Cu ce lemn se afuma carnea?
Cuprins:
» In perioada de iarna foarte multa lume cauta cel mai bun lemn pentru afumat carnea. De aceea am ales ca in articolul de astazi sa discutam mai pe larg despre acest subiect.
» Anul acesta, din cauza situatiei pandemice, foarte multi romani au ales sa-si afume singuri carnea direct la ei acasa. Unii au afumat carnea de la porcul taiat in batatura, altii au ales sa afume carne de pui si curcan, iar unii s-au multumit doar sa afume putin peste pentru noul an.
» Indiferent de ce ati alege sa afumati, important in procesul de afumare nu este doar alegerea unor produse proaspete, naturale sau de calitate, ci este foarte important si lemnul cu care se afuma carnea sau produsele respective.
Tipuri de lemn pentru afumat carnea
» In functie de ce tip de lemn se foloseste pentru afumat, produsul final capata anumite calitati gustative. De asemenea folosirea unui lemn adecvat pentru afumat poate conferi carnii o anumita culoare specifica, o crusta speciala si o aroma deosebita.
» Si ce trebuie sa mai stiti, este faptul ca fumul generat de anumite tipuri de lemn poate mari durata de conservare a unui produs. Astfel, cred ca este foarte important sa stim care este cel mai bun lemn pentru afumat carnea.
Specii de lemn | Influenta asupra gustului | Produse afumate |
---|---|---|
Lemn de mar, par, dud, prun, cires | Ofera o aroma dulce si puternica | Carne de porc, carne de pasare |
Lemn de fag | Ofera un gust puternic si bogat | Carne de porc, carne de pasare de tara, carne de vanat |
Lemn de frasin | Ofera o aroma deosebita | Carne de pasare si peste |
Lemn de stejar | Ofera un parfum intens lemnos, cu un gust mediu aromat | Carne de porc, carne de vita si carne de pui |
Lemn de artar | Ofera o aroma dulce si usoara | Carne de pui si peste |
» Cei mai in varsta, cu experienta in arta afumatului, considera ca lemnul de esenta tare este cel mai indicat pentru a afuma carne. Mai mult, unii experti recomanda sa folositi lemnul de foc uscat la inceput, pentru a incalzi carnea, iar apoi sa folositi lemn putin umed pentru a face mai mult fum.
Ce lemn sa nu folositi la afumat?
» Inainte de a va apuca de afumat trebuie sa stiti care specii de copaci nu sunt recomandate pentru afumat.
» Lemn de conifere: Se recomanda sa nu folositi acest tip de lemn pentru afumat deoarece datorita rasinilor pe care le contine, lemnul de conifere da un gust amar carnii afumate.
» Lemn de mesteacan: Un alt soi de lemn care nu este indicat sa-l folositi in procesul de afumare este lemnul de mesteacan. De-a lungul timpului s-a constatat faptul ca produsele afumate cu aceasta esenta de lemn prind un gust ciudat amarui cu un iz nu foarte placut pentru gustul uman.
Atentie! Nu utilizati pentru afumat lemne de foc infectate cu ciuperci, lemn de fog putregait sau mucegait. Deasemenea nu folositi lemnul cu tot cu scoarta. Cand este arsa, scoarta de copac da un gust amarui carnii si poate elibera deasemenea substante nocive care pot afecta calitatea carnii afumate.
Recomandari lemn de afumat carne
» Afumatul necesita utilizarea lemnului de inalta calitate, deoarece orice impuritati sau lemn de slaba calitate vor strica inevitabil rezultatul final. Puteti afuma cu arin sau frasin de munte sau puteti folosi fag, stejar, artar s si salcie. Aceste specii de arbori se disting prin faptul ca au putina rasina, nu strica carnea si ii confera o aroma si un gust incomparabil.
» Atat lemnele proaspat taiate cat si cele afumate sunt potrivite pentru afumat.
» Lemnele verzi care mocnesc in afumatoare pot da carnii o aroma suculenta si o culoare frumoasa. Folosirea lemnelor uscate pentru afumat este o garantie ca produsul final va avea o culoare aurie deschisa care va corespunde unui gust delicat si aromat.
® Citeste si: Cum se face o afumatoare?
» Ce trebuie sa stiti este faptul ca puteti folosi si rumegus pentru afumatul carnii. Rumegusul este indicat de asemenea sa fie din lemn de fag sau alte esente prezentate mai sus. Alte persoane folosesc aschii de afumat cu arome de cires, whiskey sau stejar.
» In timpul afumatului puteti imbunatati gustul produsului adaugand cateva ramuri de copaci bogate in uleiuri aromatice. Astfel puteti pune pe foc crengi de coacaz negru, ramuri de zmeur si mure si de ce nu, chiar si lemn de trandafir.
Concluzie
» In final sper ca ati inteles de ce este important sa alegeti cel mai bun lemn pentru afumat carne. Gustul si calitatea carnii afumate depinde foarte mult de tipul de lemn pe care il veti folosi. Sper ca v-a placut articolul nostru si asteptam parerile voastre printr-un comentariu in partea de jos a paginii. Cu siguranta ca si voi cunoasteti mai multe secrete din domeniul afumatului.
Excelent articol! Abia astept sa scot suncile de la marinat si sa le afum!