Metru liniar – Ce inseamna un metru liniar?

metru liniar

Ce este metrul liniar?

» Ce este un metru liniar? Cu toate ca aceasta intrebare poate parea destul de banala pentru multi dintre noi, datorita intrebarilor de acest gen primite pe pagina noastra de Facebook, am hotarat sa realizam un articol despre “Ce inseamna un metru liniar?“.

» Vom incepe acest articol prin a defini ce este metrul liniar, asadar: Metrul liniar este unitatea de masura standard, notata cu m, cu ajutorul careia se masoara lungimea.

» De regula, cuvantul liniar este omis, deoarece se subintelege faptul ca metrul este o unitate de masura pentru lungime si nu pentru arie sau volum. Pentru masurarea suprafetelor se foloseste metrul patrat, iar pentru masurarea volumelor se foloseste metrul cub.

» Lungimea este o marime fizica fundamentala ce reprezinta: “lungimea drumului parcurs de lumina, in vid, in timpul de 1/ 299 792 458 secunde“.

» Asadar, unitatea principala de masurat lungimea este metrul, insa pentru a masura lungimi mai mari se vor utiliza alte unitati de masura, mai mari decat metrul liniar, denumite multiplii ai metrului, iar pentru lungimi mai mici, se vor folosi submultiplii ai metrului.

ce inseamna metru liniar

Multiplii metrului

 • decametrul (dam): 1 dam = 10m;
 • hectometrul (hm): 1 hm = 100m;
 • kilometrul (km): 1 km = 1000m.

Submultiplii metrului:

 • decimetrul (dm): 1m = 10dm;
 • centimetrul (cm): 1m = 100cm;
 • milimetrul (mm): 1m = 1000mm.

metru de tamplarie

Cu ce putem masura un metru liniar?

Banner Ford husa cheie auto webp

» Pentru a putea realiza masuratori liniare vom avea nevoie de instrumente standardizate ce folosesc ca unitate standard de masura metrul liniar.

 • metru liniar confectionat din lemn: utilizat in domeniul confectiilor, pentru masurarea lungimii stofelor si materialelor;
 • metru liniar de tamplarie: utilizat in general in domeniul tamplariei;
 • metru de croitorie;
 • ruleta.

metru liniar croitorie

Generalitati despre metru liniar

» Metrul liniar reprezinta o unitate de baza in ceea ce inseamna sistemul metric. In anul 1670, dupa ce Jean Picard a introdus valoarea moderna a lungimii unui meridian terestru, oamenii de stiinta au hotarat ca unitatea de lungime sa fie egala cu a 10-a milioana parte din lungimea meridianului de la pol la ecuator. Astfel au denumit aceasta unitate METRU.

» Asa cum am vazut exemplificat si mai sus, sistemul metric este un sistem zecimal in care multiplii si submultiplii metrului sunt de 10 ori mai mari sau mai mici deat unitatea de baza.

» Cu toate ca sistemul metric prezinta destule avantaje, foarte multe tari au adoptat cu greu acest sistem de masurare. De exemplu Franta a adoptat sistemul metric deabia in anul 1875, ca mai apoi in anul 1889 sa adopte prin Biroul International de Masurari si Greutati, noul prototip international din platina iridianta denumit metru etalon.

ruleta masurat metru liniar

» In Romania sistemul metric s-a adoptat in anul 1881.

» Sistemul metric este valabil si in tarile precum Statele Unite ale Americii si Marea Britanie cu urmatoarele mentiuni:

 • 1 inch = 2,54cm;
 • 1 yard = 0,914m.

» Asadar, in speranta ca am reusit sa va facem sa intelegeti ce este un metru liniar si cum se foloseste corect acesta, va mai asteptam pe pagina noastra si cu alte intrebari interesante!

Despre Robert 72 Articole
Salut dragi cititori! Numele meu este Robert si dupa 20 de ani de munca in santierele tarii si din strainatate, am decis sa ma asez in fata calculatorului si sa va impartasesc din experienta mea profesionala acumulata in decursul timpului. Sper ca articolele mele sa va fie de un real folos!

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


error: Alert: Text protejat prin CopyScape!!!