Transformare garaj in locuinta

Cum pot sa transform un garaj in locuinta?

Intrebare de la: Ciocoiu Adrian pe adresa redactiei

“Buna ziua,

Va rog sa imi oferiti o parere/solutie tehnica pentru urmatoarea problema:
Vrem sa transformam un garaj intr-un spatiu de locuit (casa cu etaj).
SITUATIA ACTUALA
Fundatie in pamant : 60cm
Fundatie suprafata/elevatie: 20cm
Peretii exteriori sunt facuti din boltari de beton si exista 6 stalpi de rezistenta (laterale si mijloc) si centura turnata la h 220.
Boltarii din beton sunt L = 45 cm, l = 15cm, h = 20 cm. Nu exista crapaturi starea fiind buna. Cladirea este relativ nou construita, < 10 ani.
Stalpii din beton de la colturi au forla literei L si  sunt de 30 cm x 20 cm, cei din mijloc de 15 cm x 15 cm.
Exista de asemenea stalp central pe fata si pe spate. Cel din spate are dimensiunea de 15 cm X 15 cm, cel din fata (are forma literei T -atasez imagine) are dimensiunea de 40×20. Toti stalpii sunt din fier-beton de 10 cu etrieri.
Dimeniuni la interior: L = 767cm; l = 562cm ; h = 224cm.
Cota 0 este turnata, dar nu cunosc grosimea.
Nu exista solutie de incalzire.

 

garaj existent

stalpi garaj

structura rezistenta garaj

SE DORESTE
1. inaltarea parterului cu aprox 40 cm (h camerei sa fie 2.60m)
2. turnare placa
3.etajul (mansardat )din materiale usoare (OSB+IZOLATIE+gipscarton sau alte variante astfel incat sa nu se piarda muta caldura)
4. Compartimentarea din gipscarton
5. semineu pentru incalzire (calorifere sau pardoseala)
Daca nu poate fi turnata placa datorita fundatiei mici (peste limita de inghet) exista posibilitatea de a utiliza un tavan pe structura de capriori din lemn sau grinda metalica peste care se pune scandura  si izolatie?
schita transformare garaj in locuinta schita garaj locuibil
Va multumesc pentru timpul acordat!”

Raspunsul redactiei:

» Buna ziua. E de datoria noastra sa va informam in primul rand ca s-ar putea, ca pentru ceea ce doriti dvs. sa realizati, sa va trebuiasca o autorizatie de modernizare/extindere sau chiar o autorizatie de construire noua. Daca primaria va cere acest lucru atunci va trebui sa apelati la un arhitect si un inginer structurist care sa va intocmeasca un proiect si o documentatie in care sa va dea niste solutii avizate si in conformitate cu normele actuale in vigoare. Nu va apucati de construit fara o aprobare din partea primariei, macar verbala, pentru ca riscati sa fiti amendat, mai ales daca aveti vecini “buni” care sa va faca vreo plangere.

» Revenind la sfatul nostru, datorita faptului ca atat fundatia cat si zidurile garajului nu au fost gandite si calculate initial pentru a prelua greutatea si incarcarea unei placi din beton si a unui etaj cu acoperis, va recomandam sa faceti suprainaltarea cladirii cu materiale usoare, structura de lemn pretandu-se cel mai bine pentru astfel de situatii.

Luand-o punctual ar mai fi de zis urmatoarele:

1. Fundatia: odata ce veti folosi acel spatiu ca si locuinta o sa trebuiasca sa o hidroizolati si sa o termoizolati. Ca solutie puteti sa sapati in jurului fundatiei, aplicati o solutie bituminoasa cu rol hidroizolator si apoi polistiren extrudat pe tot perimetrul fundatiei si elevatiei. Odata cu aceasta sapatura incercati sa amplasati si conductele pentru instalatii prin fundatie si sa le scoateti prin pardoseala din casa, cum ar fi: conductele de canalizare, conductele de apa, etc.

hidroizolare fundatie

2. Placa cota 0 garaj: pentru ca sigur nu au fost puse straturile necesare ca si la o casa, va trebui sa aplicati aceeasi solutie bituminoasa pentru a preveni umezeala sa urce la interior si apoi va recomandam, pentru termoizolare, sa dispuneti pe intreaga suprafata a placii de beton, polistiren extrudat de 2-3cm si apoi sa turnati o noua sapa deasupra. Daca o sa recurgeti la incalzire in pardoseala va trebui sa corelati acest procedeu cu sistemul de incalzire ingropat in sapa.

