Curatarea pomilor fructiferi – Cum si cand se face?

curatarea pomilor

Arbusti fructiferi – taierea, curatarea si intretinerea pomilor fructiferi

» Fie ca vorbim de zilele insorite ale primaverii sau de zilele posomorate ale toamnei, in aceste perioade pomicultorii isi incep munca adevarata in livezi si gradini. Una din sarcinile principale ale horticultorului este sa pregateasca pomii fructiferi pentru perioada vegetativa. Cu o atentie deosebita si cu tehnici de “chirurgi”, pomicultorii se pregatesc de curatarea pomilor fructiferi.

» Curatatul pomilor fructiferi este necesar pentru intinerirea acestora, crearea unor conditii mai bune pentru dezvoltarea lor, eliminarea posibililor daunatori ce pot afecta arbustii fructiferi si nu in cele din urma pentru crearea si formarea unui aspect atractiv al coroanei acestora. Pomii fructiferi sunt foarte dornici de lumina, asa ca, coroana trebuie sa fie rarita periodic pentru a permite luminei solare sa patrunda la interior si deasemenea pentru a permite aerului sa ventileze interiorul coroanei.

Tunderea pomilor – este necesara sau nu?

Huse Chei Auto din silicon E-Husa

» In urma unor studii s-a constatat faptul ca arbustii si pomii fructiferi isi formeaza coroana indiferent daca sunt realizate lucrari de toaletare sau nu, ba chiar acestia dau si roade. Acest lucru se poate observa in orice livada de pomi fructiferi din tara noastra care nu a fost ingrijita corespunzator. Astfel pomii fructiferi dau roade si fara intretinerea lor, DOAR ca, arbustii fructiferi asupra carora nu s-au efectuat lucrari de intretinere, vor creste inalti cu ramuri lungi, subtiri si slabe, fara ramificatii importante de rod, si cu o coroana mare si deasa ce vor face doar umbra pamantului fara a da roadele mult dorite.

» Intretinerea pomilor fructiferi este foarte importanta atunci cand vine vorba de productie, de aceea rodirea pomilor neingrijiti incepe mult mai tarziu fata de cei care au fost intretinuti, fructele acestora fiind mici si rare pe ramuri, nefiind suficient hranite datorita numarului scazut de frunze care sunt pe ramura de rodire.

curatare pomi fructiferi

» Problemele care apar la arbustii fructiferi asupra carora nu s-au efectuat lucrari de intretinere si toaletare:

  • pomii neingrijiti nu mai rodesc la timp, rodirea facandu-se neregulat de la an la an;
  • datorita ramurilor crescute incorect, la voia intamplarii, coroana arbustilor fructiferi se poate rupe in urmatoarele situatii:
    • anii cu roade mai mari si mai grele fata de ce pot tine ramurile;
    • sub actiunea zapezilor umede pe timp de iarna;
    • sub actiunea vanturilor puternice si a furtunilor.

» Asadar putem observa de ce ingrijirea pomilor fructiferi si mai ales lucrarile de taiere a acestora sunt o etapa asa de importanta, etapa care poate imbunatati in mod considerabil cresterea si rodirea arbustilor fructiferi.

Cand se curata pomii fructiferi?

» Cand se tund pomii fructiferi? O intrebare tot mai des intalnita in mediul on-line, lucru ce ne face sa credem ca oamenii doresc din ce in ce mai mult sa se informeze corect atunci cand vine vorba de taiatul pomilor fructiferi. Cea mai buna perioada pentru tunderea pomilor este primavara. Dupa trecerea iernii puteti sa eliminati imediat toate ramurile rupte si inghetate, astfel incat pomul sa nu-si piarda din energie in incercarea acestuia de a le vindeca.

