De ce nu trage soba – Tirajul sobelor

soba

Cum obtinem un tiraj bun la o soba

» Tirajul sobelor – o conditie importanta pentru functionarea co­respunzatoare a sobelor este asigurarea tirajului acestora.

» Prin tiraj se intelege circulatia aerului in soba, de la usite spre cos, datorita aerului cald mai usor, care se ridica in sus, si aerului rece, mai greu, care ii ia locul.

» Tirajul actioneaza asupra functionarii sobelor in mai multe fe­luri. Astfel, odata cu aerul care circula datorita tirajului, patrunde in focarul sobei oxigenul din el, care asigura arderea completa a combustibilului. Printr-o ardere completa combustibilul produce intreaga cantitate de caldura, corespunzatoare puterii lui calorifice.

» Din practica s-a constatat ca, in cazul cand cantitatea de bioxid de carbon din gazele de ardere este de numai 2%, restul fiind oxid de carbon, ca urmare a arderii incomplete, se pierde 90% din puterea calorifica a combustibilului. Cresterea procentului de bioxid de car­bon la 15%, printr-o ardere buna, reduce pierderea puterii calori­fice a combustibilului numai la 12%.

tiraj soba

» Pe de alta parte, tirajul actioneaza asupra circulatiei gazelor fierbinti in interiorul sobei. Aceasta circulatie este deosebit de im­portanta, deoarece ea asigura contactul elementelor sobei cu gazele fierbinti ale arderii, permitand astfel efectuarea transferului de cal­dura de la gaze la soba.

» Este bine ca usitele de la focar si de la cenusar sa fie amplasate catre usa de intrare in incapere. Aceasta masura contribuie la acti­varea tirajului, datorita curentului direct de aer care se poate forma in acest caz de la usa incaperii catre soba.

» Acest curent activeaza totodata si convectia care se produce in incapere, prin functiona­rea sobei, conducand in cele din urma la incalzirea mai buna a in­caperii.

» Evacuarea in atmosfera a gazelor rezultate din ardere si a fu­mului se face prin intermediul cosului. In acelasi timp cosul are un rol important in realizarea tirajului sobei, deoarece, prin evacuarea gazelor este antrenata si circulatia aerului proaspat in soba.

» Dato­rita faptului ca gratarul focarului si stratul de combustibil opun o rezistenta mare la trecerea aerului, este necesar ca si cosul sa aiba un tiraj suficient de puternic, ceea ce se obtine printr-o justa di­mensionare a cosului.

» In general, tirajul cosului fiind determinat de diferenta de greu­tate a aerului rece exterior si a gazelor fierbinti care urmeaza a fi evacuate in atmosfera, acesta va fi cu atat mai mare cu cat cosul va fi mai inalt.

» In afara de inaltimea cosului, la realizarea tirajului necesar tre­buie sa se tina seama de asemenea de sectiunea cosului. In confor­mitate cu prevederile si normele in vigoare, dimensiunile sectiunii trans­versale a cosului, determinate in raport cu suprafata de incalzire (radianta) a sobei, sunt urmatoarele:

Suprafata radianta a sobei in m² Sectiunea minima a cosului de fum in cm
sub 4 13 x 13
4 – 5,5 13 x 19
5,5 – 7,5 19 x 19
peste 7,5 19 x 26

» Inaltimea activa a cosului, considerata de la suprafata grataru­lui pana la partea lui superioara, trebuie sa fie de cel putin 5,00 m, pentru asigurarea unui tiraj satisfacator.

» Se admit inaltimi mai mici, dar numai pentru ultimul etaj al incaperilor. In raport cu lungimea canalelor de gaze din interiorul sobei, inaltimea activa a cosului tre­buie sa fie de cel putin 1,5 ori mai mare.

