Un buchet de ghiocei si vei primi primavara in dar
Cuprins:
» De regula cine ofera un buchet de ghiocei este un barbat atent, care isi doreste sa isi impresioneze femeia din viata lui. Ghiocelul este o floare de dimensiune mica, culoarea acestuia este alb si simbolizeaza puritatea si inocenta.
» Daca iti doresti sa daruiesti unei persoane dragi un martisor din ghiocei, trebuie sa stii ca acesta simbolizeaza speranta, prietenia, inocenta si puritatea. Daca ai o persoana draga pe care vrei o sa impresionezi, un astfel de martisor se va dovedi a fi cea mai inspirata alegere.
» Toate femeile apreciaza ideile inedite si martisoarele care au un aspect aparte si cat mai natural posibil. Nimic nu se compara cu un martisor “viu” care sa prevesteasca primavara si revenirea naturii la viata.
» Ziua de 1 – 8 Martie este ideala pentru a oferi drept cadou un buchet de ghiocei pentru a face o femeie fericita. Atunci cand primesc flori, femeile se simt apreciate si iubite de catre persoana care le daruieste. Tot mai multe persoane apreciaza florile si inteleg cat de importante sunt acestea.
» O persoana care apreciaza frumusetea va aprecia intotdeauna florile, deoarece florile au darul de a infrumuseta ziua cuiva si de a le smulge un zambet cald de primavara tuturor femeilor care le primesc.
» Un ghiocel este o floare delicata, pura dar totodata se numara printre cele mai puternice si rezistente flori, el fiind singurul care rasare in conditii vitrege cand solul este inca acoperit de zapada. Cu toate ca vremea de afara este destul de urata, fiind frig, acesta demonstreaza ca poate supravietui chiar si in conditii vitrege.
Legende si povesti despre Ghiocei
» O legenda autentic romaneasca povesteste ca in prima zi din luna Martie, preafrumoasa Primavara a iesit din ascunzisul padurii si mergand agale a vazut intr-o margine de tufe de porumbari un mic ghiocel care se chinuia sa iasa de sub stratul de zapada.
» Vazandu-l asa de chinuit, miloasa Primavara incerca sa il ajute dand la o parte zapada de pe acesta impreuna cu crengile spinoase ale maracinilor ce se aflau deasupra acestuia. Insa cumplita Iarna nu agrea aceasta fapta a Primaverii si infuriindu-se chema in ajutorul sau gerul si viscolul pentru a-l distruge pe saracum ghiocel si a impiedica venirea primaverii.
» Ghiocelul nu rezista preaputernicului Ger si ingheta indata. Frumoasa Primavara incerca sa acopere cu manutele goale Ghiocelul, dar se intepa intr-unul din maracinii pusi de straja de catre Iarna. Din degetul intepat al Primaverii se scurse un strop de sange chiar peste Ghiocel aducandu-l miraculos din nou la viata.
» Asa a reusit Primavara sa invinga Iarna si inca de pe atunci ziua de 1 Martie se sarbatoreste prin culorile alb si rosu ale Martisorului. De aceea cel mai frumos si simbolistic cadou de martisor este un buchet de ghiocei legat cu un snur impletiti din atat alba si rosie.
» O alta poveste din Balcani ni-l prezinta pe Tatal Ghiocel. Un tata ce traia cu familia sa, sotia si cei 3 copii, fericiti in inima padurii intr-o casa ca-n povesti. Insa intr-o buna zi iubita lui sotie se imbolnavi foarte grav si nu reusi sa se mai trezeasca lasandu-si sotul singur impreuna cu copilasii sai.
» Acesta se recasatori dupa o perioada, doar ca nu-si gasi o noua sotie prea buna la suflet. Asa ca intr-o zi, pe cand acesta era la padure dupa lemne, sotia cea rea alunga copiii vitregi de acasa in plina iarna, acestia fugind in padure si pierzandu-se. Degeaba-si cauta disperat bunul tata copilasii ca nu mai dadu de acestia.
» Si mergand plangand prin padure un inger ii iesi in cale si-i spuse ca nu rezista sa vada copilasii chinuindu-se prin zapada, asa ca ii transformase in flori care sa poata trai vesnic. Auzind acestea, tatal ruga ingerul sa-l transforme si pe el intr-o floare, mai exact intr-un Ghiocel, iar ingerul vazandu-l atat de trist si cu dor de copii ii indeplini dorinta.
» Astfel Tatal Ghiocel iese primul in fiecare primavara si isi striga copilasii pierduti care vin pe rand inflorind cat e anul de lung.
