Intrebare de la: Vartolomei pe adresa redactiei:

Salutare tuturor. Mi-am făcut o casa pe structura de lemn, grinzi de 15/15 cm, exterior îmbrăcat în osb de 12mm și polistiren de 15cm, la interior între grinzi vata de 15cm și apoi iar osb și la final va veni rigipsul. M-am blocat la folia anti vapori. Nu știu exact unde și cum se montează și am înțeles că e un aspect destul de important. Daca e cineva care sa îmi dea un sfat,as fi recunoscător. O zi frumoasă!

 

Citeste mai jos raspunsurile cititorilor!

 
forum constructii case
Adauga o intrebare!
 
Vezi si alte intrebari de la cititori!
 

30 Comments

  1. In aceeasi încurcătură sunt și eu dacă se pune osb si pe interior mai trebuie și folie dacă nu se punea osb era absolut necesară dar punând osb iar peste osb rigips sau lambriu este o intrebare bună mai trebuie sau nu ?

    • Parerea mea este sa pui Folie, un ban in plus dar merita. Sti sigur ca nu vei pierde căldură pe acolo. Dormi mai linistit.

  2. Folia trebuie pusa peste structura de rigips,exact înainte se placare.Noi am băgat vata si între structura și osb-ul din interior iar pereții exteriori i-am placat cu rigips verde.

  3. Pe osb ,după care se face structura din lemn sau profil metalic (cd,ud)la care se adaugă placa de rigips.aceasta structura tine rol și de ventilație.succes

  4. Dacă osb este anticondens,atunci de ce folie?Ai bani montează folie inclusiv bandă de etansare obligatoriu. Parerea mea e urmatoarea:Un deștept a scos toate materialele inutile pentru ca sa faca bani.Cat condens ai in casa ca sa treaca in vată?Poate sa ai piscina ori o bucatarie pentru restaurant unde aburul e la el acasa. Asa si cu dibluirea polistirenului la case.Pai daca lipesc polistirenul pe toata suprafata la ce naiba sa mai ingauresc caramida?Cand polistirenul va sta in căcaturile de ciuperci de plastic atunci sigur a lucrat Dorel.Deci totul e pentru a face bani băietii destepti.Or sa zică altii ca habar nu am etc.Construiesc din 1984 si sunt uimit ce apare pe piată.Baracile de pe santierele TCHului erau construite din panouri tego pe structura lamelara din lemn izolate cu vatelina scămoșata si peretii aveau grosimea de 14 cm.Niciodata nu sa umezit vatelina.Peretii din placaj erau varuiti direct cu var.Coloniile sunt si acum la Avrig,Arpasu,RaulMare si cateva la Portile de fier.,astea pe care le stiu eu si au 40 de ani.Iti urez spor la treaba și ai grijă la aerisiri.Aerul e cel mai bun izolator.Circuland aerul nu o sa ai niciodata condens in casă

  5. În Germania se pune folie de condens pe structura și de lipește cu silicon la toate colturile și dublează cu rigips doua rânduri asa lucrează la pereți exteriori

  6. Dacă ați folosit osb nu prea mai are sens sa puneți folia antivapori întrucât și osb-ul are aceleași proprietăți, se comporta ca o barieră de vapori. Era bine daca pe exterior in loc de osb ați fi folosit placi de lemn tip DHF permeabile la vapori iar pe exterior tipul de poliestiren sa fie unul permeabil la vapori ( cum e cel de la Baumit de ex). Astfel încât eventualii vapori care ajung în termoizolație sa poata migra spre exterior. Punand osb și pe exterior practic blocați circulația vaporilor de apa spre exterior aceștia rămânând în vata termoizolanta.

    • dacă cu doua placi de osb se blochează circulația spre exterior nu este logic că este blocată și circulația spre interior?! deci daca nu intra nu are ce să iasă….

  7. Buna ziua !
    Acum 15 ani era în felul următor…ma refer la etape.
    1- structura de lemn
    2 – vata minerală
    3 – folie
    4 – OSB
    5 – rigips
    Este la interior
    La exterior
    1 – OSB
    2 Fațada…polistiren.
    În perioada aceasta am executat câteva case pe structura de lemn în felul următor:
    1 – structură
    2 – vata minerală de 15 cm
    3 – structură de rigips
    4 – rigips
    La interior
    La exterior:
    1 – OSB
    2 – polistiren de 10 cm.
    Succes

  8. Folia de dispersie adica antivapori, se pune , si trebue 100% pusa , intodteauna dupa ce se pune izolatia. Sint cazuri cind se lipeste pe structura metalica, inainte ce sa se placheze cu Rigips sau OSB. Trebue lipita roata sa nu fie gauri etc, va recomand Sistemul Isover, sau Knauf, lucrez de 20 de ani in Germania, Elvetia si Austria cu aceste produse si nu am plingeri sau pagube. Daca ascultati fe colegii care presupun ei si cred ca o placa de OSB are aceleasi calitati si densitatea unei Bariere de vapori sau folie anticondens, o sa aveti cele mai mari neplaceri ,cel mai tirziu dupa a doua porioada de iarna. Mult Spor

  9. Folie pe ambele părți a sulului de vată, daca ajunge apa de la consensul de afara sau interior gata isi pierde proprietățile, ideal este sa ventilezi zilnic încăperile sau sa creezi un sistem de ventilate programat 5minute pe zi si gata ,nu o sa ai mucegai,umiditate si vata cu proprietăți reduse,
    Am terminat ARHITECTURA, nu recomand niciodată acest material pt termoizolatie, peste 20,30de ani costul reciclării lui o sa fie mare, si nu tine ca material decât câteva zeci de ani in conditii foarte bune de aplicarea lui pe pereti in pereti, etc, fugiti de acest material, păcătos, si nesănătos pt plămânii vostri ai copii lor,nepoților, o microfibra de vată de sticlă ajunsă în plămâni este nesănătoasă și provoacă multe boli la fel ca azbestul si multe alte materiale din constructii.

