Cum se face o afumatoare?

Cum se construieste o afumatoare?

» Procesul de afumare a carnii este unul din cele mai importante cand este vorba de realizarea preparatelor din carne. Scopul afumarii este acela de a conserva mai bine produsele din carne, de a le prelungi valabilitatea si deseori de a le schimba componenta aromatica prin folosirea diverselor tipuri de lemn: cires, dud, par, etc.

» La procedeul de afumare se vor folosi doar lemne “curate”, brute, naturale. Nu se vor folosi sub nici o forma pal, osb sau alte materiale care in compozitia lor contin produse chimice daunatoare organismului. Pentru afumat se recomanda lemnul cu esenta tare sau rumegus provenit de la procesarea lemnului de esenta tare. Ca specii se pot folosi: fag, stejar, prun, mar, cires, dud.

» Pentru ca am primit foarte multe solicitari pe adresa noastra privind modul de a face o afumatoare, o sa incercam in continuare sa va prezentam un model de afumatoare realizat din lemn ignifugat. Imaginile vor vorbi de la sine urmand ca pentru neclaritati si intrebari suplimentare sa ne scrieti mai jos la sectiune de comentarii.

» In prima etapa vom cauta un loc in curte unde putem amplasa baza afumatoarei fara a fi nevoiti sa o mai mutati ulterior, de preferinta fiind sa o faceti in spatele casei. Dupa ce ati ales locul se va trece la realizarea bazei afumatorii, baza care se va realiza din niste boltari de beton ziditi.

» Dupa ce am zidit baza vom trece la realizarea “custii” din lemn in care se va aseza carnea la afumat. Ca materiale se pot folosi rigle din lemn de 2,5/5cm, 5/5cm sau 5/10cm si scandura sau lambriu pentru fete, in functie de ce materiale dispuneti sau mai aveti ramase de la alte lucrari prin curte.

Atentie! toate materialele din lemn vor trebui tratate ignifug inainte de folosire.

» La mijloc si in partea de sus a scheletului din lemn se vor pune 4 rigle din lemn ce vor avea frezate locasuri in care se vor pune barele ce vor sustine carnea pentru afumat, ca in imaginea de mai jos.

» Apoi vom trece la montarea usii si a acoperisului afumatorii. Pentru usa se vor folosi niste balamale simple din comert iar la acoperis sa nu uitati sa lasati un mic cos de evacuare a fumului.

» Urmatorul pas va fi realizarea focarului din caramida.

» Acum ca afumatoare este gata vom trece la testarea acesteia. Daca doriti puteti sa-i montati si un senzor de temperatura la interior cu afisaj la exterior pentru a putea afuma carnea la o anumita temperatura dorita.

Atentie!

Banner Ford husa cheie auto webp

Pentru a preveni incendiile accidentale este interzisa folosirea afumatorilor improvizate, care nu au fost ignifugate inainte de folosire, ori amplasarea acestora in magazii, suri, remize, sub soproane sau langa materiale combustibile. Afumatorile se confectioneaza doar din materiale incombustibile sau din zidarii de caramida si se vor amplasa independent de celelalte constructii din gospodarie.

» Speram ca articolul nostru sa va fie de folos si va uram un sincer SPOR LA AFUMAT!

Sursa foto: Pinterest

Despre Robert 72 Articole
Salut dragi cititori! Numele meu este Robert si dupa 20 de ani de munca in santierele tarii si din strainatate, am decis sa ma asez in fata calculatorului si sa va impartasesc din experienta mea profesionala acumulata in decursul timpului. Sper ca articolele mele sa va fie de un real folos!

36 Comments

 1. Just wow!!! Super misto. Vreau si eu o afumatoare de genu asta. Acel salam de la sfarsit arata incredibil de bine, imi lasa gura apa. Cu asa ceva as putea sa fac salam de casa si carnati mult mai sanatosi pentru familia mea

  • Daca aveti timpul necesar e ideal sa va puteti face singura propriile preparate din carne.In acest fel veti sti mai bine ce mancati pentru ca in salamurile de pe piata se introduc tot felul de resturi, etc. Ne bucuram ca va este pe plac articolul si va mai asteptam pe site-ul nostru cu noi impresii si comentarii.

 2. Puteti face un necesar de materiale,va rog?eu am incercat si ,dupa 26 de boltari si 20-22 rigle din lemn,mi s-a cam rupt filmul 🙂

  • Dimensiunile afumatorii pot varia in functie de fiecare cat vrea sa fie de mare camera de afumare.
   In principiu se pun 7 boltari jumate pe fiecare rand, deci la 3 randuri – 21 de boltari jumatate.
   Pentru scheletul de lemn puteti face chenarul din rigle de 5/10 pentru o rezistenta sporita, apoi pentru restul puteti folosi rigle de 2,5/5 sau 5/5cm in functie de ce aveti la indemana.
   Pentru placarea fetelor, usii si acoperisului aveti nevoie de 6-7 metri patrati de scandura sau lambriu.
   Pentru focar in jur de 40 de caramizi simple si vreo 15 de samota, o usa de soba si un burlan pentru evacuarea fumului.
   Daca urmariti imaginile cu atentie, pas cu pas, sigur o sa va descurcati.

