Apa de la robinet este apa potabila?

apa potabila de la robinet

Cat de potabila este apa de la robinet?

» Baza sanatatii fiecarei persoane este consumul de apa “curata” – potabila. Dupa cum bine stiti, pentru o viata sanatoasa ar trebui sa consumam minim 2 litri de apa pe zi, dar daca aceasta apa nu este potabila, atunci ne vom face mai mult rau decat bine.

» Cand apa are un gust metalic pronuntat sau o nuanta maronie, este evident ca este nepurificata corespunzator si evident este nepotrivita pentru baut si consum. Dar daca apa este incolora si inodora, inseamna ca este potabila? In Romania cu siguranta…NU. Mai ales dupa declaratiile M.S. conform carora recomanda bucurestenilor sa nu foloseasca apa de la robinet pentru baut sau igiena personala.

» Problema puritatii apei potabile este un motiv de ingrijorare pentru intreaga lume. La prima vedere poate parea o problema minora pentru unii, dar consumata zilnic, o apa infestata poate avea efectul “picaturii chinezesti” asupra organsimului, care sub actiunea factorilor nocivi din apa va da semne de slabiciune si imbolnavire.

Ce se gaseste in apa obisnuita de la robinet?

Huse Chei Auto din silicon E-Husa

» In apa de la robinet se regasesc in primul rand bacterii si virusi, o parte din ei se infiltreaza inca din zona de acumulare a apei, iar cealalta parte se formeaza in timpul tranzitului sau a stagnarii apei in conducte.

» In al doilea rand, in apa se regasesc diferite oligoelemente, unele dintre ele fiind chiar benefice pentru sanatate, cum ar fi: calciu, sodiu, magneziu sau iod, doar ca, in exces, acestea pot provoca mari daune sanatatii umane.

este potabila apa de la robinet

» Exista deasemenea si substante nocive, cum ar fi: clor, mangan, hidrogen sulfurat, mercur, fier sau plumb, care duc la probleme destul de grave cu articulatiile, sistemul digestiv sau cu sistemul nervos central. Unele din cele mai nocive ape subterane se regasesc in zonele agricole si industriale, acestea continand deseori pesticide si urme de reziduuri petroliere.

» Conform specialistilor, datele statistice ne arata ca in continuare, in anumite regiuni ale tarii exista apa furnizata catre populatie, cu indicatori chimici si sanitari care nu respecta intocmai standardele sanitare. Acest lucru se datoreaza lipsei protectiei zonelor sanitare si a retelelor invechite  ce necesita reabilitari si modernizari complete.

Tratarea apei de la robinet

» In ultimul timp, noile tehnologii de tratare a apei renunta usor usor la clorarea apei ca metoda de curatare, doar ca in anumite situatii utilizarea clorului ramane principala solutie de dezinfectare a apei. Ce trebuie mentionat este faptul ca clorinarea apei are mai multe efecte secundare, principalul lucru fiind faptul ca clorul, sub influenta anumitor factori externi, formeaza compusi organoclorurati.

» Acestia interactioneaza cu compusii organici naturali creand substante mutagene noi. Aceste substante se acumuleaza in organism si slabesc sistemul imunitar, provoaca boli ale inimii, distrug vasele de sange, afecteaza tractul gastro-intestinal, ficatul, rinichii si pot duce chiar la formarea cancerului.

» In cazul clorinarii apei, reteaua de alimentare cu apa este supusa unui proces mai dur de coroziune afectand durata de viata a instalatiei.

» Fierul si sarurile sunt elementul cel mai comun in apa, continutul sau trebuind sa aiba un maxim de 0,3mg/l, doar ca in anumite zone aceasta valoare este depasita.

este sanatoasa apa de la robinet

» Fierul in exces este daunator apei de distributie deoarece distruge caracteristicile organoleptice ale apei: apa devine maro, gustul apei se inrautateste iar bacteriile incep sa aiba o activitate mult mai crescuta. De asemenea apa cu un continut ridicat de fier cauzeaza si contribuie la aparitia mai multor boli: alergii, boli de inima, diabet si boli hepatice.

» Unul dintre cei mai periculosi poluanti ai apelor subterane este radonul, un gaz radioactiv rezultat prin descompunerea in sol a radiului si uraniului. Radiatia sa nu poate fi resimtita in timp real datorita faptului ca este un gaz fara miros si fara culoare, dar in urma unei expuneri indelungate acesta poate provoca vatamari ireversibile ale organismului.

» Conform relatarii doctorilor prenumologi, expunerea indelungata la radon poate determina diverse mutatii si inflamatii la nivelul plamanilor ducand in final la instaurarea cancerului pulmonar. Deocamdata, cu toate ca sunt obligate de Comisia Europeana sa ia masuri care sa ne protejeze de aceste radiatii, autoritatile sustin ca deocamdata in tara noastra valorile nu sunt ingrijoratoare, cu toate ca tara noastra se afla pe harta cu cele mai afectate state de acest tip de radiatie.

Alternative la apa de la robinet

» Daca credeti ca achizitionand apa plata imbuteliata de la magazin reprezinta o garantie a sigurantei de consum sa stiti ca va inselati. Foarte multe tipuri de apa imbuteliata ce se regasesc in comert, in urma analizelor, s-au dovedit a avea valori mult depasite fata de normele legale.

» Deoarece insusi plasticul in care este imbuteliata apa afecteaza calitatea acesteia, este indicat sa verificati data la care s-a efectuat imbutelierea, deoarece cu cat apa a stat mai mult timp imbuteliata in sticla de plastic, si mai ales in conditii neconforme de depozitare (sub actiunea razelor UV), aceasta isi pierde calitatile de apa potabila. De aceea este indicat sa faceti propriile teste pe anumite sortimente de apa si sa o alegeti pe cea mai buna.

Vezi Pret pe Emag!

» O alta solutie viabila ar fi instalarea si folosirea unor Filtre de apa. Sistemele moderne, in special cele cu osmoza inversa, pot elimina clorul, manganul, fierul, plumbul, nitratii, pesticidele, fosfatii si chiar compusii organici. Apa care a trecut prin sistemul de filtrare poate fi bauta in siguranta fara nici un tratament suplimentar.

» Oricand solutia de fierbere a apei, chiar si de la robinet, ramane una din cele mai bune si ieftine solutii de tratare a apei.

Despre Mihai 59 Articole
Salut! Numele meu este Mihai si sunt inginer proiectant instalatii in constructii si retele edilitare. Scriu articole pe acest blog pentru ca imi place foarte mult domeniul in care activez si cred ca printr-o informare cat mai buna a oamenilor despre acest domeniu, vom reusi sa avem constructii si instalatii mult mai calitative in tara noastra!

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Alert: Text protejat prin CopyScape!!!