  10. Înțeleg că cei care postează nu prea au fost la cursul de fizica în liceu. Condensul se produce atunci când aerul cald din camera întâlnește o suprafata received si trece din faza gazoasa in faza lichida. Dar aerul cald este mai ușor și se ridică în sus, spre tavan. Aceasta circulație este continuă si doar pe verticala. Așadar este nevoie de bariera de vapori sau folie anticondens (acționează diferit) spre tavan , nu pe pereți. Daca ar fi vorba de o încăpere în care se degajă mult abur (spălătorie, călcătorie, bucătărie) am putea poate vorbi și despre pereți.

  11. Nici decum osb nu are rol de bariera de vopori, nu înlocuiește folia anticondens, nu as pune niciodată osb și la interior mai ales dacă nu îl pui distanțat (3-4mm)sa vezi dilatație și pereți ondulati , deci se pune vata în special bazaltica nu o agreează insecte, șoareci etc, schelet metalic rigips, folie anticondens bine etansata, și apoi 1 sau 2 straturi de rigips în funcție de cit se vrea RF(rezistenta la foc).

  12. OSB la exterior+polistiren= barieră vapori. Dacă și în interior ați folosit OSB=> că aveți iar o barieră vapori. Dacă reușiți să ermetizati structura cu încă o folie barieră vapori la interior, să îmi spuneți cum ați reușit. Eu nu am reușit să văd așa ceva și am suficientă experiență în case pe structura lemn. Sunt născut în Canada și am făcut o școală de construcții acolo. Casele pe structura lemn sunt foarte cunoscute acolo. Ei bine, nu am văzut în Canada o protecție împotriva vaporilor perfectă. În România nici atât.
    Revenind la problema dvs. Dacă tot s-a lucrat anapoda, renunțați la folia barieră vapori și căutați să instalați un sistem de ventilație.
    Probleme apar în scăderea performanțelor termosistemului, nu doar în apariția mucegaiului. Cum se pare că puțini știu, o izolație cu vată minerală/bazaltică își pierde proprietățile direct proporțional cu volumul de umiditate aflată în ea. Verificarea prin termoviziune a unui perete izolat ca al dvs la un an, 2 și respectiv 3 ani de la instalare, o să vă arate diferențe, cu siguranță. Astea, chiar și în lipsa mucegaiului. ( În Ro doar mucegaiul este înțeles ca o izolație proastă)

  13. Bună seara daca aplic în pod vata minerala de sticla 20cm mai este nevoie de folie anticondens peste vata mulțumesc.

  14. As avea nevoie de puțin ajutor specializat
    La un planșeu între parter și mansarda din grinzi de lemn deja finisat în partea de jos ( cu lati de lemn și tencuit ) deci nu se mai poate monta folie antivapori !
    Am Încercat sa facem acest lucru la partea de sus montand folia printre grinzi apoi vata bazaltica de 20 cm . Întrebarea ar fi.. Ce folie se montează peste vata înainte de a pune dusumeaua ( la noi lemn de 4 cm )
    Va mulțumesc

    • Meseriașii mi-au pus folia și la tavan și la pereții exteriori spre int între cele 2 placi de rigips. E greșit?

  15. Adaug că … Folia ce s a montat este LDS 200 și s.
    a montat dealungul grinzilor…
    tot între 2 grinzi ca un (U) gândind sa nu sufocam lemnul și sa fie dintr o bucata..intre fiecare grinzi..peste care s a montat vata

  16. buna ziua
    as vrea sa stiu in ce anotimp se monteaza vata bazaltica. Cineva a spus ca se monteaza doar pe timp de iarna.
    Va multumesc pentru raspuns

    • se monteaza oricand. Important este sa se monteze uscata si fara umezeala. Sa se protejeze cu folie pentru vapori (daca e montata la interior).

  17. Doamne fereste.. doar aiureli, de ce nu va faceti proiect ? mai bine platiti de 2 ori acoperisul cand va mucegaieste.
    “Folia” asa cum o numiti aici in comentarii poate fi de multe feluri si daca le incurcati intre ele pentru ca le denumiti pe toate “folie” o sa aveti fix rezultatul invers dorit.
    Folie bariera de vapori – montaj la interiorul termosistemului – sigilata cu scotch special val sd=100 MARE, opreste vaporii sa intre in vata, da OSB=ul este bariera de vapori, dar doar daca e montat in 2 straturi intercalate si sigilate cu scotch, altfel nu.

    Folie difuzie vapori – montaj la exteriorul termozistemului – ventilata – cu val sd = 0,02-0,05 MICA, permite vaporilor sa iasa din termoizolatie si sa nu intre inapoi.

    Va doresc succes celor care ati montat invers..
    a si fiecare folie se monteaza doar cu o anumita parte spre interior sau exterior – o puteti monta gresit si asa.

    • Dar sd=5m, cum este Steico Multimembra 5m, unde se foloseste? Este folie bariera de vapori sau folie de difuzie? Hai?

  18. Buna ziua,
    am si eu urmatoarea speta! Cum izolez la interior o casa construita din panouri sandwich cu vata bazaltica de 8 cm? Peste panourile sandwich in interior ce izolatie se pune si care este metoda de prindere? In proiect scrie ca peste tabla de la panoul sandwich se pune vata bazaltica de 10 cm, apoi folie bariera de vapori, apoi osb de 18 cm si apoi rigips RF. Este corect asa?
    Vata bazaltica pusa pe tabla de la panoul sandwich nu va face condens?

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.