Traditii de Paste Romanesti
» Pastele sau Invierea lui Hristos este cea mai veche sarbatoare crestina. Practic este principala sarbatoare a anului liturgic, in care este onorata invierea lui Iisus Hristos. Bineinteles ca aceasta zi deosebita nu poate fi lipsita de Traditii de Paste care sa incununeze frumusetea acestei mari sarbatori crestine.
» Cuvantul „Paste” este de origine greaca si inseamna „izbavire”. Domnul a inviat si oamenii se bucura de aceasta minune. Viata a triumfat asupra mortii. In aceste zile, in loc de salutul obisnuit, credinciosii isi spun reciproc: „Hristos a Inviat!” si isi raspund cu: „Adevarat a Inviat!”.
» Obiceiurile si ritualurile din Duminica Pastelui confera acestei zi un farmec fabulos, incepand cu primele minute de dupa miezul noptii, cand crestinii aduc lumina in casele lor si terminand cu frumoasa si bogata masa de Paste din cursul zilei.
Obiceiuri si traditii din prima zi de Paste
» Primul obicei a primei zile de Paste incepe in momentul in care credinciosii s-au intors acasa de la slujba de Inviere. Odata ajunsi acasa cu Lumina, acestia trebuie sa ia o bucatica de anafura si impreuna cu toti membrii familiei trebuie sa deguste o felie de cozonac sau pasca, un ou rosu cu sare si o bucata de drob, astfel vor fi „curati ca pasca, sarati ca oul si grasi ca porcul”.
» Obiceiurile spun ca este indicat ca intreaga familie sa manance din primul ou care s-a ciocnit pentru ca Dumnezeu sa-i tina mereu impreuna si sanatosi. In tot acest timp lumanarea sau candela cu lumina adusa de la biserica trebuie sa stea aprinsa.
» Apoi, atunci cand te trezesti, traditia spune ca trebuie sa umpli pe jumatate o cana cu apa proaspata de izvor in care sa adaugi putina aghiazma, un ou rosu frumos si cativa banuti, in functie de cati copilasi aveti. Iar apoi trebuie sa te speli pe fata cu aceasta apa.
» Astfel cei care se vor spala cu aceasta apa pe fata vor fi sanatosi, frumosi si vor avea belsug tot anul. Deasemenea acest ritual este considerat si unul de purificare, aducand noroc si sanatate celor care il practica. Insa cei mai fericiti sunt copiii, care dupa ce isi vor spala frumoasa fata cu aceasta apa se vor bucura nespus sa culeaga banutul de pe fundul canii.
» Dupa ce s-au spalat pe fata, toti membrii familiei se vor strange in jurul mesei si vor incepe frumosul ritual al ciocnirii oualelor si vor spune cu bucurie in suflet „Hristos a Inviat!” si vor raspunde cu aceeasi bucurie „Adevarat a Inviat!”. Acest moment al ciocnirii oualelor de Paste este cel mai frumos si preferat obicei al copiilor. Bucuria lor este una de neegalat.
» Conform traditiei, ouale rosii se ciocnesc astfel:
- in prima zi: cap – cap;
- a doua zi: cap – dos;
- a treia zi: dos -dos.
» Un alt obicei din prima zi de Paste este sa te imbraci cu haine noi, acest lucru semnificand primenirea atat a trupului cat si a sufletului, plus un respect fata de aceasta zi importanta din viata crestina.
» In unele zone ale Transilvaniei, fetele mergeau dimineata si se spalau cu apa de la roata morii, astfel incat sa ramana frumoase tot restul anului, iar feciorii satului aveau datorita sa pazeasca toaca zi si noapte, fiind cinstiti de sateni cu mancare si bautura.
» Pe vremuri fetele si flacaii se trezeau dis-de-dimineata si mergeau sa se scalde in apa rece a raurilor pentru a fi iuti, harnici, sanatosi si mai ales iubiti.
» Iar una din cele mai importante traditii pe care preotii o specifica este faptul ca in prima zi de Paste nu ai voie sa fii TRIST. Astfel lasa supararile deoparte si bucurate de viata, iar daca vezi o persoana trista langa tine, mergi langa ea si ofera-i o vorba buna si ajut-o sa se bucure cu tine de Invierea Domnului.
De unde a venit obiceiul vopsirii oualelor in rosu?
» Traditia spune ca acest obicei de vopsire a oualelor de Paste este asociata cu un miracol. Se crede ca Maria Magdalena, o devotata a invataturilor lui Hristos, fiind martora rastignirii si invierii sale, a venit la insusi imparatul pentru a raporta aceasta minune.
» Dar in acele zile, pentru a obtine o audienta la imparat trebuia sa vii cu o ofranda, iar pentru oamenii saraci, cateva oua erau acceptate. Auzind spusele Mariei, imparatul a inceput sa rada, fara sa creada cuvintele acesteia, spunand ca un om nu poate invia cum nici ouale din cos nu se pot inrosi singure. Si brusc, in fata tuturor, ouale au incept sa dobandeasca o culoare rosie.
» O alta versiune spune ca pe vremuri, in timpul postului, oamenii mancau cantitati mari de oua, si pentru a le mentine mai mult timp trebuiau sa le fiarba. Astfel pentru a diferentia ouale fierte de cele crude le pictau in diverse culori.
Comentarii recente