Sa vorbim despre primele 5 suplimente alimentare de baza, impreuna cu ele organismul va primi tot ce este necesar pentru performanta optima si longevitate sanatoasa.

Chiar daca ai o dieta variata, cu alimente intregi, este posibil ca unii dintre nutrientii benefici din acestea sa nu fie suficienti in organismul tau.

Suplimente alimentare necesare tuturor

  • Ulei de peste
  • Vitamina D
  • Magneziu
  • Multivitamine si minerale
  • Probiotice

Ulei de peste

Uleiul de peste este foarte benefic datorita acizilor grasi esentiali EPA si DHA pe care ii contine. Acesti compusi fac parte din stratul exterior al tuturor celulelor din corpul nostru, imbunatatind transmiterea semnalelor sau „mesajelor” intre celule.

In termeni practici, aceasta inseamna ca organismul incepe sa se bazeze mai mult pe rezervele de grasime stocate pentru energie decat pe glucoza obtinuta din carbohidrati. In plus, sensibilitatea la insulina se imbunatateste si rata metabolica creste.

Acest supliment nutritiv esential ajuta la imbunatatirea echilibrului hormonal si a functiei cognitive, la reducerea riscului de boli degenerative ale creierului, cum ar fi boala Alzheimer si la imbunatatirea tolerantei la stres .

Doza optima este de 1-3 grame de EPA si DHA pe zi. Pentru a combate inflamatia acuta, luati ulei de peste cu o concentratie mare de EPA. Pentru a imbunatati functia cognitiva si functia creierului, alegeti uleiuri de peste cu o concentratie mare de DHA.

Vitamina D

Deficitul de vitamina D este larg raspandit prin utilizarea cremelor de protectie solara (deja SPF 15 reduce sinteza vitaminei D cu pana la 98%). Daca nu iesi zilnic la soare fara ochelari de soare si creme, atunci nivelurile scazute de vitamina D sunt aproape garantate. Aceste statistici nu tin inca cont de latitudinile in care traim cei mai multi dintre noi.

Numeroase studii din ultimul deceniu au legat indisolubil deficienta de vitamina D cu un risc crescut de boli cardiovasculare, declin cognitiv si obezitate.

Persoanele cu deficit de vitamina D au un risc crescut de depresie si alte tulburari ale dispozitiei si ale creierului. Poate ca acest lucru se datoreaza faptului ca vitamina D imbunatateste procesele metabolice in neuroni si protejeaza creierul de degenerarea oxidativa.

Cat de mult sa luati – raspunsul nu este cel mai dificil, deoarece acest supliment alimentar este bine studiat. Se recomanda verificarea periodica a nivelului de vitamina D, deoarece aceasta este supusa fluctuatiilor sezoniere (se recomanda verificarea la fiecare 3-6 luni).

Citește și:  Dieta fara carbohidrati - Vezi cum poti slabi!

Va puteti creste nivelul de vitamina D prin expunerea regulata la soare, iar oamenii de stiinta recomanda sa petreceti cel putin 20 de minute la soare in fiecare zi, intre orele 10:00 si 12:00.

Magneziu

Magneziul controleaza nivelul de serotonina din creier, o substanta care ne regleaza starea de spirit. Mecanismul majoritatii antidepresivelor se bazeaza pe productia crescuta de serotonina. Mentinerea/cresterea nivelului de magneziu din organism este o modalitate naturala si la fel de eficienta de a rezolva multe probleme.

Magneziul are un efect calmant pronuntat asupra sistemului nervos, motiv pentru care este atat de important pentru un somn adecvat si gestionarea stresului. Deficitul de magneziu, pe de alta parte, supraexcita sistemul nervos, provocand hipertensiune arteriala si cresterea stresului. Magneziul joaca, de asemenea, un rol in eliminarea cortizolului, precum si in lupta impotriva inflamatiei.

Retineti ca exercitiile fizice regulate maresc necesarul de magneziu cu 10-20% (in principal din cauza transpiratiei abundente).

Multivitamine si minerale

Complexele de vitamine si minerale apartin cu siguranta suplimentelor nutritive utile pentru sanatate. Multi sustinatori ai unui stil de viata sanatos cred ca obtin toti nutrientii necesari din alimente.

Studiile dietetice nu sustin acest lucru. „Cei mai multi oameni nu obtin si nu pot obtine cantitati optime de vitamine din alimente”, au scris autorii unei recenzii publicate in respectatul Jurnal al Asociatiei Medicale Americane.

Deficienta vitaminelor D si E, precum si a potasiului depaseste 80 la suta, colina, potasiu si magneziu – 50 la suta. Acest lucru nu este surprinzator, avand in vedere ca omul mediu din tarile dezvoltate consuma o multime de alimente procesate bogate in calorii si cu valoare nutritiva scazuta.

Probioticele

In cele din urma, probioticele sunt unul dintre cele mai benefice suplimente pentru sanatate. Probioticele sunt bacterii care traiesc in tractul digestiv al fiecarei persoane. Din pacate, ecologia, stresul, stilul de viata nesanatos si utilizarea antibioticelor – toate acestea provoaca moartea bacteriilor benefice.

Probioticele ajuta la digerarea si absorbtia nutrientilor din alimente. Nu numai ca ajuta organismul sa absoarba vitaminele, mineralele si proteinele, dar au si un efect benefic asupra productiei de neurotransmitatori in tractul digestiv, imbunatatind functia noastra cognitiva.

Probioticele sustin cresterea microflorei antiinflamatorii in intestin, ceea ce promoveaza reducerea grasimilor. De exemplu, un studiu japonez a constatat ca cresterea aportului de probiotice pe o perioada de 4 saptamani a dus la o reducere cu 8,2% a circumferintei taliei la subiecti.

Citește și:  8 Cele mai bune remedii de casa pentru durerea in gat

Un factor cheie in alegerea unui probiotic este microflora vie continuta in produs. Cumparati probiotice in asa fel incat sa le folositi cu siguranta inainte de data expirarii, acordati o atentie deosebita conditiilor de pastrare a acestora.