Montarea instalaţiei de gaz vine cu numeroase beneficii pentru utilizatorii finali, însă vine şi cu anumite responsabilităţi, cum ar fi verificarea periodică a instalaţiei de gaz. Inspecţia stării de funcționare a instalației nu este o activitate opțională, ci este reglementată conform Legii nr.123 din 2012 cu actualizarile ulterioare.
Conform legii fiecare utilizator are obligativitatea de realiza o dată la doi ani o inspecţie completă a instalaţiei şi a dispozitivelor de alarmă conexe. Revizia trebuie realizată de personal specializat sau de firme autorizate ANRE.
De ce trebuie efectuată verificarea sau revizia la instalațiile de gaze
Măsură de verificare instalație gaze este una ce trebuie tratată cu maximum de responsabilitate şi are ca scop exploatarea în siguranţă a sistemului. Efectuarea acesteia este cea mai simplă măsură de prevenţie împotriva accidentelor.
În timp, conductele ce transporta gaz pot forma pori fini, ce pot duce la acumulări de gaze, şi ulterior se pot produce accidentări grave. Atât instalațiile interioare cât şi cele din exterior trebuie analizate periodic pentru a preveni accidentările. În timpul inspecţiilor sunt verificate şi detectoarele de gaz. Aceste dispozitive se defectează adesea şi nu mai funcționează corect în caz de nevoie.
Dacă vorbim de instalațiile de gaz montate în blocuri de locuințe, trebuie precizat că vibrațiile generate de traficul greu, pot determina formarea de pori, și implicit, pierderi accidentale de gaz. Practic, inspecțiile periodice ale instalațiilor de gaz sunt esenţiale pentru exploatarea în siguranță a sistemului, pentru a minimiza riscul unei explozii.
De ce trebuiesc montate detectoarele de gaze. Tipuri de detectoare gaze
Conform legislației nicio instalație de gaz nu este completă în lipsa detectoarelor de gaz. Aceste mici mecanisme sunt responsabile blocarea sistemului în momente critice. Aceste aparate sunt prevăzute cu senzori care permit detectarea particulelor gaz din atmosferă, acţionată instantaneu. Detectorul de gaz nu este un dispozitiv opțional este un echipament obligatoriu, reglementat prin Ordinul ANRE nr. 179/2015. Dispozitivul montat trebuie să fie neapărat omologat.
În prezent sunt acceptate mai multe tipuri de detectoare de gaz cele portabile şi cele cu electrovalva. Modele portabile sunt alimentate cu baterii sau acumulatori, sunt folosite pentru depistarea eventualelor scapari de gaze de-a lungul istalatiei de gaze sau in incaperile in care exista un consumator de gaze combustibile (aragaz, centrala termica). Cele fixe sunt alimentate la reţeaua elecritică si depistează scurgerile de gaze blocând automat furnizarea de combustibil către instalație.
În funcţie de gazul detectat avem detectoare care depisztează gazul metan, dar şi detectoare care depistează LPG . În funcţie de model detectoarele diferă. Pe piaţa sunt dispozitive care opresc alimentarea reţelei dacă nivelul de gaz din încăpere depăşeşte un anumit prag. Limita inferioară de sensibilitate este 2% CH4(metan), însă sunt şi detectoare ce se declanşează indiferent de cantitatea de gaz sau alte substante depistate care nu sunt neaparat combustibile.
Cum trebuie selectate detectoarele de gaze
De eficiența detectoarelor de gaz depinde siguranța personală, a familiei şi a bunurilor din locuință. Selectarea şi montarea echipamentelor sunt sarcini importante şi trebuie tratate cu maximum de responsabilitate. În cazul acestor dispozitive, utilizatorii nu trebuie să selectează aceste echipamente doar în funcţie de preţ! Multe dintre dispozitivele ieftine existente pe piaţă pot fi înșelătoare, şi în fapt pot genera costuri suplimentare. Dispozitivele ieftine nu sunt întotdeauna cele mai stabile. Pot fi declanşate de aburi de alcool, de drojdie sau de particulele detergenţilor casnice.
Detectoarele de gaz trebuie achiziţionate de la parteneri de încredere. Help-Instal este un astfel de partener, format dintr-o echipă de profesioniști care știu cât de importantă este siguranța personală. Detectoarele de gaz recomandate şi montate de Help-Instal sunt eficiente, fapt confirmat de perioadă lungă de garanție, dar și de starea acestora observată după ani de utilizare, în urma efectuării inspecțiilor obligatorii.
Fii primul care adauga un comentariu!