru si acidul sulfuric, avand formula chimica CuSO4.
» Sulfatul de cupru albastru pentahidrat, regasit sub forma unor cristale hidrogroscopice transparente de culoare albastru stralucitor, este foarte solubil in apa, alcool metilic si acid clorhidric, avand o densitate de 3,64 g/cm³ si un punct de topire de 1100ºC.
» In natura, sulfatul de cupru se gaseste sub forma de minerale: calcinit, calcantit, butilat.
» In industrie, sulfatul de cupru se produce prin dizolvarea cuprului in acid sulfuric diluat prin suflare cu aer sau ca produs secundar de rafinare electrolitica a cuprului.
Utilizare sulfat de cupru
» Se utilizeaza in principal pentru a produce compusi diferiti de cupru, inclusiv hidroxid de cupru.
» Este deasemenea utilizat in laboratoarele pentru deshidratarea alcoolilor, utilizata la fabricarea lacurilor, vopselelor minerale si fibrelor acetate.
» Sulfatul de cupru se utilizeaza la prepararea vopselelor minerale si la impregnarea lemnului.
» In agricultura, este folosit in diverse scopuri, cel mai important fiind realizarea fungicidului cel mai vechi si cel mai eficient, piatra vanata – zeama bordeleza, care este destinata pulverizarii copacilor si arbustilor fructiferi, oferind protectie la diverse boli: monilioza, antracnoza si alte boli ce pot aparea mai ales primavara dupa trecerea sezonului rece.
» Desemenea piatra vanata poate fi folosita pentru tratarea semintelor ce urmeaza a fi insamantate. Amestecati semintele inainte de plantare cu piatra vanata pentru a distruge sporii de ciuperci de mucegai ce pot aparea pe seminte in urma unei depozitari neconforme.
» Multi pomicultori folosesc zeama bordeleza chiar si pentru a alunga iepurii sau alte rozatoare ce atenteaza la tulpinile pomilor fructiferi.
» Sulfatul de cupru a obtinut un mare succes in constructii, impiedicand putrezirea structurilor din lemn. Indeparteaza petele de rugina de pe suprafetele metalice si precipitatiile de sare de pe suprafetele de beton.
» In industria alimentara, sulfatul de cupru (aditiv alimentar E519), un conservant si un emulgator, este utilizat ca si fixativ de vopsea alimentara. In ciuda utilizarii comune in industria alimentara, studiile moderne demonstreaza unele efecte toxice care duc la mutatii la nivelul organelor umane.
» In industria metalurgica este utilizay in galvanizare atunci cand se acopera produse din metal cu cupru. Ce trebuie avut in vedere este faptul ca, concentratia maxima admisa de pulberi de sulfat de cupru in aerul din zona de lucru a spatiilor industriale este de 0,5 mg/m³.
» In medicina veterinara, sulfatul de cupru este folosit ca si agent antiseptic si antihelmintic. Prin pulverizare acesta este folosit pentru a alunga puricii si tantarii. Membrele animalelor sunt tratate pentru a vindeca dermatita si alte afectiuni. Suplimentul alimentar E519 se utilizeaza pentru a vindeca diverse infectii ale pestilor in acvariu.
Proprietati sulfat de cupru
- neinflamabil, rezistent la foc si explozie;
- grad de toxicitate: 3;
- pulbere cristalina albastra, higroscopica.
Zeama bordeleza din piatra vanata
» Prezenta in majoritatea schemelor de tratament in pomicultura si legumicultura, zeama bordeleza reprezinta un produs din piatra vanata avand efecte foarte bune in tratamentul pomilor, vitei de vie si chiar si a legumelor.
Ingrediente zeama bordeleza
» Pentru a realiza o cantitate de 100 de litri de zeama bordeleza cu o concentratie de 1% se vor folosi in realizarea compozitiei urmatoarele:
- 100 de litri de apa;
- 1000 grame de sulfat de cupru sau piatra vanata;
- 600 de grame de var nestins;
- 150 de grame de aracet.
Cum se prepara zeama bordeleza?
» Pentru a putea realiza o cantitate de 100 de litri de zeama bordeleza se va folosi un 2 vase mai mari, indicat un butoi mare de 120-150 de litri din plastic si unul mai mic de 50-80 de litri, adaugandu-se gradual urmatoarele elemente:
- se vor turna primii 50 de litri de apa in butoiul mare;
- apoi se adauga varul nestins si se amesteca pana la omogenizare;
- dupa aceea vom turna restul de 50 de litri de apa in butoiul mic si vom adauga piatra vanata, amestecand pana la o dizolvare completa a sulfatului de cupru;
- urmatorul pas este sa turnam solutia de piatra vanata dizolvata din butoiul mic peste solutia cu var nestins din butoiul mare, amestecandu-se pana la o omogenizare perfecta;
- in cele din urma vom adauga in compozitie si aracetul, care are rolul de a creste aderenta solutiei pe trunchiurile, ramurile si frunzele pomilor.
