Cum se zideste caramida cu legatura la mai multe randuri?
» Executarea zidariei dupa sistemul de legatură la mai multe randuri, impreuna cu organizarea rationala a locului de munca, cu mecanizarea santierelor si cu folosirea unui utilaj potrivit, contribuie la o crestere insemnata a productivitatii muncii. Prin acest sistem se obtine economie de timp, reducerea costului constructiilor si justa folosire a muncitorilor dupa capacitate si calificare.
» Asezarea caramizilor in zidaria cu legatura la mai multe randuri se executa astfel:
» Tesatura in lungul zidului se face pe 1/2 caramida in loc de 1/4 caramida, asa cum se face in cazul legaturii la fiecare rand. Tesatura caramizilor in grosimea zidului se face numai la unele randuri, de obicei la fiecare al 5 lea si al 6 lea rand. Deci zidul este format din mai multe ziduri groase de 1/2 caramida, legate in grosimea lui numai la al 5 lea si la al 6 lea rand. Aceasta legatura se executa ca in sistemul de zidarie cu legatura la fiecare rand. 4 randuri de caramizi in lung alterneaza cu 2 in lat.
» In imaginile de mai jos va prezentam modul de asezare a caramizilor la zidariile de 1 si 1/2 caramida, de 2 caramizi si de 2 si 1/2 caramizi, executate cu legatura la mai multe randuri. In toate trei cazurile, randurile 1 si 2 se executa intocmai ca la zidaria cu legatura la fiecare rand, randul al 2 lea fiind deplasat fata de randul intai cu 1/4 caramida.
» In celelalte randuri 3, 4, 5 si 6 caramizile se aseaza numai cu lungimea pe lungimea zidului. Ele sunt insa deplasate de la un rand la celalalt, pentru ca rosturile dintr-un rand sa cada la jumatatea caramizilor din randul inferior si superior. Vazut din fata zidul ar arata ca in imaginile de mai jos.
» La executarea zidariilor este importanta si ordinea de asezare a caramizilor. Pentru a vedea diferenta intre cele doua sisteme, in imaginea de mai jos va aratam ordinea de asezare a caramizilor la o zidarie de doua caramizi executata in sistemul de legatura la fiecare rand. Intai se aseaza pe o singura fata a zidului caramizile transversale (1) ale primului rand, apoi cele longitudinale (2) din randul al doilea al aceleeasi fete. Urmeaza asezarea caramizilor pe fata cealalta a zidului (3 si 4). Dupa aceea se complecteaza locul dintre caramizile fetelor (5). Operatia se repeta in acelasi fel si la randurile urmatoare (V, VI etc).
» Ordinea de asezare a caramizilor la zidaria executata dupa sistemul de legatura la mai multe randuri este aratata in imaginea de jos. Trebuie observat ca, de la randul III pana la VI, precum si la fiecare patru randuri din sase, interiorul zidului este executat ca o umplutura, din caramizi asezate cap la cap fara legatura.
» Comparand cele doua sisteme de asezare a caramizilor in zidarie, se vede ca in cazul zidariei cu legatura la mai multe randuri, asezarea caramizilor, verificarea zidirii si curatarea mortarului de pe fata zidariei se executa mult mai usor.
» Executarea colturilor, ramificatiilor, intalnirilor de ziduri si a stalpilor dupa sistemul de legatura la mai multe randuri difera de la caz la caz.
» In imaginea de mai jos va prezentam comparativ modul de asezare a caramizilor la colturi in cazul zidariei de doua caramizi, executata dupa amandoua sisteme de zidarie cu legatura. Se observa urmatoarele: in vechiul sistem, la sase randuri se cer 24 caramizi cioplite (cate 4 la fiecare rand). In sistemul nou se cer numai 8 caramizi cioplite (2 de 3/4 şi 6 de 1/2). Deci numarul caramizilor cioplite este de trei ori mai mic.
» In cazul stalpilor de zidarie si al zidariei intre goluri, executata cu legatura la mai multe randuri, numarul caramizilor cioplite este deasemenea mai mic decat la legatura obligatorie. Cu cat grosimea zidului este mai mare, cu atat se reduce mai mult numarul caramizilor cioplite.
» Micsorarea numarului de caramizi cioplite are urmatoarele avantaje:
- lucrarea se executa mai repede si mai usor, deoarece caramizile intregi se zidesc mai usor decat cele cioplite;
- se economiseste manopera si timpul necesar pentru cioplire;
- se economiseste caramida si mortarul, deoarece zidirea caramizilor intregi cere mai putin mortar.
» Datorita avantajelor importante pe care le prezinta, sistemul de executare a zidariei cu legatura la mai multe randuri este introdus pe scara larga pe santierele din tara noastra in ultima perioada.
Fii primul care adauga un comentariu!