Taxe contract vanzare

ce taxe trebuie sa platesc la cumpararea unui apartament

Ce taxe trebuie achitate in momentul semnarii contractului autentic de vanzare-cumparare?

» Cheltuielile pentru contractul autentic de vanzare-cumparare cad in sarcina achizitorului si sunt proportionate cu valoarea vanzarii imobilului.

» Dupa eliberarea CF-urilor se va semna la notar contractul autentic de vanzare-cumparare.

» In acest moment, cumparatorul trebuie sa achite urmatoarele taxe:

 • solicitarea extrasului de carte funciara pentru autentificare costa 40 lei in regim normal, respectiv 200 lei in regim de urgenta;
 • taxa de intabulare, care se achita in contul OCPI, este de 0,15% din valoarea imobilului in cazul in care cumparatorul este persoana fizica; in situatia in care cumparatorul este persoana juridica taxa de intabulare reprezinta 0,5 % din valoarea imobilului.

» Onorariului notarului se calculeaza astfel:

 • pana la 13.696 lei…………………….2,5 %, dar minim 178,5 lei + tva;
 • intre 13.696 lei si 27.499 lei……….342,40 lei + 2 % + tva;
 • intre 27.499 lei si 54.891 lei……….618,46 lei + 1,5% + tva;
 • intre 54.891 lei si 274.562 lei………1.029,34 lei + 1% + tva;
 • intre 274.562 lei si 549.231 lei…….3.226,05 lei + 0,75 % + tva;
 • peste 549.231 lei………………………5.286,07 lei + 0,5 % + tva.

» Aceste taxe sunt valabile la data scrierii acestui articol si pot suferi modificari in timp, in functie de organele abilitate de a modifica aceste taxe.

» Antecontractul de vanzare-cumparare semnat in fata notarului are o valoare de 30 de ron + TVA/semnatura, achitati de catre cumparator.

 5 Comments

 1. Daca mie miau facut act de donatie la o casa si vreau sa schimb sami fac contract de vanzare cumparare cati bani miar trebui sal schimb

  • In cazul dvs. situatia este destul de delicata deoarece in termeni legali nu se poate schimba un act de donatie in contract de vanzare-cumparare. Contractul de donatie este irevocabil.
   In momentul in care donatorul v-a donat casa, dvs. ati devenit proprietara si atunci nu mai are cum sa vi-l vanda pentru ca nu mai este al lui.
   Ca o solutie ar trebui ca, casa sa intre inapoi in proprietatea donatorului si apoi sa vi-l revanda, ceea ce este foarte greu.
   Ideal ar fi sa mergeti la un notar/jurist care sa va indrume cum se poate realiza aceasta schimbare in acte si totodata sa va spuna si costurile care cred ca eu vor fi destul de mari.

  • Va sugerez o alta solutie. Incheiati un act sub semnatura privata intre dvs. si donator care sa ateste faptul ca de fapt, intre parti s-a incheiat un contract de intretinere, dar trebuie antedatat, adica data acestui inscris sa fie anterioara contractului de donatie. Trebuie sa sune cam asa: intre X si Y se va incheia un contract de donatie privind bunul Z, insa natura lui juridica este de contract de intretinere care poate fi executat si prin mandatar sau alta persoana decat debitorul intretinerii, iar in caz de nevoie se poate transforma obligatia de intretinere in bani. Aceasta este adevarata vointa a partilor.
   Operatia asta se numeste simulatie si este recunoscuta in dreptul romanesc.
   Dvs. sunteti debitorul intretinerii, iar donatorul este creditorul intretinerii.

 2. Salut.Am si eu o intrebare.Vreau sa fac acte pe casa vanzare cumparare.Dar parintii nu au acte pe casa au doar rol la Primarie.Cum se procedeaza.

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*