Ce temperatura trebuie sa aiba apa la centrala?
Cuprins:
» Odata cu venirea sezonului rece, intrebarea despre „Ce temperatura trebuie sa aiba apa la centrala?” apare din ce in ce mai des, atat pe grupurile de specialitate cat si in mesajele primite pe adresa noastra.
» Si daca stam bine sa ne gandim, este si de inteles acest lucru, deoarece proprietarii vor sa obtina o temperatura confortabila in casele lor, dar sa nu plateasca foarte mult pentru acest lucru.
» Asadar, vom incerca in cele ce urmeaza sa va oferim cateva recomandari generale despre valorile agentului termic din centrala, astfel incat consumul sa fie unul cat mai optim.
Temperatura optima a apei in centrala termica
» Inainte de a trece mai departe trebuie mentionat faptul ca regimul de temperatura depinde si de conditiile meteorologice, temperatura exterioara, de calitatea izolatiei casei, de tipul si calitatea ferestrelor, precum si de o serie de alti factori obiectivi care trebuie luati in considerare.
» Prin urmare, nu putem garanta faptul ca toate recomandarile noastre se vor potrivi perfect situatiilor voastre, insa cred ca ar fi bine sa le stiti.
» Daca discutam despre locuintele individuale care beneficiaza de o centrala termica proprie pentru incalzire, atunci agentul termic folosit este de obicei apa calda, avand parametrii nominali de calcul 90/70°C.
» Astfel, majoritatea corpurilor de incalzire sunt fabricate pentru a functiona cu acest tip de agent termic, cu parametrii 90/70°C si la o presiune de aproximativ 6 bari.
» In mod practic, temperatura apei din calorifere va avea o temperatura reglata in functie de tipul centralei termice. Asadar pentru o centrala termica conventionala, adica fara condensare, temperatura apei in centrala va fi de 70°C, in timp ce, pentru o centrala moderna cu sistem de condensare, temperatura apei din calorifere va avea o valoare cuprinsa intre 55 si 60°C, astfel incat centrala sa functioneze in parametrii pentru care a fost proiectata si sa ofere un consum mic de gaze naturale si o eficienta maxima.
Atentie! In cazul folosirii unui agent termic cu o temperatura mai scazuta se recomanda ca radiatoarele sa se dimensioneze putin mai mari (cu circa 20%), pentru a avea o suprafata radianta mai mare care sa satisfaca necesarul termic al incaperii!
Cea mai eficienta temperatura pentru o centrala termica in condensare!
Mai departe va vom prezenta cateva detalii despre eficienta centralelor in condensare la diverse temperaturi setate, pentru sisteme de incalzire cu radiatoare:
- La 45°C – in urma testelor efectuate in timp s-a ajuns la concluzia ca folosirea acestei valori nu este chiar asa de avantajoasa din punct de vedere economic. Pompele vor functiona foarte des, camerele se vor incalzi greu, confortul termic va fi afectat, iar consumul de energie si gaz va fi unul mai ridicat;
- La 50°C – majoritatea testelor arata ca la aceasta valoare a agentului termic consumul de gaz este cel mai mic. Insa, cu toate acestea pompa functioneaza destul de mult, crescand consumul de energie si uzura acesteia.
- La 55-60°C – folosirea agentului termic incadrat intre aceste valori s-a dovedit a fi cel mai economic din toate punctele de vedere. Inafara de consumul mic de energie si gaz, se indeplineste cu succes si asigurarea confortului termic interior.
- La 70°C – in acest mod de functionare, se consuma mai putina energie electrica, in schimb, datorita faptului ca procesul de condensare nu se mai produce la aceasta temperatura, consumul de gaz creste. Odata cu consumul de gaz creste si disconfortul termic, deoarece radiatoarele vor elibera caldura mai mult timp dupa oprirea alimentarii cu agent termic, marind in mod excesiv temperatura dorita de beneficiar in incaperi.