cand se curata pomii fructiferi

» In unele cazuri se pot realiza lucrari de toaletare a pomilor si toamna. In aceasta perioada se realizeaza cu preponderenta lucrari de curatare in scop sanitar. Acestea constau in indepartarea ramurilor uscate, precum si indepartarea ramurilor sau a fructelor uscate cu semne evidente de boala. Modelarea coroanei toamna permite pomului sa treaca mai usor prin iarna si sa produca mai multe roade in urmatorul an. Ramurile slabite ale unui copac pot fi determinate uneori doar in perioada de recoltare. Ramurile care nu rezista asupra greutatii fructelor trebuie indepartate, lastarii care cresc drepti in sus si nu produc fructe trebuie taiati deoarece contribuie la ingrosarea inutila a coroanei.

Cum se curata pomii fructiferi?

» Intretinerea pomilor fructiferi primavara nu este doar o masura preventiva impotriva bolilor ci este o masura necesara pentru dezvoltarea si cresterea corecta a arbustilor fructiferi. O tehnica corecta de formare a coroanei va oferi pomilor o viata sanatoasa si roditoare. Vom vorbi in continuarea articolului despre anumite metode si tehnici de tundere si toaletare a pomilor, ce vor influenta in bine puterea de crestere si rodire a pomilor fructiferi din livada si gradina.

» Din formarea corecta a coroanei copacilor depinde nu doar aspectul frumos al coroanei si livezii, ci si santatea si randamentul productiv al pomilor. Tunderea pomilor anual, mai ales primavara, nu este o chestiune simpla. Este necesar a se stabili exact pozitia taieturilor, sa se stie ce ramuri trebuiesc indepartate si mai ales sa se formeze corect “scheletul” coroanei.

» Cu ajutorul taierii efectuate la arbusti fructiferi, este posibila reglarea artificiala a directiei de crestere a ramurilor. Acest lucru este necesar pentru cresterea formei dorite a coroanei copacului. Fiecare ramura crescuta anual are muguri interni si externi, din care se vor forma pe viitor noi lastari si ramuri laterale. In functie de modul in care taiem ramurile vom da viitorul aspect al coroanei.

» Toaletarea pomilor se aplica arbustilor fructiferi de toate varstele. Toaletarea coroanei la plantare se realizeaza cu preponderenta primavara, inaintea pornirii vegetatiei, indiferent de specia pomului si perioada in care a fost plantat. In acest moment se realizeaza forma coroanei, coroana care va trebui sa aiba o structura puternica de ramuri, rezistenta, pentru a putea suporta greutatea roadelor produse, uneori chiar si 200-300 kg de fructe.

Pentru a obtine o recolta buna, sanatoasa si bogata in livada, trebuie sa aveti grija in mod corespunzator de pomii fructiferi. Deci, unul dintre punctele cheie in acest domeniu este intretinerea corecta a pomilor, lucru care ajuta la protejarea copacilor impotriva daunatorilor si bolilor, si cresterea productivitatii de fructe.

» In mod obisnuit, pomul crescut in pepiniere dupa formatul coroanei etajate, ajunge in plantatie cu cel putin 5-6 ramuri. Atunci cand se ajunge la taierea de formare, o atentie sporita se va acorda selectarii principalelor ramuri ce vor forma scheletul coroanei. Principala conditie in selectarea ramurilor ce vor forma coroana este ca acestea sa fie cat mai bine pozitionate in jurul tulpinei. Ramura ax ce vine in prelungirea trunchiului trebuie sa fie pozitionat in mijlocul coroanei.

» Pentru pozitionarea ramurilor in jurul tulpinei intr-un mod corespunzator, trebuie selectate 3-5 ramuri distribuite pe ax in asa fel incat ramurile sa imparta sfera coroanei in parti pe cat posibil de egale. Restul ramurilor ramase se taie cu clestele chiar de la baza.

