Metru patrat – Calculator metri patrati

metru patrat calculator metri patrati

Cum se calculeaza metru patrat?

» Ce este un metru patrat? Cu toate ca poate parea o intrebare foarte banala pentru unii, probabil datorita noului sistem de invatamant on-line, am primit in ultimul timp foarte des aceasta intrebare pe adresa redactiei si ne-am gandit sa venim in sprijinul celor mai tineri cu un articol mai detaliat despre metri patrati si derivatii acestuia.

» Definitie: Metrul patrat este unitatea de baza pentru masurarea suprafetelor. Metrul patrat este patratul care are toate laturile egale cu un metru si se noteaza prescurtat: m² sau mp.

» Astfel, unitatea principala de masurat suprafetele este metru patrat, insa pentru a masura suprafete mai mici se vor utiliza submultiplii ai metrului patrat, iar pentru suprafete mai mari, multiplii ai metrului patrat.

Metru patrat – Submultipli si multipli

Huse Chei Auto din silicon E-Husa

Submultiplii metrului patrat sunt:

 • decimetru patrat (dm²) – un patrat cu laturile de cate un decimetru;
 • centimetru patrat (cm²) – un patrat cu laturile de cate un centimetru;
 • milimetru patrat (mm²) – un patrat cu laturile de cate un milimetru.

Multiplii metrului patrat sunt:

 • decametru patrat (dam²) – un patrat cu laturile de cate un decametru;
 • hectometru patrat (hm²) – un patrat cu laturile de cate un hectometru;
 • kilometru patrat (km²) – un patrat cu laturile de cate un kilometru.

Observatie! Pentru masurarea suprafetelor mari, cum ar fi terenuri agricole sau paduri, se foloseste de obicei decametrul patrat, denumit si AR. Deasemenea se mai foloseste si hectometrul patrat, multiplu de 100 al arului, denumit HECTAR.

Calculator metri patrati

Convertor metri patrati

Formula calcul metru patrat

» Vreti sa aflati cum se calculeaza metru patrat? Nimic mai simplu, trebuie doar sa aplicati formula de mai jos si veti afla cati metri patrati are o suprafata.

Formula calcul metru patrat

S-uprafata = L-lungimea x l-atimea

» Pentru un rezultat corect, aveti grija ca atat lungimea cat si latimea sa aiba ca valori metrul.

» Pentru a intelege si mai bine cum se calculeaza metru patrat, v-am pregatit mai jos si un exemplu mai detaliat de calcul.

cum se calculeaza metru patrat w» Privind desenul unei unitati de suprafata, cum ar fi un decimetru patrat, reprezentat in figura de mai sus, se poate vedea ca fiecare dintre laturile patratului cu lungimea de un decimetru se poate imparti in zece centimetri.

» Daca se unesc punctele de diviziune, asa cum este prezentat in figura, se observa faptul ca decimetrul patrat a fost impartit intr-o suta de patratele cu laturile de cate un centrimetru, adica in 100 cm².

» Dupa cum se poate bine observa, de-a lungul bazei sunt zece patratele care alcatuiesc o fasie de 10cm², iar in intregul patratului sunt 10 asemenea fasii. Astfel patratul contine 100 cm², deoarece 10 cm² x 10 = 100 cm².

» Acelasi calcul se poate realiza cu orice alta suprafata, care se imparte astfel intr-o suta de unitati imediat mai mici decat ea.

» Proprietatile unitatilor de suprafata sunt asemanatoare proprietatilor unitatilor de lungime:

 • merg crescand din 100 in 100;
 • merg descrescand din 100 in 100.

» Deci fiecare unitate de suprafata este de 100 de ori mai mare decat unitatea imediat mai mica decat ea si de 100 de ori mai mica decat unitatea imediat mai mare decat ea.

Cum se scrie si se citeste corect masura unei suprafete?

» In masurarea suprafetelor, 100 de unitati se pot inlocui cu unitatea imediat mai mare, astfel: 100 mm² se pot inlocui cu 1 cm². Asadar, pentru a scrie masura unei suprafete este nevoie de 2 cifre pentru fiecare unitate, inafara de cea mai mare, care poate avea o singura cifra.

» De exemplu, mai departe vom scrie masura unei suprafete de: 5 dam² 46 m² si 3 dm².

» Folosind pe rand, ca unitate principala, fiecare dintre unitatile care intra in aceasta masura, se va scrie asa:

 • 5,4603 dam²;
 • 546,03 m²;
 • 54603 dm².

» Tot asa se pot folosi si celelalte unitati drept unitate principala:

 • 0,00054603 km²;
 • 0,054603 hm²;
 • 5460300 cm²;
 • 546030000 mm².

» Deci, in numerele care masoara o suprafata, schimbarea unitatii principale se face mutand virgula peste una sau mai multe grupe de cate doua cifre.

» Citirea masurii suprafetelor se realizeaza la fel ca a oricarui numar, cu deosebirea ca daca partea zecimala are un numar fara sot de citire, i se adauga un zero la dreapta.

» De exemplu, numarul 52329,054 m² se va citi: 52 de mii 329 metri patrati si 540 centimetri patrati.

Concluzie

» Sper ca prin intermediul acestui articol sa fi putut raspuns la multiplele intrebari primite atat aici pe site cat si pe pagina noastra de Facebook. Daca ti-a placut articolul te rog sa ne ajuti cu o Distribuire astfel incat informatia sa ajunga la cat mai multi. Iti multumim si te mai asteptam pe site-ul nostru!

Despre Mihai 59 Articole
Salut! Numele meu este Mihai si sunt inginer proiectant instalatii in constructii si retele edilitare. Scriu articole pe acest blog pentru ca imi place foarte mult domeniul in care activez si cred ca printr-o informare cat mai buna a oamenilor despre acest domeniu, vom reusi sa avem constructii si instalatii mult mai calitative in tara noastra!

10 Comments

  • 10000 de centimetri patrati. Vedeti ca in articol mai sus aveti un convertor metri patrati pe care il puteti folosi si astfel puteti afla toate valorile derivate care va intereseaza.

  • Daca scandura e de 2,5cm grosime, atunci intr-un metru cub de scandura veti avea 40 de metri patrati de scandura. Totul e in functie de grosimea scandurii.

 1. Buna ziua ma poti ajuta te rog, am masuriile la urmatoarele suprafete:bucatarie 4,66/3,35 hol:3,67/4,85 dormitor3:3,12/4,65 dormitor2:4,67/4,05 dormitor1:3,87/4,65 baie:1,90/1,70 as avea nevoie de masuriile date sa fie convertite in m2 banuiesc ca va trebui sa exclud geamuriile si usiile din masuratori],multumesc anticipat.

 2. cati m2 de faianta imi trebuie pentru 2,40 inaltime ,2,50 lungime si gresie pentru 1,50 latime si 2,50 lungime ?
  Multumesc .

 3. Buna ziua,
  Va rog sa ma ajutati cu o masuratoare. Intr-o jardiniera cu suprafata de 2.23mp trebuie sa pun niste ghivece care acestea au diametru 28cm sau 35cm sau 43cm, sunt rotunde. Nu stiu cate ghivece trebuie sa pun in cele 3 cazuri care vi le-am trimis:ghivece cu diametru de 28cm,35cm,43cm?
  Pentru aceasta jardiniera cu S-2.23mp nu imi precizeaza decat suprafata si Inaltimea care este de 35cm.

  Multumesc si astept raspunsul dvs.

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.