De ce sunt mai confortabile casele aerisite prin Sistem de Ventilație?

Răspunsul la această întrebarea, trebuie să-l știe toți proprietarii și dezvoltatorii, care vor să construiască o casă nouă, confortabilă și eficientă din punct de vedere energetic.

Ce este un Sistem de Aerisire prin Ventilație pentru Casă?

Mai întâi să vedem ce este un sistem de ventilație și apoi vom analiza avantajele pe care le oferă acest sistem modern de aerisire pentru proprietarii și dezvoltatorii de case rezidențiale.

Sistemul de aerisire prin ventilație cu recuperare de căldură a fost special conceput pentru aerisirea eficientă a spațiilor locuite, cu izolație termică performantă și cu etanșeitate ridicată. Sistemul aerisește în mod continuu interiorul clădirii fără să mai fie nevoie de deschiderea ferestrelor. Astfel pierderile de energie termică sunt minime iar calitatea aerului interior este menținută în parametrii optimi, pe toată durata zilei, indiferent de sezon.

În plus, este recuperată energia termică a aerului viciat extras din zonele încărcate cu umiditate, mirosuri, poluanți ( băile și bucătăriile) și transferată aerului proaspăt introdus în camere. Acest lucru se realizează cu ajutorul schimbătorului de căldură, piesă centrală a unității de ventilație. În funcție de performanța recuperatorului de căldură se poate refolosi 75-96% din energia termică.

Dacă avem în vedere faptul că 50% din energia termică a clădirii se pierde prin aerisirea clasică prin deschiderea ferestrelor atunci fără îndoială sistemul de aerisire prin ventilație este ceea ce trebuie să existe în fiecare casă nouă pentru a profita la maxim de avantajele izolației performante și a tâmplăriei din termopan.

sistemventilatie-ecocald2

Beneficiile de care se pot bucura proprietarii caselor dotate cu Ventilație cu Recuperare de Căldură

 • Crește eficiența energetică a casei pentru că se recuperează căldura aerului viciat în procent de până la 96% și nu se pierde căldură din cauza aerisirii prin metoda clasică.
 • Protecția clădirii prin prevenirea acumulării umidității în exces. Umiditatea în exces poate deteriora iar în timp poate chiar distruge structura clădirii. Însă în cazul în care casa este permanent aerisită nu mai există astfel de probleme. Costurile de întreținere ale clădirii vor fi scăzute.
 • Casa este aerisită în mod continuu și eficient. Sarcină de aerisire este preluată de sistemul mecanic de ventilație, proiectat special pentru aerisirea controlată a clădirilor etanșe.
 • Aerul introdus în casă este proaspăt și filtrat, fără praf și alergeni fiind benefic pentru persoanele care suferă de alergii și boli respiratorii.
 • Nu mai apare condensul, igrasia și mucegaiul. Atunci când casa este locuită crește inevitabil umiditatea în interior. Însă datorită ventilației mecanice se schimbă continuu aerul din casă și se elimină umiditatea în exces. Astfel se previne formarea condensului, a igrasiei și a mucegaiului.
 • Se elimină continuu mirosurile și se evită formarea noxelor poluante. În casă calitatea aerului se deteriorează din cauza acumulării dioxidului de carbon, a umidității, a substanțelor folosite pentru curățenie, pulverizate în aer. Sunt și situații extreme când în casă se acumulează gaze de radon, monoxid de carbon sau fum de țigară. Însă casele aerisite mecanic sunt ferite atât de poluanții din interior cât și de poluanții din exterior.
 • Se elimină continuu aerul viciat și odată cu el și agentul infecțios prezent în aer pe durata episoadelor de gripă. Astfel, scade semnificativ riscul transmiterii bolilor între persoanele din interior.
 • Somnul este liniștit și odihnitor pentru că toată noaptea este suficient aer proaspăt bogat în oxigen.
 • Casa se aerisește și în absența ta. Când te întorci de la servici vei fi întâmpinat de aer proaspăt chiar dacă ai plecat în grabă și nu ai avut timp să aerisești. Vei găsi un interior cu aer proaspăt și atunci când te întorci acasă după câteva zile de vacanță.