    • 1-1,5 metri liniari. Daca doriti sa faceti afumarea cu fum rece atunci se poate creste lungimea traseului de fum.

     • Daca lungimea burlanului este prea mica exista riscul de autoaprindere a afumatorii. Deasemenea si caldura administrata carnii va fi prea mare stricandu-i in acest fel proprietatile de carne afumata.

 3. Cum se poate asigura constanta fumului si evita aprinderea,supraincalzirea, prajirea lucrurilor puse la afumat, daca se foloseste cobustibil de “calitate”.

  • Pentru a asigura o constanta a temperaturii la o afumatoare cu tiraj natural singurul lucru pe care il puteti face este sa montati un senzor de temperatura la interiorul afumatorii cu un afisaj de temperatura la exterior, si manual sa alimentati focul in functie de temperatura dorita pentru afumare.

 4. Frumoaa si probabil eficienta dar…. dupa cum se vede pretul de cost este mai mare decat …casa in care locuieti !

  • Pentru acest lucru va recomandam sa folositi doar lemn bine uscat si de esenta tare, cum ar fi: fagul, stejarul, sau lemn uscat de la pomi fructiferi, cum ar fi: prun, mar, dud, etc.
   Folosirea lemnului de rasinoase cum ar fi bradul, sau a lemnelor umede, vor da o culoare neagra afumaturilor si chiar si un gust amar.
   Deci folositi lemn foarte bine uscat si neaparat afumatoare sa aiba suficient spatiu de evacuare a fumului.

 5. DA SI CRED CA E SI LACUIT,VOPSIT,S-AU SCANDURA TRATATA,IN ASA CONDITI SE POATE SIMTI UN CUST DE LAC,VOPSEA S-AU ALTE CHIMICALE,DACA AVETI OCAZIA SA PRINDETI CABINE TELEFONICE LA DEZAFECTAT CU ACELE CABINE POTI FACE AFUMATOARE,MAJORITATEA EI ESTE DIN STICLA,NU AM INCERCAT E UN PUCT DE VEDERE

 6. cred ca mult mai bine este ca intre boltari si camera de fum sa se puna o plasa sau ceva.asta in caz ca se rupe ata de la preparat sa cada pe ceva nu jos de tot

 7. Buna ziua,
  Frumoasa afumătoare, as dori sa construiesc și eu una dar de dimensiuni mai mici.
  Din nefericire am doua mâini stângi , m-a puteți ajuta cu un meșter .
  Mulțumesc mult!
  Adresa mea de email : iondumi@yahoo.com

 8. va rog frumos sa imi spuneti la focar este ceva subtire ca o tabla in partea de sus, pe el vine montata caramida . nu stiu ce aste acel material. multumesc

 9. La focar se vede in partea de sus o bucta de tabla sau ceva pe care se monteaza caramida ,aas dorii sa stiu ce este mai exact acea bucata de metal .Multumesc

  • Este o bucata de tabla mai groasa care are rolul de a sustine randul de caramida ce se zidestea deasupra gurii focarului.

 10. Bună ziua
  Super afumătoarea, felicitări!
  O întrebare aș avea și eu, din ce esență este indicat să se construiască o astfel de afumătoare, bradul este bun?
  Mulțumesc.

 11. Buna ziua, am construit și eu aceasta afumătoare dar când fac focul îmi iese foarte mult fum pe la usa sobei. Dc oare?

  • Doamna Daniela sunt posibile urmatoarele:
   – usa nu este perfect etansa;
   – traseul de burlane pentru fum nu este etansat bine si trage aer fals;
   – traseul este prea lung si nu reuseste sa faca tiraj;
   Si cel mai important, nu trebuie facut foc mare. La inceput se face un foc mic si se lasa usita intredeschisa pentru a se face tiraj. Asta pana se incalzesc putin burlanele si afumatoarea. Dupa ce se incalzesc va incepe sa traga singura. Este exact ca la sobe. Daca soba si cosul de fum n-au fost folosite demult si sunt reci, nu o sa traga bine la inceput si va iesi fum prin fata.

 12. Si spune-ti va rog la cosul de fum de sus mai este ceva sa obtureze fumul sa iasa afara sau doar ce se vede?
  Si ce dimensiune are cosul la interior.
  Va multumesc.

 13. Cu admiratie si gratitrudine va transmit gandurile de bine,multumindu-va pt ceea ce ne-ati aratat,ceea ce ne-ati sugerat.

 14. Buna ziua și felicitări pentru afumătoare. As avea o întrebare, totuși. Cum se poate proteja lemnul pe exterior împotriva umezelii, putrezirii etc dar fara a induce mirosuri in produsele afumate? Multumesc

 15. Servus la toată lumea !
  Foarte faină afumătoarea mă gândesc să-mi fac și eu una ,dar am o rugăminte!!!
  Pune te rog și REȚETA LA SALAMUL PREZENTAT !!!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*