turnare sapa incalzire in pardoseala

3. Ziduri parter: datorita faptului ca boltarii au doar 15cm grosime va trebui sa acordati o atentie sporita la izolarea termica a acestora. Ca o solutie cred ca ar fi ok un 10-15cm de polistiren la exterior, iar la interior sistem metalic pentru gipscarton, 10cm de vata minerala si apoi finisat cu placi de gipscarton. Pentru inaltarea zidurilor va trebui sa folositi BCA de aceeasi grosime ca boltarii, adica de 15cm, si indicat ar fi sa turnati o noua centura deasupra lor.

4. Planseul: pentru planseu va recomandam sa montati pe perimetrul zidurilor o talpa din lemn de 15x10cm, asezata pe lat, iar pe mijlocul garajului, de la stalpul in forma de T din fata pana in spate o grinda care sa sustina restul de grinzi ce vor veni perpendiculare pe aceasta. Grinzi din lemn perpendiculare vor avea o sectiune dreptunghiulara: 5x20cm, 8x20cm sau 10x20cm, asezate pe cant, din 60 in 60 de cm interax, pentru a va fi usor atat la montajul vatei minerale care are dimensiune multiplu de 60cm cat si la montajul placilor de gipscarton care au latimi de 60-120cm. Se pot folosi si grinzi prefabricate din lemn si OSB dar sunt mai scumpe. Ca straturi planseul va arata asa:

detaliu incalzire in pardoseala planseu lemn

5. Zidurile de la etaj: Mergand tot pe varianta de structura usoara cred ca detaliul de mai jos ar fi cel mai potrivit pentru situatia dvs., cu mentiunea sa folositi un minim de 20cm de vata minerala la interior si minim 10cm polistiren la exterior.

» Pe partea de incalzire noi va sfatuim in primul rand sa termoizolati foarte bine casa pentru a nu avea pierderi mari de caldura, iar daca doriti dvs. puteti folosi fara probleme sistemul de incalzire in pardoseala si termosemineu, indicat ar fi un termosemineu pe peleti cu automatizare inclusa. Sa nu uitati sa stabiliti cu atentie pozitia termosemineului si implicit a cosului de fum.

Cel mai bun termosemineu pe lemne

» In incheiere, din punctul nostru de vedere solutia cea mai buna, dar si costisitoare pentru situatia dvs. ar fi turnarea unor cuzineti perimetrali in jurul actualei fundatii, executia unei structuri pe cadre care sa inglobeze actualul garaj, turnarea placii din beton, inchiderea cu zidarie din BCA si realizarea acoperisului. Dar dvs. trebuie sa va faceti un calcul cu costurile ambelor variante si sa luati decizia cea mai buna pentru dvs.

» Daca mai aveti si alte intrebari nu ezitati sa ne scrieti in partea de jos la comentarii si vom incerca sa va raspundem pe cat de repede posibil. SPOR LA CONSTRUIT!

4 Comments

  1. Primul pas este sa cereti un certificat de urbanism de la primarie, astfel incat puteti afla daca este posibil sa va extindeti (daca va veti incadra in indicii din zona POT, CUT, retrageri etc) Alfel, va faceti planuri degeaba, existand si posibilitatea sa nu puteti construi/extinde. In certificat veti avea o lista de cerinte, printre care si expertiza pe structura la cladirea existenta (garaj) iar acea expertiza va da si solutia de consolidare pentru a putea fi mansardata. Dupa obtinerea certificatului de urbanism contactati un arhitect+ ing. structurist + ing instalatii pentru a va proiecta extinderea conform normelor si legilor in vigoare.

    • Este bine sa luati legatura cu Primaria de care apartineti, deoarece amenzile sunt foarte mari in ziua de azi 5.000-10.000 de lei si mai bine investiti in viitoarea constructie acei bani decat sa-i dati pe amenzi.
      Deasemenea o sa va rugam daca doriti sa ne tineti la curent cu evolutia lucrarilor dvs.
      Va multumim frumos si va mai asteptam pe site-ul nostru! O zi buna si weekend placut!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.