Uscarea artificiala a tencuielilor
» Deoarece suntem in sezonul rece, iar din cauza temperaturilor nu foarte scazute unii dintre voi inca nu au inchis santierele, am hotarat la cerinta unora dintre voi sa discutam despre subiectul „uscare tencuiala iarna„.
» Uscarea artificiala a tencuielilor interioare se poate realiza prin ridicarea temperaturii aerului din incaperi cu ajutorul diferitelor mijloace de incalzire sau prin introducerea de aer cald in incaperi, folosind instalatii speciale (tunuri de aer cald, aeroterme industriale).
» Aerul cald se introduce in incapere la nivelul pardoselii, iar suprafetele deja tencuite sau elemente de tamplarie, care sunt supuse influentei directe a aerului cald trebuie protejate cu ajutorul unor coli de tabla sau alte materiale disponibile in santier.
» Daca folositi sobe metalice, atunci acestea, impreuna cu burlanele lor, vor fi amplasate la cel putin 1,5m distanta fata de suprafetele tencuite sau elemente de tamplarie, pentru a nu le deteriora.
» De asemenea trebuie luate masuri pentru a se asigura ventilatia incaperilor respective, printr-o buna aerisire timp de 10 minute, dupa ce umiditatea in incapere a ajuns la maximum.
® Citeste si: Cum se tencuiesc peretii?
» La constructiile prevazute cu sisteme de incalzire si ventilare, aceste instalatii sunt bine de executat si pus in functiune (daca se poate) inainte de inceperea lucrarilor de tencuire, pentru a se putea folosi la uscarea tencuielilor.
» Pentru locurile izolate, care sunt greu de uscat (cum ar fi colturi sau nise) se pot adopta mijloace suplimentare de incalzire, cu gaze naturale sau electrice, prevazute cu panouri radiante. In aceasta situatie se va avea grija ca tencuiala sa nu se incalzeasca mai mult de 30ºC.
» Se va avea grija ca panourile radiante sa fie asezate la cel putin 1 metru distanta fata de suprafata peretelui. Timpul de uscare a tencuielilor interioare cu panouri radiante cu raze infrarosii se stabileste de la caz la caz, fiind in functie de umiditatea din incaperi, grosimea tencuielilor si compozitia mortarelor.
Masuri suplimentare uscare tencuiala iarna
» Pentru a se evita craparea tencuielilor si scaderea rezistentei lor, se vor lua masuri pentru a se realiza urmatoarele conditii optime de lucru:
- diferenta de temperatura dintre diferite puncte din incapere sa nu depaseasca 8-10ºC, iar temperatura maxima masurata la nivelul tavanului sa nu depaseasca +50ºC pentru mortarele de ciment-var;
- pe toata durata de uscare a tencuielilor, incalzirea incaperilor sa fie constanta, deoarece intreruperile de incalzire maresc durata de uscare a tencuielilor si provoaca condensarea aburului pe pereti;
- durata de uscare a tencuielilor este in functie de porozitatea si de umiditatea suprafetei tencuite, de compozitia mortarului, de grosimea tencuielii si de felul de finisare a stratului vizibil;
- tencuielile ce urmeaza a fi uscate artificial nu se vor gletui inainte de efectuarea operatiei de uscare, deoarece inchiderea porilor tencuielii prin gletuire impiedica uscarea.
» Lucrarile de zugravire pot incepe cand umiditatea mortarului aplicat scade la circa 8%. Pentru a putea trece la vopsirea peretilor, acestia trebuie sa aiba o umiditate de circa 5%.
Comentarii recente