Bransament apa

Alimentarea casei cu apa prin bransament de la reteaua stradala

» Pentru racordarea instalatiilor interioare de distributie a apei la reteaua publica de apa potabila se prevad conducte de legatura denumite bransament si aparate pentru inregistrarea consumului de apa, denumite apometre. Conducta de racord (bransamentul) se prevede perpendicular pe frontul cladirii, astfel incat lungimea ei sa fie cat mai mica, iar strapungerea fundatiilor la intrarea in cladire sa se faca cat mai usor.

» Dimensiunile bransamentelor pot fi cu diametre de 32-40 pana la 110mm, in functie de necesarul de apa al imobilului, si se realizeaza din conducta PE-HD (inalta densitate). Pe orice bransament se prevede o vana (robinet) de concesie pentru montaj subteran, cu ajutorul careia se poate opri apa in cazul defectarii bransamentului. Aceasta vana se manevreaza numai de compania de distributie a apei sau de proprietar in unele cazuri de avarie.

» In cele mai multe cazuri alimentarea cu apa a unei case se va face prin intermediul unui bransament din polietilena de inalta densitate PE100 Ø 40mm, cuplat la caminul apometru existent in incinta amplasamentului, acesta fiind racordat la reteaua de apa stradala. Retelele de apa se vor poza sub adancimea de inghet (h = 0,95 m, mediu, in functie de zona in care locuiti).

» Masurarea consumului de apa se realizeaza la consumator prin intermediul unui contor de apa rece Dn 20 mm, montat in caminul apometru.

» Caminul de apometru poate fi de tip circular sau dreptunghiular, din beton armat, echipat cu rama cu capac din fonta carosabil sau necarosabil in functie de cum doriti.

» La executia lucrarilor exterioare de alimentare cu apa se vor respecta cu strictete masurile specifice de protectia muncii si PSI, conform normelor si normativelor in vigoare.

» Conducta de bransament se executa de catre compania de distributie a apei din zona sau de catre firme autorizate.

Racordul la reteaua publica

Banner Ford husa cheie auto webp

» Racordarea conductelor de bransament cu conducta publica se realizeaza cu ajutorul prizelor cu sau fara colier. In cazul folosirii prizelor fara colier, racordarea se executa la partea superioara a conductei publice, dupa ce aceasta a fost scoasă de sub presiune, iar operatiile ce au loc se succed dupa cum urmeaza:

 • se gaureste conducta publica, vertical, la diametrul bransamentului, cu ajutorul unui dispozitiv de gaurit cu burghiu si boraci;.
 • se taie filet in gaura data, cu ajutorul tarozilor;
 • se insurubeaza apoi piesa de racord, care poate fi olandez de alama cu racord de lipit;
 • se lipeste teava la racordul de lipit, in modul cunoscut;
 • se insurubeaza piulita olandeza, etansarea realizandu-se cu garnitura speciala de cauciuc.

» Priza cu colier este o piesa in forma de sa, turnata din fonta sau polietilena, care se fixeaza pe conducta publica cu ajutorul unui colier, executat din otel lat sau patrat; colierul are cele doua capete filetate, astfel ca fixarea pe conducta se realizeaza prin strangere cu piulite. Etansarea prizei pe conducta se executa cu garnitură de cauciuc cu insertii de pinza.

» Priza cu colier este prevazuta cu filet pentru imbinarea cu conducta de bransament.

» Pentru executarea bransamentului cu ajutorul prizei cu colier se gaureste mai intai conducta publica la fel ca in cazul prizei fara colier. Apoi se monteaza priza cu colier, potrivindu-se ca orificiul ei sa fie asezat in dreptul gaurii executate. In orificiul prizei, care este prevazut cu filet interior, se insurubeaza piesa de racord, care este aceeasi ca si in cazul prizei fara colier. Legarea conductei de bransament se executa la fel ca la acea priza.