» Tot despre ghiocel se mai stie ca a fost prima floare de pe pamant si ca atunci cand Adam si Eva au fost alungati din rai era iarna. Pamantul fiind acoperit de zapada si fiind foarte frig, Eva a inceput sa inghete si sa planga iar in acel moment ghioceii au rasarit din pamant oferindu-le prima speranta ca exista viata si frumusete si dincolo de gradina Eden-ului.
Ghiocei cu virtuti terapeutice
» Pe langa faptul ca anunta venirea primaverii si fac zilele de 1-8 Martie mai frumoase pentru femei, ghioceii au puteri tamaduitoare si efecte terapeutice. Florile albe, frunzele, impreuna cu bulbul ghiocelului reprezinta o sursa importanta terapeutica. Iata ce putem trata cu ajutorul substantelor continute de ghiocel:
- cardiopatii;
- reducerea sechelelor din urma poliomielitei;
- tratarea miasteniei (oboseala muschilor);
- tratarea reumatismului;
- tratarea Alzheimerului (galantamina);
- tratarea dementei senile.
» Pentru tratarea oricarei boli specificate mai sus este stricta nevoie de indrumarea unui specialist in domeniu pentru administrarea tratamentelor.
» Bineinteles ca este bine de stiut faptul ca bulbii ghioceilor sunt destul de toxici, asa ca este bine sa va feriti mai ales copiii sa ingereze substanta produsa de acestia.
Ghiocei – cele mai frumoase flori care rasar prin zapada
» Cuvantul “ghiocel“ provine din limba greaca “Galanthus” in care, gala semnifica – lapte si anthos semnifica – floare, acesta fiind floarea care infloreste la inceputul primaverii. Ghiocelul arhicunoscut pe meleagurile noastre este Giocelul comun, numit si Galanthus nivalis, el fiind unul dintre cei mai cunoscuti membri ai categoriei de flori Galanthus.
» Multi straini confunda ghiocelul cu alte 2 flori asemenatoare Lusca (Leucojum vernum) si Ghiocelul bogat (Leujocum aestivium), doar ca acestea au dimensiuni mai mari fata de ghiocelul obisnuit si au 6 petale dispuse pe coroana florala.
» Ghioceii mai sunt numiti si ghiocei de primavara pentru ca sunt printre primele flori care infloresc la inceputul primaverii cand zapada inca nu este topita in intregime. In natura putem regasi numeroase varietati de ghiocei cu flori simple sau duble despre care se stie ca intotdeauna anunta sosirea primaverii si terminarea anotimpului geros.
Tipuri si varietati de Ghiocei
» Cu siguranta nu stiai faptul ca pe aceasta planeta sunt peste 100 de soiuri de ghiocei care se diferentiaza intre ei prin mici amanunte cum ar fi rasucirea usoara a petalelor in diverse pozitii sau coloristica.
» Mai sunt si alte exemple care au florile de doua ori mai mari fata de ghioceii obisnuiti, totodata mai sunt unii care infloresc toamna, in loc de primavara. Iata cateva soiuri de ghiocei ce se regasesc in intreaga lume:
- Galanthus nivalis – clasicul ghiocel care infloreste in lunile ianuarie, februarie si martie;
- Galanthus nivalis Flore Peno – tot un ghiocel clasic dar care are florile duble;
- Galanthus nivalis Magnet – ghiocel cu flori foarte mari;
- Galanthus nivalis Scharlockii – acesta se diferentiaza prin frunze gri verzui si flori care nu se deschid de tot la inflorire;
- Galanthus nivalis Pagoda – ghiocei cu petale rasucite spre exterior;
- Galanthus nivalis Plicatus – ghiocei cu frunze crete;
- Galanthus nivalis Virescens – ghiocei cu florile alb cu dungi verzi;
- Galanthus nivalis Caucasicus – printre ultimii ghiocei care infloresc, acesta se diferentiaza prin latimea si culoarea gri a frunzelor, la care se adauga marimea exagerata a florilor.
» Sper ca v-am captat atentia cu articolul nostru plin de informatii despre Ghiocei, acest simbol al sperantei, si v-am convins ca trebuie sa oferiti persoanelor dragi un Buchet de Ghiocei care sa transmita din partea voastra speranta, inocenta, puritatea si prietenia voastra catre ei.
» Sa aveti o primavara frumoasa si plina de bucurii si momente deosebite alaturi de cei dragi!
Fii primul care adauga un comentariu!