Cata apa trebuie sa bei in functie de greutate?

cati litri de apa trebuie sa bei pe zi

Fiecare dintre noi, cel putin o data in viata, a auzit expresia „Apa este baza vietii”. Si acest lucru este adevarat intr-o oarecare masura: apa este cel mai comun lichid de pe planeta, inclusiv in corpul uman. O persoana este formata din 70-75% apa, este continuta in sange, in muschi si este o componenta structurala a tuturor membranelor celulare. In ceea ce priveste importanta pentru noi, apa se afla pe locul doi dupa aer, existand dovezi ca o persoana este capabila sa stea fara apa pana la 7 zile.

In corpul uman, apa indeplineste o mare varietate de functii:

 • apa este un solvent universal si purtator de oligoelemente. In mare masura prin apa asiguram mentinerea unei compozitii minerale adecvate a mediului nostru intern;
 • apa are functie structurala;
 • functia de termoreglare, prin faptul ca apa are o capacitate termica mare;
 • apa asigura metabolismul celular;
 • intretinerea mucoaselor, articulatiilor, lichidul intraarticular, tractul gastrointestinal, mucoasele zonei urogenitale – peste tot apa mentine umiditatea;
 • enzimatic, fara participarea sa ar fi imposibila transformarea enzimatica a substantelor;
 • mentinerea reologiei corecte a mediilor fluide precum sangele, bila si limfa;
 • apa joaca un rol important in procesul de detoxifiere;
 • apa este o sursa de oligoelemente precum calciu, magneziu, clor, fier si altele.

Ritmul modern de viata, concentrarea excesiva la locul de munca, dorinta de a face totul si peste tot, duc adesea la faptul ca uitam sa mancam corect si regulat, ca sa nu mai vorbim de a bea suficienta apa. Ca urmare a deshidratarii, puteti observa urmatoarele modificari in organism:

 • pielea devine uscata si subtire, drept urmare ridurile apar mult mai repede;
 • parul si unghiile sufera si ele modificari – devin mai subtiri si isi pierd stralucirea;
 • apare uscaciune in gura, pot aparea placi pe limba si respiratie urat mirositoare;
 • apare oboseala oculara, disconfort la nivelul ochilor, deoarece corneea este lipsita de umiditate;
 • sangele devine mai gros, ceea ce poate duce la tromboza;
 • lipsa constanta de apa duce la tulburari in functionarea rinichilor;
 • scade rezistenta la infectii;
 • pofta de mancare creste, deoarece in creier centrul foamei si al setei sunt foarte aproape unul de celalalt si adesea confundam dorinta de a bea cu dorinta de a manca – supraalimentarea.

Cati litri de apa trebuie sa bei pe zi

Banner Ford husa cheie auto webp

Exista mai multe optiuni pentru a calcula cata apa trebuie sa bei. Calculul mediu al apei este de 30-40 de mililitri pe zi la 1 kilogram de greutate corporala. Daca o persoana cantareste 60 kg, ar trebui sa bea 1800 ml de apa pe zi.

Exista si o versiune a calculului ratei consumului de apa, dezvoltata de Consiliul National de Cercetare din SUA. Concluzia este ca trebuie sa consumi 1 ml de apa pentru fiecare calorie de alimente. Prin urmare, daca o persoana mananca aproximativ 1500 kcal pe zi, atunci trebuie sa bea 1,5 litri de apa, respectiv. Adevarat, obtinem aproximativ 60% din umiditatea necesara din alimente.

Pe zi, corpul uman pierde in jur de 2-2,5 litri de lichid: in timpul urinarii, in procesul de respiratie, cu transpiratie, mai ales in timpul efortului fizic intens. Prin urmare, este extrem de important sa mentineti un echilibru. Daca avem suficienta apa sau nu, propriul nostru organism poate spune: pentru aceasta trebuie sa fim atenti la culoarea urinei. Daca este intunecata, atunci persoana nu bea suficient si trebuie sa-si mareasca aportul de lichide. Al doilea test: ciupeste-ti mana pe partea exterioara a palmei. Daca pielea se netezeste rapid – totul este in ordine, daca incet – celulele au nevoie de umiditate.

Cu toate acestea, in ciuda tuturor formulelor care exista astazi pentru calcularea cantitatii necesare de consum de apa pe zi, nevoia fiecaruia de apa este o valoare pur individuala, deci asculta-ti corpul!

Despre Irina 121 Articole
Buna! Sunt Irina si scriu pentru a aduce un folos cititorului. Imi doresc ca familiile romane sa fie fericite si informate, caci un popor educat este un popor puternic! Incerc sa aduc cat mai multe informatii utile in fiecare articol.

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*