Temperatura optima apa calda in centrala termica

temperatura optima apa calda centrala termica

Ce temperatura trebui sa aiba apa calda la centrala?

» Deoarece am primit foarte multe intrebari pe adresa redactiei despre subiectul “Temperatura optima apa calda in centrala termica“, astazi am decis sa explicam si sa discutam mai pe larg toate aspectele legate de acest aspect.

» Asigurarea conditiilor de confort a populatiei in interiorul unor cladiri estre strans legata de existenta si functionarea corespunzatoare a instalatiilor de apa calda menajera (ACM).

» Astfel, apa calda face parte din confortul casei noastre la fel de mult ca electricitatea, apa rece si gazele.

Temperatura apa calda menajera

Banner Ford husa cheie auto webp

» Temperaturile de calcul pentru apele menajere din instalatiile interioare ale unei case sunt urmatoarele:

 • apa calda menajera: 60°C;
 • apa rece consum: 10°C.

» Insa temperatura de utilizare a apei calde menajere difera foarte mult de modul de utilizare a acesteia, folosinta sa, si mai ales modul de preparare si stocare. Astfel vom avea urmatoarele categorii de temperaturi in functie de utilizarea apei calde:

 • apa calda pentru utilizari intensive: ≤60°C;
 • apa calda pentru nevoi gospodaresti: 50°C;
 • apa calda pentru nevoi igienico-sanitare: 35-40°C.

» In ceea ce priveste modul de preparare si stocare al apei calde, acesta depinde foarte mult de necesarul de apa calda al unei cladiri. Astfel, pentru cladirile de locuit, la care ne raportam noi, vom avea urmatorul necesar de apa calda, conform standardelor in vigoare:

 • la o temperatura ≤60°C vom avea un necesar de apa calda intre 60-110 litri/om-zi (in functie de modul de prepare al apei calde);
 • la o temperatura de 45°C vom avea un necesar de apa calda intre 50-90 litri/om-zi (in functie de modul de prepare al apei calde).

» Astfel in functie de numarul de persoane dintr-o cladire sau locuinta se va alege si modul de preparare sau stocare al apei calde menajere.

» Mai explicit, de exemplu la o locuinta cu 2-4 persoane se poate alege o centrala termica buna cu prepararea apei calde in mod instant. Insa daca vorbim de un duplex sau o pensiune in care necesarul de apa calda menajera creste datorita numarului mare de persoane care deservesc cladirea, atunci este indicata prepararea apei calde cu stocare separata in boiler. Astfel nu vor aparea probleme de functionalitate a instalatiei de apa calda si in primul rand nu veti avea probleme de disconfort termic in timp ce faceti dus sau va spalati pe maini.

De ce este important regimul de temperatura al apei calde?

» Este indicata respectarea regimului de temperatura al apei calde menajere pentu a se putea asigura cu usurinta urmatoarele apsecte:

 • conditii prescrise de functionare in punctele de consum a apei calde;
 • executarea rodajului instalatiei de apa calda;
 • disparitia pericolului si fenomenului de oparire;
 • eliminarea riscului de imbolnavire cu legionela.

ce temperatura trebui sa aiba apa calda la centrala

» Foarte multe persoane nu cunosc faptul ca instalatia de apa calda a unei locuinte trebuie supusa unui proces de rodaj pentru a reduce efectul de coroziune a elementelor din otel ale instalatiei (daca acestea exista). Rodajul se realizeaza timp de 60 de zile la un regim de temperatura de 45°C.

» In ceea ce priveste fenomenul de oparire, este indicata folosirea unor temperaturi mai mici de 60°C, mai ales cand apa este utilizata pentru igiena copiilor. Folosirea bateriilor de amestec apa rece-apa calda elimina de obicei acest risc.

De ce trebuie sa tinem apa calda la 60°C?

» Trebuie sa stim ca apa calda reprezinta mediul perfect pentru dezvoltarea bacteriilor din grupul Legionella mai ales la temperaturi ale apei intre 20 si 45°C.

» Daca va intrebati ce este Legionella, aceasta este o bacterie, descoperita de medici in anul 1976, bacterie care a afectat grav veteranii Legiunii Americane, simptomele fiind asemenatoare unei pneumonii atipice, cu dureri de cap, febra, dificultati de respiratie si diaree.

» Astfel pentru a evita o eventuala imbolnavire cu aceasta bacterie, este indicat ca o data pe luna, timp de 24 de ore, temperatura apei calde din instalatie sa ajunga la 60°C, in cazul prepararii instant al apei calde.

temperatura apa calda legionella

» In cazul in care prepararea se face cu acumulare in boiler, este indicat ca apa din acesta sa fie mai mereu in jurul valorii de 60°C.

» Daca luam in considerare regimul de temperatura al apei, atunci, conform specialistilor, efectul asupra bacteriilor Legionella este urmatorul:

 • 70-80°C: la aceasta temperatura are loc procesul de dezinfectie;
 • 66°C: la aceasta temperatura bacteria moare in 2 minute;
 • 60°C: la aceasta temperatura bacteria moare in 20 minute;
 • 55°C: la aceasta temperatura bacteria moare in 5-6 ore;
 • 20-45°C: temperatura de reproducere activa a bacteriilor;
 • sub 20°C: bacteria nu se inmulteste.

Concluzie

» Asadar, concluzia este evidenta: trebuie sa tineti temperatura apei la o valoare mai ridicata, insa sa nu treceti nici in extrema de apa clocotita deoarece pericolul de oparire este unul iminent mai ales daca aveti si copii prin casa.

» Sper ca am reusit sa va spun cele mai esentiale lucruri despre subiectul Temperatura optima apa calda in centrala termica si va astept cu pareri si mesaje despre acest articol in partea de jos a paginii.

Despre Mihai 60 Articole
Salut! Numele meu este Mihai si sunt inginer proiectant instalatii in constructii si retele edilitare. Scriu articole pe acest blog pentru ca imi place foarte mult domeniul in care activez si cred ca printr-o informare cat mai buna a oamenilor despre acest domeniu, vom reusi sa avem constructii si instalatii mult mai calitative in tara noastra!

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*