Umorul – Antidotul stresului
Cuprins:
» Prin intermediul urmatorului articol nu vrem sa va plictisim cu teorii si cercetari psihologice complexe despre umor, dar vom face cateva precizari despre cum influenteaza umorul viata noastra.
» Ati observat ca oamenii sociabili si dezvoltati intelectual au un foarte bine dezvoltat simt al umorului? Astfel viata lor este mai luminata si mai putin intunecata de stres.
» Se pare ca evenimentele care perturba cursul obisnuit al vietii influenteaza variatiile sanatatii fizice si psihice intr-o proportie de circa 10%.
» Valoarea scazuta a acestui procentaj este explicata prin faptul ca nocivitatea potentiala a surselor de stres poate fi atenuata, printre altele, de interventia unor mecanisme de protectie de natura psihica.
» Unii factori cognitivi si unele insusiri complexe de personalitate au calitatea de un bun moderator al stresului.
» Simtul umorului este una dintre trasaturile de personalitate despre care se spune ca ii protejeaza de multe necazuri pe fericitii inzestrati cu acesta.
Care este diferenta dintre ras si umor?
» Componenta psihologica a simtului umorului este foarte profunda si subtila. Conceptele precum rasul si umorul nu trebuie confundate.
» Este o vorba: “de ras poate rade oricine”, dintr-o varietate de motive, dar o persoana cu un simt profund al umorului nu va rade decat la anumite glume ingenioase bazate pe un nucleu intelectual.
» Cand o persoana vrea intr-adevar sa fie amuzanta, nu este obligatoriu sa rada cu voce tare, deoarece uneori umorul subtil, interior, este mult mai calitativ si amuzant decat unul zgomotos.
» Rasul este direct legat de trairea emotiilor pozitive. O persoana poate zambi in acele momente in care se simte fericita.
» Un bun simt al umorului depinde de un intelect dezvoltat. Aceasta trasatura de caracter se manifesta prin capacitatea de a se ridiculiza pe sine fara nici o frica sau ezitare in a-si expune defectele. Aceasta abilitate indica o maturitate personala extrem de dezvoltata.
» Un bun simt al umorului va permite sa va priviti din lateral, fara sa va scufundati in autocritica si condamnare. Pana la urma, cuvintele noastre nu sunt intotdeauna factori decizivi, iar parerile noastre pot fi complet diferite de mediul in care conversam, insa daca ai umor, vei gasi intotdeauna o solutie de a iesi din diverse situatii delicate.
Persoane cu umor
» In primul rand persoanele cu un simt al umorului bine dezvoltat NU SUNT EGOISTE. Nu au incredere ignoranta in propria lor corectitudine neconditionat. Ei nu incearca sa-si impuna propriile opinii asupra celorlalti si sunt capabili sa-si pastreze propriile concluzii si ganduri despre alte persoane sau despre alte situatii diferite.
» Astfel de persoane cu umor traiesc adesea in armonie cu sinele lor interior. Se simt fericiti “aici si acum” si nu prea le pasa de opinia publica si “gura lumii”. Este placut sa comunici cu astfel de persoane indiferent de situatie si statut social.
Ce inseamna un bun simt al umorului?
» Simtul umorului este una dintre cele mai importante trasaturi ale unei persoane pe care o veti observa atunci cand va intalniti prima data cu ea.
- Simtul umorului este semnul distinctiv al unei persoane de succes;
- Umorul subtil este imposibil fara un intelect dezvoltat;
- Aceasta calitate suprima egoismul.
» Un simt al umorului dezvoltat ii ajuta pe oameni sa depaseasca multe situatii dificile, fara a se cufunda in experiente negative, creand aproape din orice un context pozitiv.
» Aceasta abordare face mult mai usoara depasirea esecurilor si a infrangerilor, care sunt aproape imposibil de evitat in viata reala. Umorul amelioreaza intotdeauna cu succes situatiile dificile si stresante.
» A avea umor va permite, chiar si pentru o perioada scurta de timp, sa scapati de diverse dificultati si probleme. Fara glume subtile, viata ni s-ar parea trista si plictisitoare. Prin urmare, dezvoltarea unui simt al umorului este extrem de importanta pentru orice persoana.
Cine poate avea simtul umorului?
» Daca privesti in jur cu siguranta vei vedea prieteni sau amici care abunda de glume si bancuri uimindu-i pe ceilalti cu starea lor buna de spirit si carisma acestora.
» Dar pe langa ele, veti regasi cu siguranta si persoane care nu inteleg nici macar o gluma simpla. Cu siguranta la un moment dat in viata ati intalnit persoane care nu inteleg glumele si umorul si le-ati tratat ca atare, realizand poate ca un simt al umorului este o trasatura de caracter care nu este disponibila pentru toata lumea.
» Un simt dezvoltat al umorului depinde de urmatorii factori:
1. Nivelul de inteligenta
» Pentru a face o gluma buna, interesanta, trebuie mai intai sa evaluati situatia, sa o analizati in capul vostru, sa evidentiati partea ridicola a problemei ca apoi sa va formulati frumos gandurile pentru a le expune interlocutorilor.
» Cea mai importanta abilitate este aceea de a face o gluma nu doar bazata pe o singura persoana, ci pentru toti cei care o aud. Si niciodata o gluma buna, “desteapta” nu inseamna sa razi de defectele unuia dintre interlocutori. Pentru asta trebuie sa ai un anumit grad de inteligenta.
2. Parea si viziunea despre propria viata
» Un rol important, daca sunteti interesat in dezvoltarea simtului umorului, il joaca si atitudinea persoanei despre propria sa viata, experientele sale de zi cu zi, si mai ales abilitatile sale de comunicare.
» Uneori se intampla ca o persoana cu un foarte bun simt al umorului sa treaca neobservata la nivelul unui grup din cauza timiditatii de a vorbi in public, temandu-se ca gluma lui nu va fi buna si ceilalti vor rade de el.
» Cu putina incredere in sine, o astfel de persoana se poate redescoperi si deveni o cu totul alta persoana, insa, in schimbarea sa de sine, o astfel de persoana nu trebuie niciodata sa confunde TUPEUL cu NESIMTIREA, deoarece este foarte usor de trecut dintr-o stare in alta daca nu stii sa stapanesti bine aceste trasaturi. Astfel, e bine sa ai tupeu, dar cu masura.
Concluzie
» In concluzie, o persoana plina de umor este intotdeauna mai atractiva decat cei care sunt reticenti sa glumeasca sau nu percep mai deloc glumele.
» In orice mediu, fie ca vorbim de locul de munca, in afaceri sau viata de familie, o gluma subtila, relevanta situatiei, va va separa cu succes de ceilalti si va face o impresie buna oricarui interlocutor.
» Oricat de serioasa este o persoana, el ramane totusi un om in sinea sa, iar umorul te ajuta sa arati calitati umane ale tale.
» A avea simtul umorului inseamna ca este mai usor sa treci peste problemele de zi cu zi, creand un fond emotional favorabil pentru rezolvarea lor.
» Asa ca va invit sa aveti mult umor si din cand in cand sa mai luati viata in ras, cate putin macar! Nu lasati stresul sa va cuprinda!
» Sunt Mihai, editor CasaSiDesign.ro si daca v-a placut articolul meu va rog sa ma ajutati cu o Distribuire folosind butonul de mai jos. Sa ne auzim cu bine!
Fii primul care adauga un comentariu!