Ce este lavanda?
Cuprins:
» Lavanda – planta despre care fiecare a auzit, macar o data in viata. Aceasta floare minunata, aduce o multime de beneficii omului. Se foloseste in cosmetologie, medicina si alimentatie. Iar folosirea de ulei esential de lavanda este una din cel mai des intalnite.
» Mirosul placut al lavandei se datoreaza uleiului esential, care se gaseste in toate partile plantei, dar, mai ales, in inflorescente – pana la 5%. Lavanda este o planta foarte apreciata in primul rand datorita uleiului sau, motiv pentru care este si asa de cultivata. Uleiul esential de lavanda este un complex de derivati ai diferitor acizi, care, nu numai in combinatie, ci si individual, sunt substante utile organismului uman.
» In plus, lavanda contine un intreg complex de substante aromatice utilizate in industriile de parfumerie.
Cum arata si unde creste lavanda
» Botanistii atribuie lavanda arbustilor – adica plantelor a caror tulpina este lignificata in partea de jos si ierboasa in partea de sus. In inaltime, aceasta planta creste, de obicei, de la 50 la 70 cm, atinge uneori 80 cm.
» De la distanta, lastarii tineri de levantica arata gri-albastrui, deoarece frunzele sale lungi si mici, sunt acoperite cu fire minuscule care le confera o astfel de culoare. Frunzele mai vechi iau o culoare verde mai saturata.
» Dar cand planta infloreste – incepe in iunie si dureaza pana in august – frunzele devin invizibile. Arbustul insusi dobandeste o culoare albastra sau violacee albastruie, datorita numeroaselor flori. Exista lavanda in alb, roz si violet, dar acestea sunt in principal soiuri crescute, culoarea sa naturala este inca in tonuri de albastru.
» Radacina de lavanda este puternica, lignificata, poate merge in sol la o adancime mult mai mare de un metru.
Colectare si depozitare lavanda
» De regula, lavanda se colecteaza de la mijlocul lunii iunie pana la sfarsitul lunii iulie.
» In scop decorativ – adica pentru buchetele uscate pentru iarna – este necesar sa se taie lavanda putin mai devreme, in stadiul de mugure, in timp ce uleiurile esentiale nu sunt asa de dezvoltate. Atunci mirosul lor nu va fi prea puternic si insuportabil.
» Ca orice alta planta medicinala, lavanda se recolteaza pe vreme uscata, iar conditia necesara este sa nu ploua timp de 2-3 zile. Cel mai bun moment al zilei pentru aceasta este dimineata, dupa ce roua s-a uscat. Nu este nevoie sa asteptati caldura amiezii, atunci uleiurile esentiale din planta incep sa dispara.
» Pentru depozitarea lavandei uscate, alegeti cutii de carton sau placaj cu gauri pentru o ventilatie suplimentara. Puteti pune materiile prime uscate in pungi de panza de bumbac si le puteti depozita intr-un dulap.
» Daca planta este pregatita si pastrata in mod corespunzator, mirosul si proprietatile benefice vor ramane neschimbate mai mult de un an.
Proprietatile vindecatoare ale lavandei
» Valoarea incredibila de vindecare a lavandei este dovedita stiintific. In prezent, medicina a asistat la efectul sau pozitiv in tratamentul a 167 de boli.
» Lavanda are proprietati calmante, tonice, antiinflamatorii, antibacteriene si analgezice. Planta este folosita pentru tratarea bolilor sistemului digestiv, amelioreaza durerile de cap in timpul migrenelor, normalizeaza tensiunea arteriala, calmeaza sistemul nervos si amelioreaza depresia. Ceaiul din flori de levantica este perfect contra insomniei, asigurand adormirea rapida si un somn linistit.
» Uleiul de lavanda amelioreaza durerile articulare, este folosit pentru a vindeca ranile in arsuri si pentru a calma mancarimea dupa o muscatura de insecta.
Inhalatiile din lavanda sunt bune imediat ce incepe durerea de gat sau tusea. Nu trebuie sa asteptati pana cand starea de rau incepe sa se agraveze, este mai bine sa adaugati imediat 3 picaturi de ulei intr-un pahar de apa. Sa incalziti pana la 50-55 de grade si sa inspirati acesti aburi timp de 5-7 minute.
» Pentru sistemul nervos sunt benefice baile cu ulei de lavanda. Amelioreaza stresul, calmeaza, reinvie interesul pentru viata si curata pielea, vindecand toate ranile si fisurile. Doar 5 picaturi de ulei esential de lavanda, sunt suficiente pentru asta.
Preparate medicinale cu lavanda
Infuzie
1. In caz de oboseala crescuta: Se toarna o lingura mare de flori cu 2 pahare de apa proaspat fiarta. Lasati sa se infuzeze timp de 2 ore. Strecurati si consumati de patru ori pe zi – a patra parte din pahar, cu o jumatate de ora inainte de masa.
2. In tahicardie: Peste 3 lingurite de flori se toarna 400 ml apa fiarta si se incalzeste 30 de minute intr-o baie de apa, amestecand ocazional. Se lasa sa stea 10 minute. Se scurge infuzia, se imparte in portii egale si se bea in timpul zilei in mai multe doze.
