WiFi 6 – De ce este timpul sa va schimbati Router-ul?

wifi 6 ce router sa aleg

WiFi 6 – Routere noi – viteze mari

» Cred ca toata lumea s-a izbit de situatia in care in timp ce vizionati videoclipuri on-line pe Youtube, imaginea se blocheaza si trebuie sa asteptati incarcarea continutului. Desigur puteti folosi aceasta pauza pentru a va prepara o cafea, dar de cele mai multe ori va enervati cu siguranta. Ei bine, toate aceste probleme vor disparea cu ajutorul noii tehnologii WiFi 6 implementata in router-ele moderne.

» Versiunea anterioara WiFi 5 nu mai poate face fata cu succes unui numar mare de dispozitive in acelasi timp. Si acest lucru se intampla intr-un moment in care conectivitatea wireless a devenit indispensabila atat pentru invatamantul online cat si pentru functionarea diverselor dispozitive din Casele Smart.

De ce WiFi 6?

Banner Ford husa cheie auto webp

» In filme, un SuperErou apare mereu intr-un moment de criza si salveaza lumea. In lumea comunicatiilor fara fir, noul standard WiFi 6 ar trebui sa devina un astfel de super erou, deoarece, de ce sa nu recunoastem, odata cu instaurarea acestei pandemii cerinta pentru gadget-uri a crescut si inevitabil si “consumul” de internet la viteze mari a luat amploare, astfel, la vremuri noi…dispozitive noi.

» Wi-Fi 6, cunoscut de unii si ca 802.11ax, este un nou standard de comunicatie fara fir, cu o latime de banda mai mare, care reprezinta evolutia sistemelor retelelor wireless. Wi-Fi 6 abordeaza unele dintre neajunsurile anteriorului Wi-Fi 5 (802.11ac) si ofera utilizatorilor acces la noua tehnologie de transferuri de date rapide wireless.

» Cu noul standard WiFi 6, utilizatorii vor putea experimenta nu numai o crestere a vitezei conexiunii ci si o mai mare stabilitate a acesteia, precum si a securitatii si a eficientei energetice.

Avantaje WiFi 6

» Rata teoretica maxima de transfer in Wi-Fi 6 poate ajunge pana la 9,6 Gbps, in timp ce la Wi-Fi 5 valoarea maxima era de doar 6,9 Gbps. Aceasta viteza poate fi atinsa doar datorita mai multor imbunatatiri ale noului standard wireless.

Viteza este cu 25% mai mare, ceea ce elimina intarzierile la primirea datelor

» WiFi 6 utilizeaza o noua schema de modulatie, si anume 1024-QAM, in timp ce Wi-Fi 5 utilizeaza o modulatie 256-QAM. Trecerea la noua schema implica un numar crecut de biti trecandu-se de la 8 la 10 biti. Acest lucru inseamna ca informatiile sunt mult mai condensate. Viteza este mai mare, trecerea prin pereti este mai buna, iar conflictul cu alte retele este mult mai scazut.

Conexiune mai fiabila si acoperire mai larga a retelei.

» In noul standard Wi-Fi 6, tehnologia de divizare a canalelor de transmisie a datelor OFDM, a devenit de 4 ori mai lung. Astfel au crescut numarul posibilelor conexiuni simultane la un punct de acces. Astfel noul OFDMA poate trimite pachete de date la pana la 128 de dispozitive simultan.

Oferte Pret Routere WiFi 6!

Cresterea eficientei retelei Wi-Fi

» Noua tehnologie implementata pe router-ele WiFi 6 poate functiona nu numai pentru receptie, cum era inainte pe WiFi 5, cat si pentru transmisie, oferind pana la 8 fluxuri spatiale in ambele directii. Fiecare antena are 16 moduri de functionare, adica un total de 416 combinatii. In realitate, aceasta inseamna o acoperire wireless mai buna atunci cand exista obstacole fizice sau cand utilizatorii sunt in miscare prin casa sau gradina.

Conexiune mai sigura

» WiFi 6 permite un nou algoritm de securitate WPA3. Noul protocol foloseste un pachet de securitate imbunatatit de la 128 la 192 de biti, iar datele transmise vor fi criptate chiar si atunci cand se lucreaza in retele deschise fara parola.

