Tavan fals polistiren

om care sterge cu buretele un tavan fals din polistiren

Cum se face un tavan fals din polistiren?

In urmatorul articol vom discuta mai pe larg despre cum se realizeaza un tavan fals din polistiren, incercand sa va prezentam cat mai multe detalii si infomatii legate de tema “tavan polistiren“.

» Decorarea tavanelor este o chestiune care tine fix de optiunea si gustul fiecarui beneficiar in parte. Marea majoritate a persoanelor prefera un tavan alb, simplu si usor de intretinut, dar exista si persoane care doresc ceva mai deosebit, cu model, fara o investitie si un efort prea mare.

» Pana in prezent exista un numar foarte mare de materiale de constructii cu ajutorul carora poti realiza finisajul unui tavan, dar una din cele mai accesibile solutii o reprezinta placile pentru tavan fals decorativ din polistiren.

» Acestea se regasesc intr-o mare varietate de texturi iar culoarea poate fi personalizata de fiecare montator in parte avand posibilitatea de a le vopsi cu var lavabil in orice nuanta doriti. Aceste lucruri fac din aceste placi de polistiren decorativ cea mai ieftina si buna solutie pentru a finisa un tavan la costuri minime de executie.

placi decorative polistiren

Tavan polistiren – placi decorative

Banner Ford husa cheie auto webp

» Polistirenul din care sunt realizate placile decorative este un material usor si ecologic, cu proprietati bune de izolare fonica. Faptul ca sunt realizate din polistiren le fac foarte usor de manevrat, montat si debitat, taierea facandu-se simplu si rapid cu ajutorul unui cutter.

» Placile din polistiren decorativ sunt clasificate ca materiale ignifuge de catre producatori, dar totusi acestea se pot deforma si topi din cauza unui bec mai puternic. De aceea este recomandat sa aveti lustrele la o distanta de cel putin 20 de cm fata de nivelul tavanului.

» Cu ajutorul placilor decorative din polistiren, o suprafata uniforma a tavanului fals poate fi realizata rapid, simplu, usor si mai ales fara costuri financiare semnificative.

» Dimensiunile placilor pentru realizarea unui tavan fals din polistiren pot fi diferite, dar in cele mai multe cazuri sunt produse in forma patrata cu dimensiunile de 50x50cm si o grosime de 3-5mm. De asemenea se regasesc si placi decorative sub forma dreptunghiulara cu dimensiunile de 100×16,5cm dar care se fac mai mult la comanda.

» Dupa ce v-ati hotarat asupra unui model si stiti dimensiunea exacta a placilor, urmeaza sa faceti masuratorile interioare ale camerei si sa calculati cantitatea necesara pentru a placa tavanul. Cea mai simpla optiune este sa masurati lungimea si latimea tavanului si sa le impartiti la lungimea laturii unei placi din polistiren.

» De exemplu: daca plafonul are o dimensiunile de 350 x 400 cm inseamna ca va vor trebui 7 placi pe latime si 8 placi pe lungime, in total 7×8=56 de placi din polistiren decorativ de 50x50cm.

Sfat: este recomandat sa achizitionati cu circa 10-15% mai mult material, deoarece placile se mai pot sparge, deforma sau mai puteti taia din greseala la dimensiuni incorecte…

Vezi Modele Placi si Profile Decorative din Polistiren!

Realizarea tavanului fals din polistiren

» Inainte de a incepe sa lipiti placile pe tavan, trebuie sa curatati suprafata acestuia de praf si alte straturi care nu sunt fixe pe acesta. Daca denivelarile sunt mai mari de 1cm este indicat sa nivelati aceasta suprafata cu glet de incarcare.

» Dupa uscarea gletului este indicat sa aplicati o amorsa inainte de a realiza lipirea placilor din polistiren, in acest fel veti fi siguri ca adezivul va face o priza buna cu suprafata suport.

decapare var si tencuiala veche

spalarea peretilor cu buretele

aplicare amorsa tavan

» Urmatoarea etapa este marcarea tavanului pentru asezarea placilor. Numai panourile distribuite uniform vor oferi camerei o estetica corespunzatoare. Pentru aceasta se traseaza 2 linii diagonale care vor da centrul camerei. Din punctul central trasati 4 perpendiculare pe peretii laterali, in acest fel impartind tavanul in 4 parti egale.

trasare tavan casetat

trasare tavan

Cum se lipesc placile pentru tavan fals din polistiren?

» Panourile din polistiren decorativ pot fi lipite pe aproape orice suprafata: beton, gipscarton, lemn, OSB, cu singura conditie de a respecta intru-totul indicatiile producatorilor de adezivi pentru polistiren interior.

» Dupa ce v-ati decis asupra unui Adeziv pentru polistiren, cititi instructiunile de aplicare, iar apoi aplicati adezivul pe partea inferioara a placii. Adezivul se poate aplica in diferite moduri in functie si de specificatiile producatorului de adeziv:

placi decorative din polistiren

adeziv placi tavan polistiren

cum se monteaza placile din polistiren pentru tavan

» Placile din polistiren reactioneaza la schimbarile de temperatura si de umiditate, fapt ce duce la deformarea acestora dupa montare, de aceea va recomandam ca dupa ce achizitionati placile sa fie lasate fara ambalaj cel putin 12 ore in camera in care vor fi montate pentru aclimatizare.