» Priza cu colier permite racordarea bransamentului si atunci cand conducta publica este in functiune (sub presiune). In acest caz racordarea se realizeaza intr-una din partile laterale ale conductei publice, iar gaurirea acestei conducte se executa dupa ce s-a montat pe ea priza cu colier. In acest scop se imbina la priza cu colier un robinet cu cep, al carui orificiu de trecere este rotund. Dupa cum se stie robinetul cu cep poate inchide sau deschide complet conducta pe care este montat, printr-o rotire de numai 90.

» De acest robinet se fixeaza apoi un aparat special pentru gaurit, alcatuit dintr-un cadru cu cheie si surub si un burghiu actionat prin maneta cu clichet (boraci).

» Dupa ce aparatul a fost fixat de robinet, cepul robinetului se pune in pozitia deschis si burghiul se introduce prin orificiul de trecere al robinetului, fiind apoi impins cu ajutorul cadrului cu cheie si surub, pana la conducta. Actionand de maneta cu clichet burghiul se roteste pana ce perforeaza conducta. In acest moment burghiul se scoate si se inchide robinetul cu cep, pentru ca apa din conducta publica sa nu iasa afara. Apoi se demonteaza aparatul de gaurit si in locul lui se imbina conducta de bransament la robinetul cu cep.

Instalatia din camin

» Contorul de apa si cele doua robinete se monteaza in camin langa unul din peretii caminului, paralel cu acest perete. De la fiecare din robinete pana la peretele caminului din partea respectiva trebuie sa existe o distanta de cel putin 20 cm, iar sub contor se monteaza o consola de sprijin pentru ca acesta prin greutatea lui sa nu traga in jos legaturile si sa le rupa.

Bibliografie: Notite cursuri Universitatea Tehnica de Instalatii14 Comments

 1. Buna ziua ! Rog sa-mi spuneti ce DN trebuie sa aiba un contor de bransament montat intre doua tevi cu diametrul de 110 mm.
  Va multumesc!

 2. Buna ziua.Va rog sa ne sfatuiti…va explic: de la racordarea de la conducta publica se instaleaza teava tip colac de 110,pana la capatul strazii unde locuim,iar de acolo se discuta daca sa puna teava de 90 s-au sa continue cu cea de 110.Intrebare:care este varianta mai buna de urmat si de ce anume avem nevoie intrucat suntem 8 vecini pe aceasta strada nou infintata iar cheltuielile atat de materiale cat si de instalare le suportam noi intrucat toti cei care ar trebui sa se responsabilizeze spun ca nu au fonduri iar noi asteptam de 10 ANI sa ne branseze la apa.Mentionez ca:de la conducta publica pana la intrarea in strada noastra sunt 200 metri liniari iar de la capatul strazii noastre si pana unde lociesc eu sunt de asemenea inca 200 metri liniari,apoi pana la mine ar mai fi inca 7 vecini care de asemenea se vor bransa la aceasta conducta.Va rog mult sa ne ajutati,avem nevoie de sfaturi bune si de informatii utile despre toate nevoile care prevad acest bransament(tevi vane,robineti,camine cu apometre,etc..) cat si despre unde putem gasi preturi mai mici,ca suntem familii cu copii si greutati financiare insa nu mai putem trai in conditiile acestea inumane in care stam de 10 ani.Va multumim anticipat si va felicitam pentru aceasta pagina in care am gasit orientare,sprijin si speram noi si ajutor. O zi buna!

