UNICEF: Covid-19 si “Generatia Pierduta”

generatia covid

UNICEF solicita evitarea unei Generatii Pierdute

» Fondul Natiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) este ingrijorat de aparitia unei “generatii pierdute” in urma actualei pandemii de coronavirus. Potrivit noilor date colectate inainte de Ziua Mondiala a Copilului, 1 din 9 copii si adolescenti este infectat cu Covid-19.

» Insa pe langa afectiunea directa a virusului, UNICEF declara ca adevarata si principala amenintare pentru copii nu este neaparat virusul cat repercusiunile aceste pandemii care influenteaza educatia, nutritia si starea de bine generala a copiilor. Iar impactul si efectele acestei pandemii asupra copiilor pot fi destul de grave si cu urmari in timp.

Henrietta Fore despre copii si pandemie

» Potrivit directorului executiv al UNICEF, Henrietta Fore, copiii experimenteaza predominant simptome usoare atunci cand sunt infectati cu noul coronavirus, insa intreruperile serviciilor cheie ale parintilor si ratele crescande ale saraciei reprezinta cea mai mai amenintare pentru copii. Cu cat criza va persista, cu atat impactul acesteia este mai profund asupra educatiei, sanatatii, nutritiei si bunastarii copiilor. Viitorul unei intregi generatii este in pericol.

» Incepand cu data de 3 noiembrie, in 87 de tari ale lumii, copiii si adolescentii cu varsta sub 20 de ani au reprezentat 1 din 9 cazuri de infectie cu coronavirus. Iar inchiderea scolilor a afectat 572 de milioane de elevi din 30 de tari din intreaga lume. Aceasta cifra corespunde cu 33% din numarul total de elevi din intreaga lume.

» Odata cu instalarea pandemiei COVID, intreruperile serviciilor sociale si de sanatate, critice pentru copii, reprezinta cea mai grava amenintare pentru acestia.

» Bazandu-se pe noi date din sondaje din 140 de tari UNICEF constata faptul ca aproximativ o treime din  statele analizate au inregistrat intreruperi de minim 10% a serviciilor de sanatate pentru populatia neinfectata. Si aici s-ar include: vaccinurile de rutina, ingrijiri ambulatorii pentru copii cu boli infectioase si mai ales serviciile de sanatate materna.

Factori din pandemie ce ne influenteaza copiii

» Un factor destul de important care nu este luat in calcul, este FRICA. Atat a copiilor cat si a parintilor. Frica “distruge” sistemul imunitar al copiilor si ii face mult mai vulnerabili in fata bolilor.

» In fata amenintarii cu coronavirus, toata lumea este stresata, in special copiii, de aceea trebuie sa-i ajutam.

» Copiii si adolescentii pot percepe totul mult mai emotional decat adultii, deoarece psihicul si autoreglarea lor emotionala sunt inca in proces de formare.

» Cu toate aceste noi traim intr-o perioada in care copiii sunt mult mai obisnuiti cu utilizarea spatiului digital decat adultii. Sarcina adultilor este de a determina cercul de surse si informatii on-line in care copilul poate avea incredere, de a-i invata sa analizeze informatiile primite si de a-si controla pe cat posibil emotiile si fricile.

Cel mai bun mod de a mentine un fond emotional pozitiv si o bunastare psihologica este de a primi sprijin psihologic de la persoane semnificative si apropiate din viata sa.

» Pe langa acesti factori, lipsa de socializare a copiilor cu alti prieteni sau colegi ii afecteaza foarte mult. Esenta socializarii este ca in procesul acesteia o persoana se formeaza ca membru al societatii din care face parte.

» Scoala este unul din principalii agenti de socializare. Reprezinta un model al societatii noastre, aici realizandu-se asimilarea valorilor sociale de baza, a normelor si tiparelor de comportament dintr-un grup. In acelasi timp, intr-o anumita etapa de formare, factorul de socializare incepe sa aiba un impact semnificativ asupra succesului educatiei copilului.

Gadget-urile si copiii “coronavirusului”

» Multi parinti, chiar inainte de aparitia covidului si trecerea la invatamantul on-line, erau ingrijorati de faptul ca, copiii lor isi petrec prea mult timp pe “gadget-uri”.