» Deasemenea inainte de lipire sa verificati ca placile sa nu aiba abateri dimensionale sau defecte estetice. In timpul montajului este recomandat ca incaperea sa fie foarte bine iluminata pentru a va asigura o vizibilitate corecta in timpul montajului.

» Prima placa se va instala astfel incat unul din colturile placii sa fie fix pe centrul tavanului trasat. Daca in acel punct se afla sau urmeaza a se monta un corp de iluminat, atunci se va decupa acel colt din placa pe rotund sau patrat, dupa preferinte.

» Aliniati placa pe liniile de ghidaj trasate si presati usor placa cu adeziv pe suprafata tavanului, astfel incat intreaga suprafata a placii sa fie presata uniform pe tavan. Mentineti apasat cateva secunde pentru o priza mai buna a adezivului.

montaj placi decorative polistiren

» Toate randurile ulterioare se vor lipi in paralel, fara goluri intre placi. Placile din ultimele randuri de la perete, in majoritatea cazurilor, vor trebui taiate la dimensiunea necesara.

» De aceea este recomandat sa masurati, taiati, faceti proba cu placa goala, fara adeziv, si daca se potriveste corect atunci puteti trece la lipirea finala a acesteia.

Sfaturi pentru realizarea unui tavan fals din polistiren

 •  In momentul lipirii, presati pe placile din polistiren cu ajutorul unor suprafete late si curate, nu folositi mainile deoarece veti deteriora si deforma suprafata placilor de la presiunea degetelor. Foarte multi meseriasi ne-au recomandat sa folosim un burete mare si lat pentru realizarea acestui procedeu.

finisare tavan

 • Daca tavanul are o forma geometrica neuniforma si decalajele dintre placi sunt prea mari, se recomanda folosirea unui silicon alb cu care sa etansati toate rosturile ramase.
 • Daca decalajul dintre ultimele placi si perete este mai mic de 1,5cm nu va chinuiti sa puneti o fasie asa de mica, deoarece la perete puteti folosi un profil decorativ din polistiren, in genul unei plinte de tavan, care va acoperi acel gol.

bagheta polistiren

Avantajele instalarii unui tavan fals din polistiren

 • Greutate redusa a placilor face ca transportul, manevrarea si montarea acestora sa fie una extrem de usoara, iar intreaga suprafata a placilor cantareste relativ putin, ca urmare sarcina exercitata asupra plafoanelor este infima si nu afecteaza structural cu nimic, nefiind nevoie de gaurirea tavanelor la montaj.
 • Realizarea unei suprafete uniforme fara rosturi cu un aspect placut.

tavan polistiren

 • Rezistenta la umezeala: placile din polsitiren nu isi pierd proprietatile in contact cu apa si pot fi curatate usor de praf si murdarie cu ajutorul unei carpe umede.
 • Cel mai ieftin mod de finisare decorativa a unui tavan.
 • Rezistenta la foc datorita proprietatilor ignifuge ale acestuia.
 • Izolatia fonica si termica.
 • Simplitatea manoperei: pentru montajul acestui tip de tavan nu este necesara o calificare superioara si nici nu este nevoie de scule si materiale costisitoare, de aceea este foarte usor de montat si in regie proprie daca ai putine inclinatii tehnice.
 • Grosimea mica a placilor nu reduce din inaltimea camerelor.
 • O diversitate de modele si texturi.

» Tavanul fals din polistiren este foarte des asociat cu placile simple din polistiren alb cu un mic model pe ele. Dar astazi design-ul lor a devenit mult mai evoluat si mai frumos folosindu-se chiar la decoratiuni de lux a tavanelor.

tavan fals

tavan fals

Sursa foto: Pinterest

Despre Robert 72 Articole
Salut dragi cititori! Numele meu este Robert si dupa 20 de ani de munca in santierele tarii si din strainatate, am decis sa ma asez in fata calculatorului si sa va impartasesc din experienta mea profesionala acumulata in decursul timpului. Sper ca articolele mele sa va fie de un real folos!

7 Comments

  • Daca curatati si spalati foarte bine tavanul de mucegai si dupa uscare nu mai apar semne de mucegai, puteti lipi placile din polistiren decorativ.

  • Din pacate nu avem serviciu de callcenter activ pe site. Daca aveti intrebari puteti sa ni le adresati aici prin intermediul mesajelor. O seara buna!

 1. Buna ziua puteti sa imi spubeti cum lipesc placi de polistiren pe tevan in baie… Eu am tavan dublu si am avut placi de polistiren lipite cu silicon special si acum vteau sa le schim ca unele sau desfacut la colturi..daca le dau jos pe cele vechi trebui sa curat bine tavanul dublu si imi trebui si amorsa sau doar sa curat si sa le lipesc cu silicon.. Mersi

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Alert: Text protejat prin CopyScape!!!