Zidarie armata

Cum se fac zidariile armate?

» Pentru ca zidaria sa capete o rezistenta mai mare, acolo unde constructia este supusa la incarcari la care zidaria obisnuita nu ar putea rezista, se introduce in zidarie o armatura de otel. Acest fel de zidarie poarta numele de zi­darie armata.

» Zidaria armata se executa dupa reguli speciale, care urmaresc ca cele doua materiale, caramida si otelul, sa fie cat mai perfect legate, asa incat ele sa lucreze ca un singur material, ase­manator betonului armat.

» Prin intrebuintarea acestui sistem de zidarie se poate inlatura scheletul de rezistenta, beton armat sau otel, se poate micsora grosimea peretilor si se realizeaza o buna legatura a peretilor. Armarea se obtine cu bare de otel rotund, patrat sau dreptunghiu­lar, cu plasa de sarma.

» Exista diferite sis­teme de armare a zidu­rilor. Uneori armatura se aseaza in rosturile orizontale ale zidariei. Sistemul se numeste ar­mare transversala. Armarea se face la cel mult cinci randuri de caramida. Barele de otel au diame­trul de 3-8 mm, rosturile randurilor armate avand 10-13 mm.

» Alteori se armeaza rosturile longitudinale sau verticale ale zidariei. Sistemul se numeste armare longitudinala sau verti­cala. Vergelele armaturii se aseaza in rosturile interioare ale zidariei, care trebuie sa fie cu 5 mm mai mare decat dia­metrul barei. Distanta maxima dintre bare, in lungul zidariei, este de o caramida.

» Din zidarie armata se exe­cuta de obicei stalpii si buiandrugii asezati peste goluri. In imaginea de mai jos va prezentam un stalp armat cu bare asezate in rosturile orizontale. Barele de la margini vor fi acoperite cu tencuiala.

Cum se face un buiandrug din zidarie armata?

Huse Chei Auto din silicon E-Husa

» In imaginea de mai jos va prezentam armarea unui buiandrug, executata cu vergele de grosimi pana la 16 mm.

» Zidariile armate se executa din caramizi de buna cali­tate. Executia trebuie sa fie cat mai ingrijita. Rosturile trebuie bine umplute cu mortar. Se foloseste mortar de ciment.

2 Comments

    • Armatura pentru ziduri armate se poate confectiona din bare independente sau se poate realiza din bucati de plasa sudata taiate…

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.