Ce este argila?

ce este argila si la ce se foloseste in constructii

Argila in constructii

» Argila (lutul) este un liant natural sub forma de pamant argilos, care contine cel putin 15% argila cu granule sub 0,002 mm. Dupa continutul de argila, pamantul argilos se numeste argila grasa, daca are cel putin 60% argila, argila semigrasa cu 40—60% ar­gila si argila nisipoasa, daca continutul de argila este sub 40%.

» Argila nu trebuie sa contina nisip cu granule mai mari de 0,2 mm peste 25% si granulele sa nu aiba argila aderenta. Daca procentul de nisip este mai mare, se va tine seama de el la doza­rea nisipului. De asemenea, argila folosita la prepararea mortare­lor nu trebuie sa contina substante humice, saruri solubile si sul­furi in cantitati daunatoare. Determinarile respective se fac de catre un laborator specializat.

» Dupa ce se stabileste calitatea argilei, se vor face obligatoriu incercari pe tencuieli de proba executate pe suprafete mici, asupra carora se vor face constatari timp de 28 zile privind: aderenta, contractia, fisurarea si compor­tarea la eventualele finisaje.

» Afara de folosirea argilei ca liant, ea se intrebuinteaza ca adaos la mortarele de ciment pentru a le mari plasticitatea, in care caz argila are rol de plastifiant.

Despre Robert 72 Articole
Salut dragi cititori! Numele meu este Robert si dupa 20 de ani de munca in santierele tarii si din strainatate, am decis sa ma asez in fata calculatorului si sa va impartasesc din experienta mea profesionala acumulata in decursul timpului. Sper ca articolele mele sa va fie de un real folos!

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.