» Introducerea activa a gadgeturilor in viata copiilor de la o varsta frageda, fara indoiala, poate duce la riscuri si consecinte negative pentru psihic, pentru relatiile parinte-copil, si, in special, pentru succesul educatiei copilului.

» Nici un singur gadget nu va invata un copil sa-si recunoasca corect emotiile proprii sau ale celorlalti, sa le gestioneze sau sa le controleze. Prin urmare, este important sa ne amintim ca un gadget nu ar trebui sa devina singura forma si sursa de dezvoltare emotionala.

» De indata ce dispozitivul deplaseaza individul de la interactiunea cu lumea, copilul devine ostatic al acelor norme si reguli de comportament stabilite intr-un anumit joc sau videoclip.

» Pandemia are o comunicare live limitata. In aceasta perioada pandemica, atat copiii, cat si adultii au simtit absenta sa intr-un mod deosebit de acut. Si aceasta este o lectie foarte importanta pentru noi.

generatia coronavirusului

» Uneori, pentru a sprijini o persoana draga, trebuie doar sa-i iei de mana, iar acest lucru inlocuieste o mie de cuvinte transmise prin mesaje on-line.

» In adolescenta, comunicarea interpersonala este activitatea de baza. Prin comunicarea cu colegii, acestia se recunosc, se formeaza ca si persoana, isi descopera stima de sine, constiinta si structura sa valorica ca si individ.

Profesorii si pandemia

» In procesul educational, rolul profesorului a fost intotdeauna unul extrem de apreciat. S-au construit relatii speciale intre ei si elevi, iar in fiecare institutie de invatamant s-a format un microclimat special, cu propria sa atmosfera si mod de desfasurare a activitatilor zilnice.

» Pandemia a devenit un test brusc de pregatire nu numai pentru sistemul medical. Institutiile de invatamant au fost fortate sa treaca la un nou format, experimentand astfel invatamantul on-line.

profesori online covid

» Rolul profesorului trece treptat printr-o transformare din cauza digitalizarii educatiei. Tehnologia moderna, digitala, ofera multe surse de informatii cu pozitii si pareri diferite despre un anumit subiect, de aceea profesorii trebuie sa fie cu adevarat prudenti in alegerea informatiilor expuse pentru a nu-si pierde autoritatea in fata elevilor.

» Pentri a-si mentine pozitia, astazi, profesorul trebuie sa foloseasca metode moderne de predare si sa vorbeasca aceeasi limba cu elevii. Acest lucru va ajuta la construirea unor relatii bune si la imbogatirea mediului educational.

Concluzii

» In mijlocul actualei pandemii de Coronavirus, trebuie sa ne uitam mai atent la copiii nostri. Este evident ca aceasta pandemie mondiala ne afecteaza intr-un mod special copiii.

» Ei nu mai merg la scoala, tabletele, laptop-urile, PC-urile si internetul, care pana nu de curand erau considerate “nocive” pentru copii, acum sunt lucruri necesare si sunt la indemana fiecaruia dintre ei.

» Este foarte important ca parintii sa fie sensibili la schimbarile care apar la copiii lor, indiferent de varsta sau situatii familiale.

» Pandemia a facut posibil ca parintii sa-si cunoasca mai bine copiii, nevoile, caracteristicile si abilitatile individuale. Si acesta este un Plus clar si un pas mai aproape unii de altii.

» Daca toti simtim sprijin si intelegere, aceasta ne va ajuta sa ne impartasim experientele in timp, sa reducem nivelul de anxietate si frica. Increderea si implicarea in dezvoltarea si socializarea copiilor si adolescentilor sunt cheia faptul ca copilul se va simti in siguranta si va simti protectia si suportul neconditionat al familiei.

» Astept parerile voastre legat de acest subiect printr-un mesaj mai jos. Sa ne auzim sanatosi cu bine!

Despre Anca 89 Articole
Din pasiune pentru scris si lucrurile frumos amenajate, am decis sa-mi impartasesc ideile si gandurile pe acest blog. Numele meu este Anca, editor CasaSiDesign.ro si sper ca articolele pe care le realizez sa fie de bun augur pentru voi, cititorii nostri!

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.