Trasarea Casei

schite de trasare a unei fundatii

Cum se traseaza fundatia casei?

» Trasarea unei constructii este primul pas spre realizarea acesteia si unul dintre cei mai importanti, de aceea trebuie sa acordam o atentie deosebita acestei etape, asa cum este o vorba din batrani, mai degraba “masuram de zece ori si taiem o singura data” decat sa taiem de mai multe ori.

» Greselile facute acum vor necesita costuri suplimentare pentru indreptarea lor. Multe echipe de “meseriasi” trec cu usurinta peste aceasta etapa, in dorinta lor de a trece cat mai repede la saparea propriu-zisa a fundatiilor.

» Trasarea facuta gresit acum va avea repercusiuni negative atat asupra cladirii, cat si asupra bugetului alocat acesteia (pereti strambi, abateri mari intre cotele din proiect si cele din teren, etc ).

Ce reprezinta de fapt trasarea casei?

Huse Chei Auto din silicon E-Husa

» Trasarea este fixarea unor puncte la care ne vom raporta permanent in toate actiunile pe care le vom face ulterior: saparea fundatiilor, cofrarea elevatiilor, armarea elevatiilor, pozitionarea stalpilor, zidirea peretilor, pozitionarea golurilor, etc. . Aceste repere fixe sunt luate in general axele cladirii: A, B, C,  respectiv 1, 2, 3.

» Axele vor fi marcate pe niste capre care vor ramane pe pozitie pana la finalizarea lucrarii sau cel putin pana la realizarea primului rand de zidarie.

» Trasarea se poate face in doua moduri:

  • fie folosim o statie topo (varianta cea mai simpla si cea mai sigura);
  • fie trasam manual folosind ca instrumente: o ruleta, o sfoara sau o sarma, si un furtun de nivel cu apa (la aceasta metoda ne vom ajuta de Teorema lui Pitagora).

» In cele ce urmeaza voi incerca sa descriu pas cu pas cum se  traseaza o casa manual. Exemplul de trasare pe care il voi prezenta mai jos este pentru o constructie simpla rectangulara cu cate 4 axe pe fiecare directie.

» Trasarea casei, ca de fapt orice alta operatiune, incepe printr-o succesiune de etape pregatitoare:

  • identificarea limitelor de proprietate, in cazul fericit avem gard pe toate laturile limitei de proprietate, daca nu vom cauta tarusii care marcheaza limita de proprietate (in figura de mai sus tarusii ce marcheaza limita de proprietate i-am denumit : “P1”, “P2”, “P3” si “P4”). Dupa ce am identificat aceste puncte vom face niste masuratori, rezultatele le vom compara cu cele din schita cadastrala, daca aveti dubii apelati cu incredere la un topometrist;
  • curatarea terenului de stratul vegetal sau de surplusul de vegetatie, “buruieni”, indepartarea dunelor de pamant daca este cazul (putem avea surpriza ca un alt vecin sa fi depozitat pe terenul nostru moloz, umplutura de pamant), cu alte cuvinte asigurarea unei planeitati cat de cat a zonei pe care vom construi casa cu cel putin 1 m mai mult fata de conturul casei;
  • trasarea conturului casei cu aproximatie pe teren (abatere de 5 cm este rezonabila) prin baterea unui tarus in fiecare colt al casei.

» Axele casei vor fi marcate prin intermediul unei sfori (sarma subtire) ce va fi ancorata de capre. Capra este formata din doi tarusi verticali batuti in pamant si o scandura pozitionata transversal pe tarusi (ca in figura de mai jos). Toate scandurile caprelor se vor monta cu partea superioara la acelasi nivel.

» Vom bate in pamant tarusii verticali in exteriorul perimetrului casei, trasat anterior, la cel putin un metru de acesta. Caprele vor fi amplasate in dreptul axelor cladirii. Prin urmare batem tarusii in asa fel incat caprele sa fie cat mai indepartate de conturul casei (astfel nu ne vor incurca pe teren cand vom desfasura alte activitati). Tarusii trebuie sa ramana afara cel putin 80 – 100 cm.