Ce aduce nou tehnologia WiFi 6?

» Wi-Fi 6 introduce mai multe tehnologii noi precum OFDMA, BSS Coloring si Target Wake Time, care sunt concepute pentru a mentine performante ridicate ale retelei, indiferent de numarul de dispozitive conectate la acesta, pentru a minimaliza conflictele cu alte retele si pentru a reduce consumul de energie al dispozitivelor mobile.

OFDMA – internet pentru fiecare dispozitiv fara a se aglomera banda

» Daorita OFDMA, calitatea generala a transmiterii datelor intr-o retea wireless cu un numar de dispozitive conectate, va fi semnificativ mai buna decat cea a retelelor implementate pe baza Wi-Fi 5 cu OFDM.

» Tehnologia OFDMA poate fi comparata cu un camion care livreaza marfuri diferite mai multor clienti in acelasi timp, in timp ce OFDM aloca un singur camion separat pentru fiecare client, restul asteptand la coada.

» Cu OFDMA, WiFi 6 poate schimba pachetele cu mai multe dispozitive in paralel. Deoarece OFDMA este o functie dinamica, in functie de traficul consumat, un canal poate fi alocat unui singur client sau mai multor.

» Aceasta functie este ideala pentru proprietarii de restaurante, pensiuni si hotel-uri care pana acum intampinau probleme in furnizarea internet-ului wifi catre clienti intr-un mod corespunzator.

tehnologie wifi 6

BSS Coloring –  recunoastere utilizatori

» In conditiile oraselor suprapopulate, cand exista cateva zeci de retele Wi-Fi intr-un singur bloc de locuinte, apare o astfel de problema precum interferenta datorata semnalelor din diferite retele.

» Conflictele cu retelele wireless din apropiere afecteaza negativ calitatea conexiunii, astfel crescand latenta si scazand rata de transfer a datelor. Acest lucru se datoreaza faptului ca retelele se suprapun intre ele, de cele mai multe ori functionand si la aceeasi frecventa si utilizand aceleasi canale.

» Pentru a rezolva aceasta problema, WiFi 5 a folosit o noua frecventa libera, si anume 5 GHz. Dar problema principala s-a dovedit a nu fi doar frecventa, cat si faptul ca router-ele nu puteau distinge pachetele propriei retele de cele transmise de a vecinilor.

» Astfel WiFi 6 introduce tehnologia BSS Coloring, care este capabila sa identifice propriile pachete si sa le ignore pe altele minimizand astfel intarzierile de transmisie.

Target Wake Time – consum de energie doar cand este necesar

» Target Wake Time este o alta caracteristica noua care vine cu WiFi 6. Are ca scop reducerea consumului de energie al dispozitivelor individuale, tehnologia fiind destinata in principal dispozitivelor care nu necesita o conexiune constanta la retea.

» Astfel dispozitivul se va “trezi la conexiune” doar in momentul in care este necesar. De exemplu, daca avem un TV Smart pe care ne uitam in mare parte la canale tv, acesta se va reconecta la wifi doar in momentul in care vom dori sa rulam un clip pe Youtube sau sa ne uitam la un serial pe Netflix.

Concluzie WiFi 6

» Conform previziunilor specialistilor, pana in 2025, retelele lumii vor suporta peste 100 de miliarde de dispozitive conectate live, insa acest lucru nu va reprezenta o problema, deoarece WiFi 6 nu va permite “cantitatii” sa strice “calitatea” si viteza transferului de date.

» Astfel, daca articolul nostru ti-a fost util, te invit sa vezi ofertele actuale de Routere WiFi 6 apasand pe butonul de mai jos. Iti multumim ca ne-ai vizitat!

Oferte Pret Routere WiFi 6!

Despre Mihai 60 Articole
Salut! Numele meu este Mihai si sunt inginer proiectant instalatii in constructii si retele edilitare. Scriu articole pe acest blog pentru ca imi place foarte mult domeniul in care activez si cred ca printr-o informare cat mai buna a oamenilor despre acest domeniu, vom reusi sa avem constructii si instalatii mult mai calitative in tara noastra!

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*