În concluzie, instalarea unui Sistem de Aerisire prin Ventilație cu Recuperare de Căldură este o investiție, în confortul și sănătatea familiei dar și al clădirii.

Beneficiile dezvoltatorilor care includ Sistemul Ventilație în proiectele lor

Sectorul construcțiilor și-a continuat activitatea neîntrerupt și chiar s-a dezvoltat în perioada pandemiei. Astfel numărul caselor rezidențiale a crescut continuu și în același timp a crescut și concurența pe piața imobiliară.

Pandemia a impus câteva măsuri care au schimbat stilul de viață și nevoile familiei. Mulți au trecut la munca în regim de home office, școala a trecut în online și nu de puține ori s-a impus regimul de carantină pentru toată familia dacă unul dintre membrii ei, s-a îmbolnăvit de covid.

Aceste experiențe au reorientat preferințele clienților către locuințe multifuncționale, spațioase și capabile să ofere confortul necesar întregii familii, mai multe zile și săptămâni la rând.

Un bun dezvoltator orientat spre succes, va fi mereu atent la nevoile clienților și va căuta soluții tehnice, inovative și eficiente care să răspundă cerințelor clienților.

Iată câteva argumentele care recomandă sistemul de aerisire prin ventilație pentru a crește confortul, siguranța și starea de bine a familiei:

 • Menține în valori optime parametrii de confort: temperatură, umiditate, concentrația de CO2. Astfel nu mai sunt fluctuații bruște de temperatură, nu mai apare mucegaiul și se evită formarea noxelor poluante.
 • Scade riscul transmiterii virusului, prin schimbarea continuă a aerului din casă. Astfel concentrația agentului infecțios din aer se reduce semnificativ și boala nu se transmite în lanț între membrii familiei.
 • Benefic pentru munca în regim remote. Asigură suficient aer proaspăt și oxigenat, pentru a crește capacitatea de concentrare și productivitatea. Totodată este și suficientă liniște pentru că nu se mai aude zgomotul de afară.
 • Scade necesarul de căldură al casei prin recuperarea căldurii aerului consumat.

5 Avantaje pentru dezvoltatorii imobiliari care investesc în case rezidențiale dotate cu sistem de aerisire prin ventilație

 • Noile construcții prevăzute cu Sistem de Aerisire prin Ventilație, vor fi remarcate și căutate, pentru condițiile de viață net superioare pe care le oferă în comparație cu majoritatea caselor rezidențiale de pe piața imobiliară.
 • Clienții oferă mai mulți bani pentru casele în care au aer curat și sănătos în interior, indiferent de locație și anotimp și costuri reduse pentru încălzire și răcire.
 • Casele rezidențiale aerisite mecanic oferă beneficii pe termen lung familiilor viitorilor proprietari. Clienții mulțumiți sunt cea mai bună reclamă! Toți prietenii lor vor afla despre condițiile de viață deosebite de care se bucură zi de zi, în noile locuințe.
 • Sistemul de aerisire prin ventilație este o condiție necesară pentru ca noua clădire să corespundă standardelor europene și reglementărilor naționale în privința consumului de energie aproape de zero (nZEB).
 • Dacă sistemul este implementat încă din faza de proiect, costurile sistemului de ventilație cu recuperare de căldură, nu vor depăși 2,5% din costul total al construcției. Așadar costurile nu sunt un impediment pentru alegerea aerisirii prin ventilație mecanică a clădirii. În schimb aceasta va fi caracteristica diferențiatoare față de numărul mare de clădiri rezidențiale de pe piața imobiliară.

Sistemul de aerisire prin ventilație este un excelent criteriu de diferențiere pentru clădirile rezidențiale și dezvoltatorii care descoperă această oportunitate. Este numai o chestiune de timp ca aerisirea mecanică a clădirilor să devină o normalitate și să fie folosită pe scară largă nu doar în sectorul privat dar și in instituții publice și de învățământ.

Sursa foto: pexeles

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.