» Dupa alegerea principalelor ramuri ce vor forma primul etaj, acestea se vor scurta cu circa 20-40 de cm, in functie de cum se prezinta acestea (mai slabe sau mai puternice), acordand o atentie sporita la varfurile taiate, ca acestea sa fie pozitionate pe cat se poate la acelasi nivel, iar mugurii de la varf sa fie orientati spre exteriorul coroanei. Prin subordonarea ramurilor fata de axul principal, se realizeaza stabilitatea coroanei, de aceea este indicat ca ramura ce formeaza axul central al coroanei sa se taie cu circa 25-35 de cm deasupra nivelului superior al ramurilor dispuse pe lateralele coroanei.

» Pentru ca ramurile sa se prinda cat mai bine de trunchi si sa devina cat mai puternice, acestea trebuie sa fie selectate cat mai distantat una de alta pe lungimea axului central. Deasemenea unghiul de dispunere sa fie de minim 45 de grade fata de ax. Daca ramurile cresc cumva in mod vertical, aproape paralel cu axul, atunci acestea se vor ghida in unghiul dorit cu ajutorul unor distantiere din lemn, iar daca ramurile sunt prea aplecate se vor readuce la pozitie cu ajutorul unor sfori legate. Nu este indicata folosirea sarmei deoarece se pot produce raniri ale pomilor fructiferi.

Taierea coroanei dupa plantare – primavara

» In cazul coroanelor in forma de vas (lipsa ramura ax central), la toaletare se vor alege un numar de 3-5 ramuri principale dupa aceleasi reguli ca si in cazul coroanei etajate. Ramurile alese se vor scurta la 20-40 de cm astfel incat varfurile sa fie pozitionate la acelasi nivel pe cat posibil, iar restul de ramuri se vor taia de la baza.

Taierea coroanei in forma de vas – dupa plantare primavara

» Din mugurii amplasati la varfurile ramurilor ce vor forma coroana, vor creste noi lastari ce au rolul de prelungire si formare a ramificatiilor urmatoare. Daca anul este bun, si pomii nu au fost afectati de intemperii sau boli, iar vegetatia pomilor a decurs in mod normal, ramurile crescute vor forma baza coroanei pentru cel de-al doilea an.

Taieri pomi fructiferi anul 2

» In anul 2 dupa plantarea arbustilor fructiferi va trebui realizata formarea ramurilor de ordinul secundar cu plecare de pe ramurile crescute in anul precedent si formarea de ramuri de ordin primar in prelungirea axului pe cel de-al 2-lea etaj. Pentru a realiza acest lucru, ramurile din coroana se vor taia la aceeasi inaltime de circa 60-80 de cm, taierea realizandu-se de deasupra unui mugure cu orientarea spre exterior. Toate ramurile secundare ce se afla pe ramurile principale se vor scurta cu 4-5cm. Deasemenea ramura ax a coroanei se va taia astfel incat sa fie cu circa 25-35 de cm mai lung decat ramurile din randul 2.

Taierea coroanei de formare – anul 2 de la plantare

Taierea coroanei in forma de vas – anul 2 de la plantare

Taieri pomi fructiferi anul 3

» Dupa taierile din anul 2, pe fiecare ramura a coroanei vor creste 2-3 lastari sanatosi. Asadar in primavara anului 3 se ia cea mai slaba ramura aflata pe etajul 1 si se masoara pe aceasta 50-60 de cm cu pornire de la ramificatia de ordin 2, si se taie fix de deasupra primului mugure intalnit cu orientarea spre exterior. Apoi se ia prima ramificatie de ordin 2 si se taie cu circa 15-20 de cm mai scurta fata de ramura de prelungire. Acelasi lucru il facem si cu ramurile aflate pe etajul 1 al coroanei, scurtandu-le la aceeasi inaltime pe toate.

» Pentru a le forta sa devina ramuri roditoare, toate ramurelele ramase pe ramurile principale vor fi scurtate la 4-6 muguri. Ramurile din etajul 2 se vor scurta astfel incat varful lor sa fie totusi mai inalt cu 20-30 de cm fata de varful ramurilor aflate pe etajul 1. Deasemenea trebuie avut in vedere ca axul principal al coroanei sa fie mai lung cu circa 25-30 de cm fata de restul ramurilor din etajul 2.