» Inaltimea inactiva a cosului (prelungirea in jos a cosului de la racordul sobei pana la usita de curatire), adica inaltimea de colectare de la baza orificiului de curatire pana la baza gurii canalului de fum, trebuie sa fie egala cu 1/10 din inaltimea activa a cosului. In cazul cand acest lucru nu este posibil, pe aceasta portiune se va mari sectiunea cosului, pentru a se asigura un volum egal cu acela rezultat pentru inaltimea inactiva.

» Orificiul de curatire se aseaza de obicei la inaltimea de 0,80 m deasupra pardoselii.

» In practică, tirajul cosului se verifica de un sobar sau cosar autorizat fie prin introducerea mainii in orificiul de curatire a cosului, fie prin aseza­rea unei lumanari aprinse in acest loc. In ambele moduri se poate controla intensitatea tirajului.

Despre Robert 58 Articole
Salut dragi cititori! Numele meu este Robert si dupa 20 de ani de munca in santierele tarii si din strainatate, am decis sa ma asez in fata calculatorului si sa va impartasesc din experienta mea profesionala acumulata in decursul timpului. Sper ca articolele mele sa va fie de un real folos!

9 Comments

  1. Există în legislația actuală ,o reglementare prin care se poate s-au nu se poate branșă la coșul de fum la care este deja branșată o soba de teracota și o hota de ventilare turbo ,iar când aceasta funcționează se stinge focul în sobă

  2. Conform desenului ar trebui sa facem focul doar cand temperatura de afara este de 10 grade.Cand e frig gasim alta sursa de caldura.
    Pe cos ies gazele fierbinti la 200 de grade ceea ce duce la pierderi mari de caldura.
    Pentru un randament cat mai mare este necesar un tiraj cat mai lent. La iesirea din cos gazele arse sa aiba o temperatura de 50 de grade , vezi principiul de functionare a centralelor cu gazeificare.
    Am acasa o soba cu 9 fumare si tiraj controlat cu portita de semineu ce poate inchide aerul total dupa ce ard lemnele, construita prin peretele despartitor a 2 camere, ce incalzeste un spatiu de 25 metri patrati cu 10 kg de lemn in 24 de ore la o temperatura exterioara cu minus , iar in cele 2 camere nu scade sub 22 grade.

    • Nu ati inteles desenul…este vorba de principiul admisiei de aer preincalzit prin intermediul coloanelor de admisie aer…si este doar o schema de principiu, nu se aplica pentru orice tip de soba sau sistem de incalzire.
      Iar un tiraj foarte lent nu asigura neaparat un randament foarte bun. Cititi cartile tehnice ale cazanelor pe lemne si veti vedea ca arderea mocnita distruge cazanul. In cel mai bun caz se monteaza recuperatoare de caldura pe cosul de fum, dar in nici un caz nu este recomandata arderea la tiraj minim, deoarece vor aparea depuneri mari de gudron ce vor reduce viata cazanului considerabil.
      Iar in ceea ce priveste sobele din teracota cu multe fumoare, este alta discutie, dar si acelea daca nu ard la un tiraj corespunzator, fac depuneri de gudron in timp si la un moment dat ia foc soba in perete. Au fost foarte multe cazuri. Ori va trebui curatata mai des.

  3. Caut o firma care sa realizeze o incalzire cu lemne(semineu, suflante,etc) pt o casa cu suprafata de 150m p.Astept oferte.Locuiesc in Sebes jud Alba

  4. cum se tine usita de cenusar la soba pe gaze in functie de presiunea gazelor?
    cand si cat se deschide? am citit odata ceva si nu-mi mai amintesc!

  5. Si pana la urma cand si cum se tin fiecare din cele doua usite in timpul functionarii: deschise, intredeschise sau inchise?

  6. salutare-pentru ca imobilul unde locuiesc este foarte inalt este exclus sa pot construi un cos de 15 m darm-am gandit daca este posibil da construiesc un cos de fum cu
    u tiraj fortat dar nu stiu cum .poti sa ma ajuti in acest sens ?Cu multumiri

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.