» Dupa ce am batut toti tarusii, cu ajutorul furtunului cu apa, vom marca pe fiecare in parte cota la care vom fixa partea superioara a scandurilor orizontale. Acestea se vor amplasa la minim 50 cm fata de cel mai inalt punc al terenului, astfel nu vom avea ulterior probleme cand intindem sfoara sa dam peste declivitatile terenului.

» De preferat este ca la prinderea scandurilor sa folosim holzsuruburi, astfel nu o sa deranjam de pe pozitie tarusii. De asemenea putem folosi holzsurub si in locul “cui”-ului de marcaj al axului.

» Dupa ce am fixat toate scandurile pe pozitie intindem o sfoara intre punctele “P1” si “P2” la acelasi nivel cu scandurile. Trasarea axului “4” (din exemplul nostru, ax care este paralel cu una din laturile limitei de proprietate) se face prim masurarea de la sfoara intinsa intre punctele “P1”- “P2” si scandurile caprelor aferente axului “4” a  222,5 cm (conform proiect 200cm de la limita de proprietate pana la casa si inca 22.5 de la limita casei pana la ax), punctele astfel gasite se marcheaza cu vopsea si prin cate un holzsurub.

» Trasarea axului “A” (ax perpendicular pe axul “4”). Din proiect stim ca din punctul “P1” si pana la limita casei avem 550cm iar de la limita casei pana la axul “A” avem 22,5 cm astfel distanta de la axul “A” pana la punctul “P1” avem 572,5 cm. Vom masura pe sfoara intinsa, intre punctele “P1”si “P2”, 572,5 cm de la punctul “P1” unde cu marker-ul vom da un semn (acesta reprezinta intersectia intre axul “A” si dreapta determinata de punctele “P1” respectiv “P2”).

» Vom pune un vinclu cu unghiul drept in punctul gasit si cu una din laturi pe dreapta determinata de punctele “P1”- “P2” si translatam punctul pe axul “4” unde il marcam atat pe sfoara cat si prin infingerea unui tarus subtire in pamant (poate fi folosita si o tija de otel beton). Am notat acest punct cu “X” in exemplul meu. Din punctul “X” vom masura 4 m in lungul axului “4” si vom marca un nou punct (punct pe care l-am denumit “Y”).

» Conform teoremei lui Pitagora (suma patratelor catetelor este egala cu ipotenuza la patrat) intr-un tringhi cu catetele de 3 respectiv 4m, ipotenuza este de 5 m, de unde si regula 3-4-5, folosind aceste date vom trasa un cerc cu raza de 3m din puntul “X” si unul cu raza de 5m din punctul “Y” iar intersectia lor va fi un nou punct de pe axul “A” pe care il denumesc “Z”,punct in care mai infing un tarus.

» Acum avand punctele “X” respectiv “Z” vom intinde o sfoara intre caprele axului “A” astfel incat sfoara sa treaca prin punctele “X” si “Z”. Dupa ce toate conditiile sunt indeplinite (colinearitatea punctelor “X” si “Z”) se marcheaza cu creionul si mai apoi cu cate un holzsurub axul “A” pe cele doua capre ale acestuia.

» Repetand procedura de trasare a axului “A” putem trasa si axele “B”, “C” respectiv “D”. Dupa ce avem trasate aceste axe vom trasa si axul “3” prim masurare de la intersetia axelor A-4 si B-4 cate 3,60m pe axele A respective B si vom obtine doua puncte prin care trece axul “3” deci vom putea intinde si sfoara pentru axul “3”. La fel procedam si cu axele “2” si “1”.

» In timpul trasarii verificati permanent dreptunghiul facut de oricare doua axe, acesta trebuie sa aibe diagonalele egale, altfel forma obtinuta nu este dreptunghi (implicit casa nu va avea pereti drepti).

» Fiecare capra va avea marcat pe scandura, cu vopsea, denumirea axei si pozitia acesteia.

» Dupa ce ati terminat de trasat casa mai faceti o verificare de paralelism a axelor prin masurarea distantelor intre doua axe in mai multe puncte si o verificare de perpendicularitate intre ele (folosind teorema lui Pitagora).

» De asemenea mai faceti o verificare si asupra pozitionarii casei, orice modificare fata de planul de situatie, conform legii, duce la anularea Autorizatiei de Construire, intrarea in legalitate se face prin obtinerea unei noi autorizatii.

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.