Caramizi facute manual

cum sunt facute caramizile de mana

Confectionarea caramizilor de mana

» Pamantul ales este sapat, apoi transportat in gropi adanci de circa 30cm. Aici este udat cu apa, amestecat cu nisip daca este nevoie si framantat.

» Pasta obtinuta este transportata la mese si asezata cu mana in tipare de forma celor din imagini. Tiparele pot fi pentru una sau doua caramizi, cu fund sau fara fund. Ele se confectioneaza din lemn si se captusesc cu tabla sau se confectioneaza in intregime din tabla. Pentru ca pasta sa nu se lipeasca de tipare, acestea se uda sau se presara cu nisip.

» Caramizile se pot confectiona deasemenea cu o presa de mana, care poate presa deodata una sau doua caramizi.

» Caramizile sunt apoi scoase din tipare si asezate pe lat pe un teren curat, nivelat si presarat cu nisip. Dupa o usoara uscare (sbicire) pe o fata, ele se intorc pe cealalta fata. Dupa aceea ele sunt transportate in hale, soproane sau magazii, unde sunt asezate in stive. Dupa completa lor uscare, care dureaza 3 pana la 5 saptamani, caramizile se aseaza in cuptoare de camp. In aceste cuptoare caramizile se cladesc cu spatii intre ele si cu guri pentru combustibil (focare). Marimea cuptoarelor variaza după nevoi, se pot face cuptoare de 20.000 pana la 40.000 caramizi.

» Combustibilii folositi pentru arderea caramizilor sunt: paie, coceni, coji de seminte sau tulpini uscate de floarea soarelui, lemn de esenta slaba (salcie, plop, anin, mesteacan, mai rar fag), carbuni si uneori gaz metan.

» Pentru arderea unei caramizi in cuptorul de camp se consuma circa 1 kg lemne sau 0,400 kg carbuni.

» In timpul uscarii si arderii, caramizile isi micsoreaza volumul si apa se evapora, ramanand goluri mici (pori).

» Din cauza micsorarii volumului prin ardere, caramizile crude se confectionează avand dimensiunile cu circa 10% mai mari decat dimensiunile caramizilor arse. De aceea tiparele sunt mai mari cu acest spor in toate cele trei dimensiuni.

» Caramizile de mana sunt prea poroase, au o forma neregulata, rezistenta redusa si sunt sfaramicioase. Deaceea ele se intrebuinteaza la cladiri de mica importanta, unde se cer cantitati nu prea mari de caramida, iar instalatiile de fabricare lipsesc.

Bibliografie: Notite cursuri Universitatea Tehnica de ConstructiiFii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.