Alimentarea casei cu apa prin bransament de la reteaua stradala

» Pentru racordarea instalatiilor interioare de distributie a apei la reteaua publica de apa potabila se prevad conducte de legatura denumite bransament si aparate pentru inregistrarea consumului de apa, denumite apometre. Conducta de racord (bransamentul) se prevede perpendicular pe frontul cladirii, astfel incat lungimea ei sa fie cat mai mica, iar strapungerea fundatiilor la intrarea in cladire sa se faca cat mai usor.

» Dimensiunile bransamentelor pot fi cu diametre de 32-40 pana la 110mm, in functie de necesarul de apa al imobilului, si se realizeaza din conducta PE-HD (inalta densitate). Pe orice bransament se prevede o vana (robinet) de concesie pentru montaj subteran, cu ajutorul careia se poate opri apa in cazul defectarii bransamentului. Aceasta vana se manevreaza numai de compania de distributie a apei sau de proprietar in unele cazuri de avarie.

» In cele mai multe cazuri alimentarea cu apa a unei case se va face prin intermediul unui bransament din polietilena de inalta densitate PE100 Ø 40mm, cuplat la caminul apometru existent in incinta amplasamentului, acesta fiind racordat la reteaua de apa stradala. Retelele de apa se vor poza sub adancimea de inghet (h = 0,95 m, mediu, in functie de zona in care locuiti).

» Masurarea consumului de apa se realizeaza la consumator prin intermediul unui contor de apa rece Dn 20 mm, montat in caminul apometru.

» Caminul de apometru poate fi de tip circular sau dreptunghiular, din beton armat, echipat cu rama cu capac din fonta carosabil sau necarosabil in functie de cum doriti.

» La executia lucrarilor exterioare de alimentare cu apa se vor respecta cu strictete masurile specifice de protectia muncii si PSI, conform normelor si normativelor in vigoare.

» Conducta de bransament se executa de catre compania de distributie a apei din zona sau de catre firme autorizate.

Racordul la reteaua publica

» Racordarea conductelor de bransament cu conducta publica se realizeaza cu ajutorul prizelor cu sau fara colier. In cazul folosirii prizelor fara colier, racordarea se executa la partea superioara a conductei publice, dupa ce aceasta a fost scoasă de sub presiune, iar operatiile ce au loc se succed dupa cum urmeaza:

  • se gaureste conducta publica, vertical, la diametrul bransamentului, cu ajutorul unui dispozitiv de gaurit cu burghiu si boraci;.
  • se taie filet in gaura data, cu ajutorul tarozilor;
  • se insurubeaza apoi piesa de racord, care poate fi olandez de alama cu racord de lipit;
  • se lipeste teava la racordul de lipit, in modul cunoscut;
  • se insurubeaza piulita olandeza, etansarea realizandu-se cu garnitura speciala de cauciuc.
Citește și:  Care sunt cele mai bune filtre cu cartus pentru eliminarea impuritatilor?

» Priza cu colier este o piesa in forma de sa, turnata din fonta sau polietilena, care se fixeaza pe conducta publica cu ajutorul unui colier, executat din otel lat sau patrat; colierul are cele doua capete filetate, astfel ca fixarea pe conducta se realizeaza prin strangere cu piulite. Etansarea prizei pe conducta se executa cu garnitură de cauciuc cu insertii de pinza.

» Priza cu colier este prevazuta cu filet pentru imbinarea cu conducta de bransament.

» Pentru executarea bransamentului cu ajutorul prizei cu colier se gaureste mai intai conducta publica la fel ca in cazul prizei fara colier. Apoi se monteaza priza cu colier, potrivindu-se ca orificiul ei sa fie asezat in dreptul gaurii executate. In orificiul prizei, care este prevazut cu filet interior, se insurubeaza piesa de racord, care este aceeasi ca si in cazul prizei fara colier. Legarea conductei de bransament se executa la fel ca la acea priza.

» Priza cu colier permite racordarea bransamentului si atunci cand conducta publica este in functiune (sub presiune). In acest caz racordarea se realizeaza intr-una din partile laterale ale conductei publice, iar gaurirea acestei conducte se executa dupa ce s-a montat pe ea priza cu colier. In acest scop se imbina la priza cu colier un robinet cu cep, al carui orificiu de trecere este rotund. Dupa cum se stie robinetul cu cep poate inchide sau deschide complet conducta pe care este montat, printr-o rotire de numai 90.

» De acest robinet se fixeaza apoi un aparat special pentru gaurit, alcatuit dintr-un cadru cu cheie si surub si un burghiu actionat prin maneta cu clichet (boraci).

» Dupa ce aparatul a fost fixat de robinet, cepul robinetului se pune in pozitia deschis si burghiul se introduce prin orificiul de trecere al robinetului, fiind apoi impins cu ajutorul cadrului cu cheie si surub, pana la conducta. Actionand de maneta cu clichet burghiul se roteste pana ce perforeaza conducta. In acest moment burghiul se scoate si se inchide robinetul cu cep, pentru ca apa din conducta publica sa nu iasa afara. Apoi se demonteaza aparatul de gaurit si in locul lui se imbina conducta de bransament la robinetul cu cep.

Citește și:  Montarea conductelor pentru utilitati

Instalatia din camin

» Contorul de apa si cele doua robinete se monteaza in camin langa unul din peretii caminului, paralel cu acest perete. De la fiecare din robinete pana la peretele caminului din partea respectiva trebuie sa existe o distanta de cel putin 20 cm, iar sub contor se monteaza o consola de sprijin pentru ca acesta prin greutatea lui sa nu traga in jos legaturile si sa le rupa.

Bibliografie: Notite cursuri Universitatea Tehnica de Instalatii