3. Baie contra transpiratiei picioarelor: Lavanda are capacitatea de a regla transpiratia. In astfel de cazuri, sunt indicate baile. Pentru a le face, mai intai trebuie sa pregatiti o infuzie: luati 20 g de amestec uscat de lavanda cu salvie si turnati 0,5 l de apa clocotita in ea. Strecurati dupa 30 de minute. Pentru un efect mai mare, picurati ulei de lavanda (5 ml) si uleiul de salvie (3 ml) in aceasta perfuzie. Turnati compozitia rezultata intr-o cada cu apa fierbinte si inmuiati picioarele timp de 20 de minute. Procedura se repeta de mai multe ori, peste o zi.
Tinctura
Reteta pentru migrena: la 3 lingurite pline de flori se toarna 0,5 l de apa fiarta, intr-un termos. Se lasa o ora. Strecurati, impartiti in mai multe parti si beti totul timp de o zi.
Ceai
» Daca beti ceai de lavanda seara, veti fi mai linistit si va va pregati pentru un somn bun. In caz de raceala, este mai bine sa-l beti cu o felie de lamaie.
» Ceai in caz de insomnie: Se toarna 2 lingurite de flori de lavanda intr-un pahar cu apa clocotita. Se lasa, nu mai mult de 10 minute. Pentru ca bautura sa actioneze, este mai bine sa o beti cu o ora inainte de culcare.
Unguent
» Unguentele din lavanda pot fi folosite pentru a unge tamplele in migrene, pentru a trata iritatiile pielii, acneea, arsurile. Planta medicinala este utilizata sub aceasta forma si pentru ameliorarea simptomelor reumatismului.
Ulei esential de lavanda: proprietati si aplicatii
» Uleiul esential de lavanda este obtinut din plantele proaspat recoltate. Florile contin cel mai mult ulei.
Ulei de lavanda preparare
» Plantele sunt incalzite intr-o baie de apa, care le descompun structura si transforma esenta florilor in aburi. Vaporii sunt colectati si raciti, in urma carora se incadreaza sub forma de condens si ulei esential, care curge intr-un recipient comun. Nu este dificil sa colectati ulei de pe suprafata condensului. Acest proces se numeste distilare cu abur.
» Uleiul esential de lavanda este incolor, uneori poate fi galben sau verde deschis. Acest produs trebuie ferit de soare, asa ca este pastrat intr-un vas de sticla intunecata.
Pentru a verifica daca uleiul este intr-adevar natural, il puteti picura pe hartie alba. Produsul natural dupa evaporare nu trebuie sa lase o pata de grasime. Se caracterizeaza printr-o aroma dulce, cu o nota de amaraciune.
» Ulei-ul esential de lavanda este apreciat pentru gama larga de actiuni, ceea ce permite utilizarea lui atat in medicina, cat si in cosmetologie. Este capabil sa combata bacteriile si virusurile, sa amelioreze spasmele si crampele, sa anestezieze, sa imbunatateasca activitatea inimii si fluxul de sange, inclusiv in creier si sa scada tensiunea arteriala.
Vezi Produse pe baza de Lavanda!
» Datorita unui set atat de bogat de proprietati utile, terapeutii il folosesc pentru a trata racelile, amigdalita, pneumonia. Odata cu aceasta, cresc imunitatea, stabilizeaza starea sistemului nervos, normalizeaza somnul, accelereaza tratamentul depresiei si scapa de durerile de cap. Uleiul de levantica este eficient pentru a elimina palpitatiile.
Cum sa cresti lavanda acasa
» Timp de multi ani, se credea ca acasa existenta sa este imposibila, dar iubitorii de plante au descoperit secretele cresterii sale in apartament. Principalul lucru este controlul temperaturii si implinirea tuturor „capriciilor” plantei.
» Ghiveciul pentru plantarea lavandei trebuie sa fie de cel putin doi litri, iar diametrul acestuia trebuie sa fie de 30 cm. Drenajul trebuie asezat pe partea de jos, argila extinsa, pot fi utilizate pietricele mici sau coaja de nuca si trebuie pregatit un sol nisipos de reactie alcalin.
» Pervazurile sunt potrivite pentru levantica, unde exista suficienta lumina solara, altfel va muri. Udarea frecventa este fatala pentru ea, este suficient sa o udam o data pe saptamana, iar in sezonul ploios de toamna, cand aerul are un continut ridicat de umiditate, o data la 10 zile. Pentru iarna, lavanda se taie putin si se pune la loc racoros (dar nu rece!), Udarea se reduce la o data in 2 saptamani.
» Cand radacina plantei ajunge la fundul ghiveciului, trebuie sa o transplantati imediat, pentru a nu se imbolnavi. Se alege un ghiveci cu un diametru mai mare. Apropo, iubitorii de lavanda observa ca in ghivecele deschise la culoare, ea creste mai bine decat in cele intunecate. Cele intunecate atrag mai puternic lumina soarelui, iar solul se supraincalzeste, acest lucru daunand radacinilor.
Contraindicatii lavanda
Nu este indicata folosirea terapiilor cu lavanda in urmatoarele cazuri:
- femei insarcinate sau care au nascut si alapteaza;
- nu se foloseste concomitent cu medicamente sedative sau antidepresive;
- persoane alergice la levantica.
Fii primul care adauga un comentariu!