Care este temperatura optima pentru o locuinta?

» Microclimatul dintr-o casa sau dintr-un apartament este determinat de multi factori. Printre acesti factori se regaseste si temperatura aerului. De aceea am ales ca in urmatorul articol sa discutam despre subiectul „Temperatura optima in casa„.

» Temperatura dintr-o locuinta este de obicei selectata pe baza preferintelor subiective ale celor care locuiesc in ea. Unele persoane se simt mult mai confortabil la caldura, iar pentru altii mediile racoroase sunt mult mai confortabile. Totul depinde de perceptii si preferinte.

» Insa, indiferent de preferintele fiecaruia dintre noi, temperatura optima in casa este standardizata prin norme tehnice. Iar pe langa aceste norme tehnice mai apar si niste factori care influenteaza temperatura din apartament, astfel incat specialistii din domeniu au stabilit niste temperaturi optime in functie de destinatia fiecarei incaperi.

Factori care influenteaza temperatura optima in casa

» Pentru inceput vom lua in calcul factorii externi care influenteaza si afecteaza temperatura optima din casa. Astfel temperatura unei incaperi poate diferi si varia din cauza urmatoarelor:

1. Caracteristicile climatice ale zonei in care locuiti

» Standardul de temperatura pentru o incapere difera in functie de zona climatica in care este dispusa. De exemplu, una este sa locuiti in Constanta si alta e sa locuiti in Miercurea-Ciuc, diferentele temperaturii exterioare sunt mult diferite intre cele 2 zone.

2. Schimbarea anotimpului

» In functie de sezon, temperatura optima dintr-o casa poate varia. De exemplu, iarna nu va fi prea mare, dar vara va creste corespunzator.

» In medie, pentru climatul european, temperatura acceptabila in sezonul rece este de 19-23ºC, iar in sezonul cald 22-26ºC. Diferenta la prima vedere poate parea nesemnificativa, insa incepe sa conteze cu o expunere constanta.

3. Varsta si preferintele termice ale celor care locuiesc in casa

» Scopul principal al controlului temperaturii intr-o locuinta este de a crea o zona de confort pentru persoanele care locuiesc in ea. Cineva se poate simti confortabil chiar si la caldura fara a simti nevoia sa-si monteze un aparat de aer conditionat, in timp ce alte persoane simt nevoia sa deschida ferestrele chiar si pe timp de iarna.

» Cu toate acestea, este important de mentionat faptul ca preferintele umane nu corespund intotdeauna cu regimul corect de temperatura interioara.

Citește și:  Top 7 Sfaturi pentru Organizarea Bucătăriei

» Supraincalzirea unei camere, precum si racirea excesiva a acesteia, pot avea un efect extrem de negativ asupra sanatatii umane.

» Asigurati-va ca luati in considerare diferenta dintre standardele de temperatura pentru persoanele de diferite sexe si varste. De exemplu, temperatura confortabila difera la barbati si femei cu aproximativ 2-3 grade Celsius. Femeile sunt mai termofile decat barbatii.

» Deasemenea, o atentie deosebita trebuie acordata temperaturii din camera copilului. Bebelusii nu au inca bine dezvoltata termoreglarea corpului, asa ca este foarte sensibil la variatiile de temperatura. De aceea unii medici recomanda sa mentineti o valoare cat mai constanta a temperaturii intre 20 si 23 de grade Celsius.

4. Destinatia fiecarei incaperi in parte

» In functie de destinatia fiecarei incaperi in parte standardele stabilesc anumite temperaturi optime. Astfel pe holuri, debarale, magazii vom avea niste temperaturi mai scazute, iar in dormitoare unele mai ridicate, totul stabilit astfel incat confortul termic sa nu fie alterat.

Temperatura optima in casa pentru fiecare incapere

» In functie de functionalitatea pe care o camera o indeplineste in cadrul unei locuinte, regimul de temperatura difera.