» Valorile aduse in discutie mai sus sunt pentu sistemele de incalzire cu radiatoare, pentru sistemele de incalzire in pardoseala vom realiza pe viitor un alt articol detaliat.
® Citeste si: Ce temperatura trebuie sa aiba apa calda menajera?
Concluzie
» Asadar, recomandarea noastra este ca atunci cand temperatura exterioara nu scade sub 0°C sa pastrati o temperatura a apei in centrala de 55°C. Iar in momentul in care temperaturile scad sub 0°C sa mariti temperatura apei din calorifere la valoarea de 60°C.
» Oricum ar fi, noi va recomandam sa alegeti temperatura optima pentru voi prin efectuarea de teste. Astfel, in functie de cat de bine este izolata casa, de performantele centralei si mai ales de temperatura dorita de voi in incaperi, veti determina care este cea mai buna valoare a agentului termic pentru situatia voastra.
» Daca v-a placut articolul nostru „Ce temperatura trebuie sa aiba apa la centrala?” nu ezitati sa ne ajutati cu o Distribuire pentru a ne ajuta in acest fel sa creem si alte articole folositoare. Va multumim!
Ce puteti spune despre cazan fondental antea in condens la 24
Eu la 55-60 de grade am cele mai bune performante. Daca temperaturile nu scad sub O grade eu o tin in 55 de grade. Daca scad sub 0 cresc temperatura la 60 de grade. Avantajul meu este ca am avut inainte centrala pe lemne si am radiatoarele mai mari putin, iar acum cu condensatia pe gaz ma ajuta. Multumesc pt informatiile din articol, mi-au intarit ideile pe care le aveam si le puneam in practica. Succes in continuare!
Livingul meu are o suprafata de 43 mp, iar cele doua dormitoare cam 15 mp fiecare, plus baia de 4 mp. Centrala este de 24 kw si daca functioneaza la 55 grade se face prea cald, de aceea o tin la 40 si este ok pentru noi. In dormitoare insa trebuie sa folosim termostatele de robinet, deoarece chiar si la 40 grade se face mult prea cald. Mentionez ca in living am doua calorifere unul de 120, respectiv 140 cm, iar in dormitoare am calorifere de 100cm. Deci ce pot face pentru un consum redus de gaz si curent, deoarece se pare ca nu prea sunt sanse?
Inseamna ca aveti casa foarte bine izolata. Radiatoarele nu sunt mari. Un radiator de 100cm nu este mare pentru un dormitor de 15mp. Ceea ce cred eu este faptul ca centrala dvs. nu are o modulare prea mare. Ce model de centrala aveti? Daca ar avea o modulare mai mare, gen cum fac cele de la Ariston, care au modulare si de 1:10, atunci ar putea folosi pentru incalzire doar 2,4kW atunci cand ii trebuie.
O alta solutie ar fi sa montati capuri termostatate electronice pe radiatoare care sa se inchida/deschida automat in functie de temperatura dorita.
Salut! Pentru încălzirea în pardoseala, temperatura apei din centrala la cât sa fie reglata?
Buna seara,
Pentru incalzirea in pardoseala am vazut in Elvetia foarte multe construcții noi care in ultimii 10 ani folosesc acest sistem și va pot spune 100% sigur ca apa pe instalație nu depășește 30 grade.Am un prieten care are aceasta instalație și apa nu depășește 25 de grade.
buna ziua,
se da o casa de 600 mc aproximativ, cu 20 calorifere de 1 m cu temperatura apei din centrala de 80 de grade, centrala pe gaz, 23 grade ambient.
vreau sa dublez numarul de calorifere (40), sa pastrez aceeasi centrala si sa micsorez temperatura la 55-60 de grade, 23 grade ambient.
in care situatie voi face economie si care ar fi procentul?
multumesc
daca am un termostat de ambient, tot la 55 de grade este cel mai eficient sa tin centrala? indiferent de temperatura de pe termostat. Multumesc