Taierea coroanei de formare – anul 3 de la plantare

Taierea coroanei in forma de vas – anul 3 de la plantare

Taieri pomi fructiferi anul 4

cele mai bune masini de spalat rufe

» Asadar, o data ajunsi in cea de-a patra primavara de viata a pomilor, va trebui sa scurtam prelungirile ramurilor din primul etaj astfel incat sa fie cu circa 50-60 de cm mai sus fata de ramificatiile de ordin 2. Acestea la randul lor se vor scurta cu circa 20-25 de cm fata de varful lastarilor de prelungire. Taierile ce se vor executa pentru etajul 2 vor fi similare cu taierile ramurilor din etajul 1.

» Pentru formarea celui de-al 3-lea etaj, toate ramurile aflate la interiorul coroanei se indeparteaza sau se scurteaza astfel incat sa se transforme in ramuri roditoare. Deasemenea trebuie avut in vedere ca axul principal al coroanei sa fie mai lung cu circa 25-30 de cm fata de restul ramurilor din etajul 3.

» Odata terminata formarea coroanelor si intrarea arbustilor fructiferi pe rod, in anii urmatori se vor aplica doar lucrari de taieri minime, care vor consta in principal in rarirea ramurilor din coroana si scurtarea lastarilor de prelungire. In timp ce rariti coroana pomilor, va trebui sa taiati si urmatoarele:

  • ramurile uscate;
  • ramurile rupte;
  • ramurile care cresc spre interiorul coroanei;
  • ramurile care cresc prea apropiate una de alta;
  • ramurile concurente ale prelungirilor.

» In cazul arbustilor fructiferi si a pomilor decorativi, se recomanda ca primavara, inainte de inceperea vegetatiei, sa se realizeze lucrari de rarire si intretinere, care constau in taierea tulpinilor de peste 5-6 ani, indepartarea ramurilor uscate, rupte si in unele cazuri se recomanda inlocuirea lor cu tulpini anuale ce cresc direct din colet.

Reguli de baza pentru curatarea pomilor

  • Nu executati lucrari de taiere sub 0ºC;
  • Utilizati o unealta curata si bine ascutita;
  • Indepartati orice ramura moarta si bolnava;
  • Dezinfectati instrumentul de taiere pe care l-ati folosit pentru taierea ramurilor bolnave, atunci cand vreti sa scurtati ramuri sanatoase, altfel riscati sa contaminati intreg pomul;
  • Formati coroana in asa fel incat ramurile sa creasca de la trunchi intr-un unghi de 45-60º;
  • Indepartati ramurile care se ating una de alta, ingrosand coroana si crescand inutil interiorul acesteia;
  • Verificati periodic starea trunchiului si tratati la timp ranile pomului;
  • Observati modul in care plantele raspund la procedura de taiere si pe baza constatarilor va puteti imbunatati aceasta tehnica.

» Respectarea in mod corespunzator a regulilor prezentate mai sus va vor aduce un plus in productia de fructe si va ajuta arbustii fructiferi sa creasca frumos, corect si sa se dezvolte in mod corespunzator.

Concluzii despre intretinerea pomilor fructiferi

» Fiecare copac, ca toate lucrurile vii, incearca sa se reproduca, in cazul pomilor acest lucru se face prin seminte. Arborele tinde sa dezvolte numarul maxim de fructe, indiferent de dimensiunea acestora. Dar pomicultorii nu-si doresc fructe multe si mici, de aceea au realizat ca producerea de fructe mari este strans legata de procedeul de taiere.

