Zidaria de caramida cu legatura la fiecare rand

cum se face un zid din caramida

Cum se zideste caramida cu legatura la fiecare rand?

» In acest sistem de zidarie, tesatura caramizilor se face la fiecare rând pe 1/4 caramida in lungul zidului si pe 1/2 caramida in grosimea lui. Fiecare rost vertical dintr-un rand corespunde cu un plin in randul de dedesubt si cel de deasu­pra.

» Dupa acest sistem, legatura zidariei se face in urmatoarele feluri:

 • in lungime: este sistemul obisnuit la zi­daria de o jumatate de caramida. La capatul zidului se aseaza la fiecare al doi­lea rand cate 1/2 caramida.

 • in latime: caramizile sunt asezate cu lungimea pe latimea zidului. Rosturile din doua randuri alaturate sunt tesute pe 1/4 caramida. Este legatura obisnuita la zidaria in grosime de o caramida. La capatul zidului se aseaza doua caramizi de 3/4 la fiecare doua randuri.

 • in cruce: pe un rand, caramizile sunt ase­zate tot cu lungimea pe latimea zidului. Pe randul urmator, ele se aseaza cu latimea pe lungimea zidului. Aceasta alter­nare de randuri se continua. Legatura in cruce se foloseste tot la zidaria de o caramida. La capatul zidului se aseaza doua caramizi de 3/4 la fiecare doua randuri si anume in randurile avand caramizile asezate cu latimea pe lungimea zidului.

 • in bloc: caramizile sunt asezate ca la zidaria in cruce. Deose­birea este ca cele doua caramizi de 3/4 cu care se incepe zidul la fiecare doua randuri sunt asezate in randurile avand carami­zile cu lungimea pe lungi­mea zidului.

» Legaturile in cruce si in bloc se pot intrebuinta la zidariile de orice gro­sime, incepand de la o caramida in sus.

» In cazul zidariilor de o caramida si jumatate, le­gatura se face alternand caramizile pe lungime si pe latime in sens invers la fiecare rand. La capatul zidului se aseaza la toate randurile caramizi de 3/4, intr-un rand pe lungime si in celalalt pe latime.

» In cazul zidariilor de doua caramizi, legatura se face astfel: intr-un rand, caramizile se aseaza pe latime cap in cap. In randul urmator, pe margini se aseaza caramizi in lungime, iar la mijloc in latime. La capatul zidului se aseaza numai caramizi de 3/4, la toate randurile.

» In cazul zidariilor de 2 si 1/2 caramizi, legatura se face astfel: intr-un rand se aseaza un sir de caramizi pe lat si doua in lung. In randul urmator la fel, dar ase­zand caramizile pe lat la fata cealalta a zidului.

» Pentru zidariile mai groase de 2 si 1/2 caramizi, asezarea urmeaza aceleasi reguli. Astfel, zidaria de 3 caramizi se lu­creaza la fel ca una de doua caramizi si una de o caramida.

Cum se zideste la intalnirile, colturile si incrucisarile de ziduri?

Banner Ford husa cheie auto webp

» In cladiri zidurile se intalnesc sau se incruciseaza, formand colturi, intretaieri sau intalniri. In locurile de intalnire legatura trebuie facuta astfel ca zidaria sa nu se desfaca. Aceste legaturi se executa deasemenea dupa anumite reguli. Caramizile se tes, trecand dintr-un zid in celalalt.

» Intalnirile zidariilor se pot grupa in trei categorii:

 • intalniri de ziduri la colt;
 • intalniri de ziduri la mijloc;
 • incrucisari de ziduri.

» In fiecare din aceste categorii sunt diferite cazuri, dupa grosimea zidariei.

» Intalnirile la colt ale zidariilor cu grosimi pana la 2 caramizi pot fi:

 • zid de 1 caramida cu zid de 1 caramida;

 • zid de 1 caramida cu zid de 1 si 1/2 caramida;

 •  zid de 1 si 1/2 caramida cu zid de 1 si 1/2 caramida;

 •  zid de 1 si 1/2 caramida cu zid de 2 caramizi;

 •  zid de 2 caramizi cu zid de 2 caramizi.

» Din cele relatate mai sus se vede modul de asezare a caramizilor in fiecare caz. Ca regula generala, in cazul intalnirilor de zi­duri, este necesar a se lega intre ele randurile ambelor zi­duri. Legatura se face prin trecerea randurilor unui zid in zidul celalalt. La aceasta trecere, rosturile unui zid cad in celalalt zid la 1/4 sau 3/4 de caramida. Inceputul zidariei se face cu 3/4 de caramida. Un rand al primului zid trece pana la fata celuilalt zid.

» Executarea zidurilor care se intalnesc la mijloc se face la fel ca cea a incrucisarilor de ziduri.

1 Comment

 1. Bună seara,aș vrea dacă ați putea să-mi trimiteți o soluționare de țesere a zidăriilor formate din 3 și 4 cărămizi grosime.Menționez că lucrez la o biserică ortodoxă și am ziduri de 75cm și 100 cm-Cu mulțumiri,ing.Ion Pițurlea

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*