Ce este argila?

Argila in constructii

» Argila (lutul) este un liant natural sub forma de pamant argilos, care contine cel putin 15% argila cu granule sub 0,002 mm. Dupa continutul de argila, pamantul argilos se numeste argila grasa, daca are cel putin 60% argila, argila semigrasa cu 40—60% ar­gila si argila nisipoasa, daca continutul de argila este sub 40%.

» Argila nu trebuie sa contina nisip cu granule mai mari de 0,2 mm peste 25% si granulele sa nu aiba argila aderenta. Daca procentul de nisip este mai mare, se va tine seama de el la doza­rea nisipului. De asemenea, argila folosita la prepararea mortare­lor nu trebuie sa contina substante humice, saruri solubile si sul­furi in cantitati daunatoare. Determinarile respective se fac de catre un laborator specializat.

» Dupa ce se stabileste calitatea argilei, se vor face obligatoriu incercari pe tencuieli de proba executate pe suprafete mici, asupra carora se vor face constatari timp de 28 zile privind: aderenta, contractia, fisurarea si compor­tarea la eventualele finisaje.

» Afara de folosirea argilei ca liant, ea se intrebuinteaza ca adaos la mortarele de ciment pentru a le mari plasticitatea, in care caz argila are rol de plastifiant.

Bibliografie: Notite cursuri Universitatea Tehnica de ConstructiiBe the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*