» Curatarea pomilor fructiferi primavara are multe beneficii, cea mai importanta fiind posibilitatea de creare a unei coroane corect dezvoltate. Facand corect taierea, puteti indruma dezvoltarea arborelui in directia dorita si mai ales puteti intineri arbustii batrani. Cu ajutorul acestor lucrari de intretinere a pomilor fructiferi veti avea o livada frumoasa, fructoasa si sanatoasa, cu coroane mari si bogate la inaltimea care va convine.

» Avantajele date de tunderea pomilor sunt evidente. Cu ajutorul lor se reglementeaza cresterea arbustilor fructiferi, gradul de ingrosare a trunchiului si coroanei si calitatea fructelor. Curatatul pomilor fructiferi ajuta la pastrarea copacului in stare buna. Tunderea sanitara a acestora nu permite aglomerarea coroanei, rezultatul fiind o aerare normala a pomului, reducand astfel riscul de boli fungice. Deasemenea pomii fructiferi incep sa aiba fructe mai bune si mai mari, iar sanatatea copacului este bine tinuta in frau.

28 Comments

  1. CONGRATULATION! Multe carti am citit despre asta. Se deosebeste ca intr-un asa scurt articol a reusit se “predea” ce multii nu au reusit in carti intregi!
    As vrea sa citesc cit mai mult de la DVS – Unde?

  2. PLease- In anul 3, de ce ati lasat asa de multe Y – acelea mai tirziu sub sarcina recoltei bogate, nu vor crapa/rupe?

    • Va asiguram ca metodele prezentate au fost folosite si testate fara a fi nici o problema de rupere sub sarcina recoltelor…

  3. La cursurile pe care le-am facut, ca pensionar, ni s-a spus sa respectam principiul respectiv la ramurile principale, sa nu se lase alte ramurele pe primii 50 centimetri de langa ax si sa se taie, in anii urmatori, tot ce creste spre interiorul coroanei.

  4. sfaturi interesante am sa incerc sa le pun in practica. as avea o intrebare pomii care nu s-au prins anul trecut trebuie scosi si inlocuiti sau lasati sa vad daca înmuguresc.

    • Daca nu va grabiti, puteti sa le mai dati o sansa. Daca nu vreti sa mai pierdeti timpul ideal ar fi sa-i inlocuiti.

  5. Articol foarte util,pentru mine. Pot spune ca sunt incepator,am 30 de pomi fructiferi majoritatea batrani,am cumparat o propietate de 2 ani cu acesti pomi si chiar vreau sa ma documentez privind taierea corecta si protectia impotriva daunatorilor.
    Multumesc !

  6. Lasati pomii pana la sfarsitul lui martie sau inceputul lui aprilie,depinde de temperatura de afara!Nu este tarziu chiar daca sant intrati bine in vegetatie! Mai bine mai tarziu decat sa dea inghetul!

  7. Buna ziua! Foarte bine structurat articolul si pe intelesul incepatorilor.Fara gluma este primul material pe care l-am priceput din prima.Felicitari!
    Dar de ce nu avem voie sa-l printam?. De pe ecran este mai greu de pus in practica.Cu stima! DCC Iasi

    • Din pacate din cauza faptului ca articolele noastre erau copiate fara aprobare pe mai multe site-uri am decis ca printarea sau copierea continutului sa fie limitate. Accesul la continut putandu-se realiza gratuit, on-line, de pe orice dispozitiv cu acces la internet. Va multumim pentru intelegere.

  8. va multumesc, pentru acest material didactict necesar pentru a da viata la pomii di gradina fiecaruia pentru ca oamenii din naintea noastra aveau alte conceptii despre intretinetea fonduliu horticol,nu vreu sa judec ci vreau sa invat din greselile lor, nu credeti? inca o data va multumesc!

  9. Foarte bine explicat, la obiect.
    Aveti o descriere atât de bine structurata și pentru formarea coroanei în forma de piramida. Sunt interesata pentru formarea coroanei la un cires.
    Mulțumesc!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.