Cum se construieste o afumatoare?

» Procesul de afumare a carnii este unul din cele mai importante cand este vorba de realizarea preparatelor din carne. Scopul afumarii este acela de a conserva mai bine produsele din carne, de a le prelungi valabilitatea si deseori de a le schimba componenta aromatica prin folosirea diverselor tipuri de lemn: cires, dud, par, etc.

» La procedeul de afumare se vor folosi doar lemne „curate”, brute, naturale. Nu se vor folosi sub nici o forma pal, osb sau alte materiale care in compozitia lor contin produse chimice daunatoare organismului. Pentru afumat se recomanda lemnul cu esenta tare sau rumegus provenit de la procesarea lemnului de esenta tare. Ca specii se pot folosi: fag, stejar, prun, mar, cires, dud.

» Pentru ca am primit foarte multe solicitari pe adresa noastra privind modul de a face o afumatoare, o sa incercam in continuare sa va prezentam un model de afumatoare realizat din lemn ignifugat. Imaginile vor vorbi de la sine urmand ca pentru neclaritati si intrebari suplimentare sa ne scrieti mai jos la sectiune de comentarii.

» In prima etapa vom cauta un loc in curte unde putem amplasa baza afumatoarei fara a fi nevoiti sa o mai mutati ulterior, de preferinta fiind sa o faceti in spatele casei. Dupa ce ati ales locul se va trece la realizarea bazei afumatorii, baza care se va realiza din niste boltari de beton ziditi.

» Dupa ce am zidit baza vom trece la realizarea „custii” din lemn in care se va aseza carnea la afumat. Ca materiale se pot folosi rigle din lemn de 2,5/5cm, 5/5cm sau 5/10cm si scandura sau lambriu pentru fete, in functie de ce materiale dispuneti sau mai aveti ramase de la alte lucrari prin curte.

Atentie! toate materialele din lemn vor trebui tratate ignifug inainte de folosire.

» La mijloc si in partea de sus a scheletului din lemn se vor pune 4 rigle din lemn ce vor avea frezate locasuri in care se vor pune barele ce vor sustine carnea pentru afumat, ca in imaginea de mai jos.

» Apoi vom trece la montarea usii si a acoperisului afumatorii. Pentru usa se vor folosi niste balamale simple din comert iar la acoperis sa nu uitati sa lasati un mic cos de evacuare a fumului.

» Urmatorul pas va fi realizarea focarului din caramida.

Citește și:  Gratare de caramida

Vezi Pret pe Emag!

» Acum ca afumatoare este gata vom trece la testarea acesteia. Daca doriti puteti sa-i montati si un senzor de temperatura la interior cu afisaj la exterior pentru a putea afuma carnea la o anumita temperatura dorita.

Atentie!

Pentru a preveni incendiile accidentale este interzisa folosirea afumatorilor improvizate, care nu au fost ignifugate inainte de folosire, ori amplasarea acestora in magazii, suri, remize, sub soproane sau langa materiale combustibile. Afumatorile se confectioneaza doar din materiale incombustibile sau din zidarii de caramida si se vor amplasa independent de celelalte constructii din gospodarie.

» Speram ca articolul nostru sa va fie de folos si va uram un sincer SPOR LA AFUMAT!

Sursa foto: Pinterest