Cum functioneaza instalatia electrica din casa ta?

Despre instalația electrică de la tine din casă și cum funcționează mai exact

Când vorbești despre un tablou electric, siguranțe și cabluri electrice nu este tocmai ușor de înțeles. Însă, ar trebui să cunoști, cel puțin la nivel de teorie, cum funcționează rețeaua electrică de la tine din casă. Așa că, hai să facem puțină lumină în acest caz. Dacă vorbim despre curentul electric din casa ta, ar trebui să vedem cine este creierul rețelei. Este chiar el, tabloul electric. Dacă ar fi să privești rețeaua electrica de la tine din casă ca pe un corp uman, tabloul electric ar fi creierul, cablurile electrice ar fi sistemul nervos, iar siguranțele ar fi neuronii. Acum nu ar trebui să crezi că e totul atât de simplu.

Cum am spus și mai sus, tabloul electric este piesa centrală a unei instalații electrice din orice casă. Cu ce te mai ajută el? Ei bine, această cutiuță protejează întreaga instalație electrică, și îți semnalează unele defecțiuni. Cum? Te uiți la siguranțe, care mereu stau în sus pentru a funcționa, iar dacă restul sunt ridicate și una este în jos, atunci identifici de la ce e siguranța și te duci să verifici care e problema. Așa că, tabloul electric, această cutiuță cu siguranțe, îți semnalează și potențialele pericole, dar distribuie și energia electrică către toate circuitele de la tine din casă.

Dacă ți-a venit vreo idee și vrei să cumperi un frigider nou sau orice aparat care mănâncă foarte multă energie, ar trebui să ai grijă. Fiecare tablou electric are o anumită sarcină electrică. Și fiecare aparat care se hrănește cu multă energie electrică poate modifica această sarcină a tabloului electric. Acum că am mai făcut puțină lumină, hai să vorbim mai multe despre rețeaua ta electrică și componentele ei.

tablou electric

Tipuri de tablouri electrice

Dacă tot am vorbit atât de mult despre el, hai să vedem acum și câte tipuri de tablouri electrice poți să găsești pe piață. Ei bine, o să găsești două tipuri de tablouri electrice, cele montate în zidărie și cele aparente.

Cele montate în zidărie sunt niște tablouri electrice pe care le poți monta oriunde vrei, direct în perete. Ele sunt confecționate din oțel și plastic și poți să le pui cam oriunde vrei, fără să îți faci griji că îți strică designul sau că îți ocupă spațiu inutil. Și accesul se face ușor, doar prin intermediul unor ușițe mici.

Urmează și tablourile aparente, care sunt cele mai populare variante de tablouri electrice. Probabil că ai și tu acasă, sau cel puțin ai avut. Sunt acele tablouri electrice care stau de obicei pe hol și care au o ușiță din plastic transparent. Și marele lor avantaj este că le poți monta și demonta foarte ușor. Față de cel montat în zidărie, aici nimic nu mai este ascuns și ai totul la vedere.

Tipuri de siguranțe

Dacă mai sus am vorbit despre creierul rețelei electrice, haide să vorbim și despre neuronii care se află în interior. La fel ca în viață, de multe ori nu ai doar o opțiune din care poți alege, așa că uite două tipuri de siguranțe electrice din care să alegi.

Siguranța fuzibilă este prima variantă și nu este atât de populară. Această siguranță este ca un fel de buton de urgență. Atunci când se întâmplă ceva, siguranța fuzibilă oprește tot, chiar dacă o face cu prețul vieții. Așa că, după o defecțiune mai mare la tabloul electric, va trebui să o schimbi.

Siguranța automată este varianta mai populară, poate și pentru că în cazul unei defecțiuni nu trebuie să o înlocuiești. Unde mai pui că este și ușor de folosit și înlocuit dacă este cazul.

Tipuri de cabluri electrice

În general, cablurile electrice se împart în funcție de numărul de conductoare. Așa că, poți să ai cabluri cu un singur conductor care se utilizează pentru a transporta tensiuni mari. Sau, mai poți avea cabluri cu mai mulți conductori care se folosesc pentru mai multe dispozitive cu tensiuni nu atât de mari.

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.