» Aceasta este o varianta de preparare de zeama bordeleza, dar trebuie sa stiti ca se gasesc in comert pungi cu aceasta solutie gata preparata.
Sulfat de cupru – folosit impotriva ciupercilor
» Sulfatul de cupru a fost folosit cu eficienta dea lungul timpului pentru tratarea si combaterea ciupercilor. Cu ajutorul lui se trateaza peretii incaperilor cu un nivel ridicat de umiditate cum ar fi bucatariile sau baile.
» Deasemenea aceasta substanta chimica este utilizata in distrugerea parazitilor ce afecteaza plantele din gradina si pomii din livezi.
» In plus, sulfatul de cupru a fost gasit ca fiind un foarte bun tratament impotriva ciupercii picioarelor si a unghiilor.
Tratarea ciupercii picioarelor cu sulfat de cupru
» Tratarea ciupercii picioarelor cu ajutorul sulfatului de cupru se realizeaza prin realizarea de bai a picioarelor. Procedurile de tratament trebuiesc efectuate dupa cum urmeaza:
- Se incalzeste apa la 25ºC;
- Se dilueaza sulfatul de cupru in apa. Pentru 1 litru de lichid se pune o lingurita de compus;
- Solutia este bine amestecata pana la o dizolvare completa;
- In aceasta solutie introduceri picioarele afectate de ciuperca si stati circa jumatate de ora.
- Dupa aceea lasati sa se usuce bine pielea si aplicati un unguent antifungic pe zonele afectate.
» Aceasta procedura dureaza circa 40 de minute si trebuie facuta o data pe zi pana cand ciuperca dispare de tot.
» Tratamentul ciupercilor este eficient numai atunci cand se respecta recomandarile medicului intru-totul. Nu incepeti un astfel de tratament fara a consulta un medic in prealabil.
» Inainte de a aplica tratamentul cu sulfat de cupru trebuie inteles mai multe reguli importante:
- Prepararea solutiilor nu se realizeaza in vase care sunt folosite pentru mancare si se recomanda folosirea unor vase din plastic care nu vor intra apoi in contact cu pielea umana.
- Nu depozitati sulfatul de cupru pentru perioade lungi de timp in recipiente deschise, deoarece acestea isi vor pierde din proprietati.
- In cazul in care va intra accidental sulfat de cupru in ochi sau pe piele, clatiti imediat acel loc si solicitati ajutor medical.
- Sulfatul de cupru trebuie manipulat exclusiv cu manusi.
- Se recomanda folosirea unei masti in timpul manipularii. In cazul inhalarii de vapori este recomandat sa beti imediat 1 litru de lapte si sa solicitati ajutor medical.
Unguent impotriva ciupercii unghiilor
» Acest unguent pe baza de sulfat de cupru va functiona perfect in lupta contra ciupercilor aparute in zona unghiilor.
Ingrediente:
- unt;
- pulbere de sulfat de cupru.
Pregatire si utilizare:
» Se amesteca usor untul topit cu pulbere de sulfat de cupru. Trebuie sa amestecati totul cu atentie, astfel incat sa nu ramana boabe de sulfat in compozitie. Proportiile trebuie dozate in asa fel incat unguentul antifungic sa prinda o culoare albastru palid.
» Apoi unguentul se aplica pe zona afectata de ciuperci cu o mica spatul de lemn.
» Nu lasati unguentul sa atinga zonele sanatoase ale pielii. Pentru a impiedica acest lucru este indicata izolarea zonei cu ajutorul unor benzi de leucoplast.
» Dupa aplicarea agentului de vindecare, obtinut pe baza de sulfat de cupru, acesta este lasat timp de o jumatate de ora astfel incat unguentul sa poata actiona cat mai eficient.
Efecte negative ale sulfatului de cupru asupra omului
- ingerarea sulfatului de cupru provoaca tulburari gastro-intestinale;
- nociv prin inhalare, in contact cu pielea si mai ales prin inghitire;
- tuse, durere in gat, dificultati de respiratie, palpitatii, iar in cazuri severe se poate ajunge chiar la pierderea cunostinteil
- dureri abdominale, greata, varsaturi, inrosirea pielii.
» In caz de intoxicare cu sulfat de cupru chemati imediat o ambulanta, aeristi incaperea si spalati cu apa in abudenta membranele mucoase.
Comentarii recente