Cum se zideste caramida cu goluri?
» In afara de zidaria plina, formata din caramida pe intreaga ei grosime, se mai executa si zidarie cu goluri. Aceasta are in interior spatii goale sau umplute cu materiale usoare sau izolante termic. Fata de zidariile pline aceste zidarii au avantajul ca izoleaza mai bine de frig si de caldura, totodata fiind mai usoare.
» In aceste zidarii caramizile se aseaza in diferite feluri. Executarea zidariei cu goluri se face astfel, se formeaza din zidarie doi pereti ingusti, deobicei de 1/2 caramida), la distanta de 20-25 cm unul de altul. Peretii se leaga intre ei din loc in loc cu ajutorul unui alt material sau prin caramizile care ii alcatuiesc. Spatiul dintre pereti se lasa gol sau se umple cu un material deobicei izolator (vata minerala, perlit, zgura, moloz, rumegus etc).
» In imaginea de mai jos puteti vedea o astfel de zidarie, avand din loc in loc legaturi din tije de otel, fixate orizontal si la cateva randuri.
» In urmatoarea imagine va prezentam un alt sistem de zidarie. La acesta, legatura dintre cei doi pereti se face prin randuri de caramida in lat, asezate la fiecare 3-5 randuri. Spatiul liber din mijlocul zidului se umple cu beton usor.
» Alteori legatura este continua, executata pe doua randuri, cum se poate vedea si in imaginea de mai de jos. Umplutura se face pe inaltimea a 4 randuri, din sgura uscata sau alt material slab conducator de caldura. Caramizile care fac legatura pot fi inlocuite prin placi de beton, armate cu sipci de lemn sau bucati de sarma.
» Un alt sistem de asezare a caramizilor in zidaria cu goluri este urmatorul: caramizile se aseaza la fel ca la zidurile cu umplutura, formand cei doi pereti legati intre ei printr-un rand de caramida. Distanta dintre acesti pereti este fixata dupa dimensiunea caramizilor.
» In imaginea prezentata mai jos se arata un zid cu goluri gros de o caramida. El are peretii alcatuiti din cinci randuri de caramida pe muchie legate la fiecare trei caramizi in lung cu o caramida pe lat, care trece in amandoi peretii (b). Al saselea rand este continuu (a) si leaga zidul pe toata lungimea lui.
» Alteori zidul nu are randuri continue. El este legat prin caramizi asezate pe lat (a), care trec numai prin unul din pereti. Aceste caramizi alterneaza în lungul zidului cu o caramida pe muchie (b).
» In cazul cand zidul este de o caramida si jumatate grosime, asezarea caramizilor se poate face ca in imaginea prezentata mai jos. De asta data toate caramizile se aseaza pe lat (a). Caramizile transversale (b) se aseaza dupa cate doua caramizi in lung. Golul ramas are latimea de 3/4 caramida, in timp ce in cazul din imaginea de sus, golul este de doua ori mai mic.
» Zidaria cu goluri se executa acolo unde este nevoie de ziduri usoare: ziduri de umplutura, balcoane, bovindouri etc, si sunt bune izolatoare de zgomot, de caldura si de frig, avand si avantajul economiei de caramida.
Comentarii recente