» Astfel, conform standardului roman SR 1907-2/97 temperaturile interioare conventionale de calcul pentru incaperile incalzire din cladiri de locuit sunt urmatoarele:

  • Camere de locuit si holuri: 20ºC;
  • Vestibuluri: 18ºC;
  • Camere pentru baie dusuri: 22ºC;
  • Bucatarii: 18ºC;
  • Closete in cadrul locuintei: 18ºC;
  • Closete in afara locuintei: 15ºC;
  • Scari si coridoare exterioare: 10ºC;
  • Intrari – Windfang: 12ºC;
  • Spalatorii si calcatorii: 15ºC;
  • Uscatoare la blocurile de locuinte: 25ºC;
  • Garaje sub locuinte: 10ºC.

» Acestea sunt niste temperaturi conventionale de calcul pe care proiectantii le iau in calcul atunci cand realizeaza breviarele de necesar termic pentru fiecare incapere in parte.

» In realitate, in urma mai multor studii si sondaje realizate de catre specialisti, cele mai des intalnite temperaturi utilizate de catre utilizatori sunt urmatoarele:

temperaturi optime camere de locuit

» Pe langa datele din standard si rezultatele sondajelor, temperaturile din spatiile de locuit trebuie sa aiba in considerare si scopul sau destinatia acestora.

Temperatura optima in dormitor

» Camerele de dormit trebuie sa fie foarte bine ventilate – aerisite, iar temperatura sa fie una moderata (suportabila de fiecare individ in parte), deoarece intr-o camera calda este mai greu sa adormi, ganditi-va la noptile de vara cand nu te poti odihni corespunzator din cauza caldurii excesive din dormitor.

Citește și:  Cat slabesti daca nu mananci o zi?

Temperatura optima in camera copiilor

» Temperatura confortabile pentru camerele copiilor este ajustata in functie de varsta copilului. Temperatura optima pentru bebelus este cea apropiata de maximul din tabel, iar pe masura ce acesta creste si termoreglarea i se dezvolta, temperatura poate scade trecand in gama unui dormitor normal.

Oferte Pret Termostate!

Temperatura optima in baie

» Temperatura confortabila din baie se datoreaza in mare parte umiditatii din incapere. Daca temperatura ar fi mai scazuta fata de valorile din tabel, atunci s-ar resimti o senzatie accentuata de frig datorita nivelului crescut al umiditatii din baie.

Temperatura optima in bucatarie

» Cea mai confortabila temperatura din bucatarie, pe langa preferintele personale, este determinata si de cat de des si de ce echipamente de gatit folositi.

» Daca in bucatarie gatiti destul de des cu ajutorul unui aragaz, atunci temperatura de baza de 18 grade Celsius este suficienta deoarece aparatele de gatit vor compensa diferenta prin transfer de caldura.

Concluzie

» Caldura confortabila in locuinte este o conditie pentru mentinerea sanatatii si una dintre posibilitatile de imbunatatire a calitatii vietii personale.

» Prin controlul si mentinerea nivelului optim necesar al temperaturii aerului in camerele de locuit, se mentine starea termica normala a corpului uman, astfel sanatatea este protejata si se mentine si cel mai inalt grad de abilitate de lucru.

» In ciuda preferintelor personale, normele de temperatura ar trebui totusi respectate cel putin pentru valorile minime. Aceste lucru este valabil mai ales in perioada de iarna si vara, atunci cand temperaturile din locuinta si exterior variaza foarte mult.

» Prin urmare, iesind afara si intrand inapoi in locuinta sunt expusi constant la schimbari destul de bruste de temperatura. In primul rand merita luat in considerare faptul ca diferenta dintre temperatura aerului din interiorul casei si din afara acestuia nu ar trebui sa depaseasca valoarea de 5 grade Celsius.

» Nerespectarea acestui lucru duce la faptul ca organismul este supus unui stres termic, iar pentru persoanele cardiace acest lucru poate fi uneori fatal.

» De asemenea, nerespectarea regimului de temperatura poate duce la supraincalzirea sau hipotermia corpului, ambele fenomene avand consecinte destul de periculoase asupra sanatatii omului.