Capcanele achizitiei terenului

de ce trebuie sa te feresti cand cumperi un teren

Ce trebuie sa stim atunci cand cumparam un teren?

» In urmatorul articol va vom prezenta diverse capcane si probleme ce pot aparea la achizitia unui teren:

» Primul lucru pe care trebuie sa-l verificati este acela ca terenul sa nu fie sub nici un fel de litigiu, ipoteca sau sa fie mai multi mostenitori cu drept de proprietate asupra lui.

» De aceea va recomandam sa nu faceti “acte de mana” sau altfel de tipuri de contracte de vanzare, decat cel prevazut de lege cu o verificare amanuntita facuta de un notar public si absolut necesar scoaterea unui extras de carte funciara din care sa rezulte ca asupra terenului nu exista alte sarcini.

» Daca in trecut au existat alte constructii pe teren care au fost dezafectate trebuie sa cereti parerea unui specialist daca nu cumva structura solului si terenul de fundare au fost in vreun fel afectate.

capcanele achizitiei unui teren pentru construirea unei case

» Dupa stabilirea impreuna cu vanzatorul si topometristul a limitelor reale de proprietate este bine sa cereti un proces verbal de intarusare semnat si stampilat de catre topometrist, in acest fel el raspunzand in fata legii in eventualitatea comiterii unei actiuni de inselaciune.

» Daca pe terenul de vanzare pe care urmeaza sa-l achizitionati exista deja o cladire trebuie sa luati in calcul ca pentru a o demola aveti nevoie de un proiect D.T.A.D. (Documentatie Tehnica pentru Autorizatia de Demolare). Aceasta documentatie impreuna cu demolarea efectiva a constructiei existente inseamna costuri suplimentare. Deasemenea pentru obtinerea avizului de la Directia de Salubritate din cadrul primariei, va trebui ca incheiati un contract cu o societate de profil, pentru a elibera amplasamentul de moloz, resturi, etc., pentru a fi depozitate la groapa de gunoi a localitatii. Exceptie fac demolarile de magazii si anexe din lemn.

» In cazul demolarii unei constructii existente pe teren, trebuie verificat daca acea cladire poate fi demolata, sa nu fie in patrimoniul Ministerului Culturii sau cladirea sa ii fi fost atribuita beneficiarului in folosinta, pe durata existentei constructiei, dupa demolare nemaiputandu-se construi nimic.

» Incercati sa evitati zonele inundabile sau cele cu alunecari de teren.

» Verificati daca aveti posibilitatea de racordare macar la principala utilitate – energia electrica. Pentru restul puteti gasi solutii cum ar fi: put forat pentru apa, fosa septica pentru canalizare, incalzire pe lemne sau electric.

» Un teren in panta creste costurile fundatiilor.

» Verificati daca terenul are acces la un drum public, daca nu trebuie sa verificati daca aveti dreptul de a cere stabilirea unei servituti legale de trecere. Acordarea acesteia se face pe cale amiabila cu vecinii sau pe cale judecatoreasca.

» Daca achizitionati terenul in timpul verii si “totul e bine si frumos” asigurati-va ca veti putea ajunge la teren si in timpul iernii, pentru ca s-ar putea sa fiti nevoiti sa achizitionati un 4×4 pentru a reusi sa ajungeti la terenul achizitionat.

teren greu accesibil din cauza zapezii

 

» O alta capcana ar fi cea a terenurilor dedesubtul carora exista retele magistrale de gaz, zacaminte naturale sau situri arheologice, din cauza carora nu veti putea construi pe ele.

» Trebuie verificat daca terenul poate fi scos din circuitul agricol si care ar fi costurile aferente acestei proceduri.

 Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.