Cum zidim peretii casei?
» Dupa ce am terminat de turnat placa de la cota 0.00 a casei, putem trece la etapele urmatoare. Daca avem o constructie pe cadre, vom trece la executia structurii, iar daca avem o constructie cu zidarie portanta vom trece la executarea zidurilor si a stalpilor de pe parter.
» In urmatorul articol vom discuta despre principiile de baza a zidirii peretilor unei case indiferent ca folosim ca material de constructie: BCA sau Caramida.
» Primul lucru care il vom realiza, va fi aplicarea membranei bituminoase pe intreg perimetrul unde vom avea ziduri. Membrana are rol hidroizolator, impiedicand umezeala sa intre in pereti. Aceasta se aplica pe suprafete curate si uscate, in conditii meteo favorabile, lipsite de umezeala, prin termosudare, folosind un arzator cu gaz sau cu ajutorul unei amorse bituminoase la rece.
» Membrana trebuie sa fie cu 5cm mai lata de o parte si de alta a caramizii, iar suprapunerea membranelor sa se faca pe lungimi intre 10 si 15cm. Nu puneti membrana in zona stalpilor.
» Dupa ce am aplicat membrana vom trece la asezarea primei caramizi. Vom pune cu ajutorul unei mistrii un pat de mortar de zidarie, dupa care vom aseza caramida. Cu ajutorul unei nivele si a unui ciocan vom verifica planeitatea.
» Apoi, cu ajutorul furtunului de nivel, vom stabili cota caramizii din celalalt capat al zidului, vom intinde o sfoara intre cele doua si vom completa randul cu restul de caramizi, in acest fel vom porni cu primul rand pus “la cumpana”.
» Dupa ce am zidit primul rand, vom trece la al doilea rand, avand grija sa realizam o zidarie tesuta, acest lucru realizandu-l prin inceperea celui de-al doilea rand cu jumatate de caramida, asftel incat rosturile verticale sa nu se suprapuna. Pentru taierea caramizilor se va folosi un polizor unghiular (flex) dotat cu panza diamantata, iar pentru BCA se va folosi un fierastrau cu dinti vidia.
» Daca pentru primul rand am folosit mortar de zidarie, pentru cel de-al doilea, putem folosi adeziv de zidarie in strat subtire sau spuma speciala pentru zidarie. Adezivul in strat subtire se va aplica cu ajutorul unor dispozitive speciale tip sanie, iar spuma cu ajutorul unui pistol.
» Nu uitati sa verificati mereu proiectul, pentru a vedea unde trebuie sa lasati goluri de usi si unde aveti goluri de geamuri. La geamuri sa verificati inaltimea parapetului (hp) pentru a vedea cate randuri de caramida trebuie sa ziditi pana veti ajunge la nivelul acestuia. Deasemenea pe masura ce urcati cu randurile de zidarie nu uitati sa ridicati si sfoara de ghidaj si din cand in cand sa verificati cu o nivela planeitatea pe veticala a peretelui.
» Ca sfaturi va sugeram:
- sa udati caramizile inainte de zidire, pentru a nu absorbi apa din mortar, fapt ce va duce la o “priza” nu asa de buna a materialelor si implicit la o rezistenta scazuta a zidurilor;
- sa nu va chinuiti cu retete de mortare “antice” si sa folositi mortare gata preparate sau adezivii in strat subtire ce va vor aduce o economie de timp si bani considerabila;
- nu folositi materiale de zidarie, gen boltari sau chirpici, pentru realizarea zidurilor casei voastre, pentru ca in timp veti avea de regretat, iar costurile de reparatii vor fi mai mari;
- realizati zidurile cu o latime de minim 25cm.
Va rog sa-mi spuneti care este adicimea minima pt. o casa cu etaj ,cca. 120 mp.si caramida porotherm 300 ? Va multumesc !
Până se atinge stratul de loes galben și obligat mai jos de adăncimea de îngheț din regiunea respectivă la noi 0,80-1,00m
Buna ziua! Oberv in fotografia de mai sus o zidarie fara stalp de imbinare a zidurilor. In ce caz se construieste fara stalpi?
La colturi caramizile se zidesc in asa fel incat sa se uneasca colturile, iar apoi se cofreaza si se toarna exterior stalpul, ceva in genul cum este in detaliul de mai jos…
Insa sunt zone, unde datorita riscului seismic mic, inca se construiesc case din caramida fara stalpi…mai ales in zona secuimii.
Cînd grosimea pereților este egală la pereții perimetrali cu grosimea pereților compartimentali și fără etaje!
Felicitari pentru aceasta pagina web. Aici mi-am facut o parere despre ceea ce inseamna o constructie de la A la Z.
Buna seara ! Va rog sa-mi spuneti ce tip de caramida sa aleg .Poroterm 300 robust sau Brikston bks 300 ? Va multumesc mult pentru un raspuns pina miercuri seara .
Buna ziua. Caramida Brikston BKS30 are o rezistenta la compresiune de 15 N/mm2 fata de 10 N/mm2 la Porotherm, dar chiar si asa eu as alege Porotherm 30 Robust datorita sistemului de Nut si Feder care leaga si aliniaza zidaria altfel…In rest, ca proprietati, cele 2 modele sunt cam la fel…
Multumesc cu intirziere . Am ales Porotherm 300.Experienta in domeniu a unui specialist are greutate. Va doresc multa sanatate. Respect pentru ceea ce faceti.
Bună ziua,am o nedumerire, ce e mai bun la construcția unei case?cărămidă porterà sau bca Yong? ?
Mai întreb odată ,ce e mai bun la construcția unei case ;cărămidă Poroterm sau BCA??
Caramida Durotherm, lasati fratilor Porotherm luati produse romanesti aceeasi calitate, dar fara marketing.