  • Buna ziua. Ideal ar fi ca sa puneti conducta de 110 pana la capat pentru a putea fi montati hidranti pe ea (hidranti care pot fi de real ajutor in caz de vreun incendiu la o casa) si de asemenea sa puteti obtine aviz ISU pentru a intra in legalitate cu reteaua.
   In mod normal, intr-o tara europeana, omul de rand nu are voie sa faca investitii pe domeniul public. De aceea va recomand sa faceti o cerere la Primarie in care sa cereti formarea unui parteneriat public-privat prin care autoritatea locala sa cofinanteze si ea aceste lucrari de investitii locale.
   In unele zone din tara, cetatenii au cumparat teava, iar primariile au pus la dispozitie un buldoexcavator si impreuna cu cei care primesc ajutor social au facut aceste extinderi de retele, in acest fel ajungandu-se la costuri mult mai mici.
   Sfatul meu este sa mergeti la primarie si sa gasiti o cale de mijloc pentru realizarea investitiei. Foarte important este sa implicati si compania de apa din zona, daca exista.
   Daca mai aveti si alte intrebari puteti sa ni le scrieti aici.

 3. buna ziua, Ce lege, hotarare etc.reglementeaza faptul ca racordul pana la apometru trebuie sa-l execute compania de apa? MULTUMESC!!

  • Legea serviciului de alimentare cu apă și de canalizare nr. 241/2006
   Compania de apa are “obligativitatea” de a bransa cetatenii din zona daca exista retea de distributie in zona aferenta.
   Daca este nevoie de extinderi de retea, este cu totul alta discutie. Aceste extinderi pot fi integrate intr-un plan de dezvoltare a retelei in viitor, lucru ce poate dura destul de mult, sau, cum se face in Romania, se va realiza pe banii cetatenilor care nu mai au timp sa astepte autoritatile.

 4. Stau la tara,e secetă si in mod normal nu mai curge apa ,asa că multi au dat gaură dedesubtul conductei Este voie?dacă da amsă fac și eu dar am vrut sa va intreb fiincă nu vreau să fac ceva ilegal.

  • Sincer nu prea inteleg ce au facut dand gaura dedesubtul conductei. Daca pe conducta nu exista apa nu cred ca rezolva ceva….

 5. multumesc pentru raspunsul dat.Companiei de apa i-am explicat cu legea in fata, respectiv Legea serviciului de alimentare cu apa 241/2006, republicata in 2013, cap.1,art.3, litera i din care reiese clar ce inseamna bransament de apa, punctul de delimitare si finantarea lucrarilor pana la punctul de delimitare ,respectiv caminul cu contorul de apa.Pentru proiectul de bransament am platit 600 lei si urmeaza sa mai platesc aproximativ 1400 lei obtinerea avizelor de spargere, costul caminului, al conductei si echipa de lucratori ai firmei agreate de ei care sa execute lucrarile de la conducta principala pana la punctul de delimitare.Exista vreo cale de atac prin care sa fie obligati sa-si finanteze partea lor de lucrari?multumesc!!

 6. buna. va rog sa-mi spuneti: trebuie sa construiesc pe banii mei caminul unde va fi montat apometrul? acesta se afla inafara gardului proprietatii. eu stiam ca pana la gard este treaba celor de la Regia de apa, iar de la gard spre casa, intra in cheltuielile mele. multumesc.

  • In mod normal dvs. nu aveti voie (legal vorbind) sa executati lucrari de constructii pe spatii publice. Deci caminul fiind inafara proprietatii dvs. ar trebui sa cada in sarcina celor de la Regia de apa, dar…traim in Romania…

 7. De la teava principala de 110 firma autorizata a plecat cu o teava de 32 pe care a splituit-o in alte 3 tevi de 32 care duc la 3 apometre. Intrebarea este: sunt sau nu afectati cei 3 consumatori de acest “artificiu”/

  • Din punct de vedere hidraulic ar fi trebuit ca sectiunea din care va intepati pt 3 bransamente sa fie de minim 40. Ca sa intelegeti…bransamentele se fac pe tip “telescopic”, ca la un copac…dintr-o ramura mai groasa se pot alimenta cu seva alte 3 ramuri mai mici…

 8. Multumesc. Asa le-am explicat si eu la “specialisti” care pana la urma au modificat si au mai facut 2 intepaturi, asa cum trebuia de la inceput. Au dat-o pe greseala muncitorilor.

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.