Cum sa cresti zambile in gradina? Totul despre hiacintoide

hiacintoidele

Odata cu aparitia primaverii, natura incepe sa se trezeasca si apar primele flori care decoreaza gradina. De regula, aceste plante infloresc primele si umplu gradina cu culori aprinse. Cunoastem bine astfel de plante cu flori timpurii precum zambilele, narcisele si lalelele. Cu toate acestea, exista si alte soiuri la fel de atractive carora cu siguranta ar trebui sa le acordati atentie. Aceste plante includ hiacintoidele.

Caracteristicile hiacintoidelor

Huse Chei Auto din silicon E-Husa

hiacintoide

Hiacintoidele sunt plante perene bulboase si sunt considerate parte din familia sparanghelului. Zambila este ruda sa cea mai apropiata. Dar, in ciuda acestui fapt, hiacintoidele se aseamana cu afinele.

In timpul infloririi, tufa este decorata cu inflorescente unilaterale libere. Ele constau din flori subtiri suspendate, in forma de clopot, de dimensiuni mici, care sunt vopsite intr-o nuanta de albastru safir. Astfel de flori delicate se disting prin faptul ca varfurile petalelor lor sunt indoite spre exterior. Florile albastre stralucitoare arata grozav pe fundalul frunzelor verzi lucioase, care au o forma ingusta aplatizata. In acelasi timp, frunzisul este adunat in ciorchini liberi, ridicandu-se deasupra suprafetei pamantului. Inflorirea se observa in ultimele zile ale lunii aprilie si mai.

In salbaticie, hiacintoidele apar cel mai adesea la marginile padurilor de foioase (castan, stejar, fag). Cel mai adesea, aceasta planta alege zone care sunt in usoara umbrire, in timp ce solul lor ar trebui sa fie intotdeauna usor umed.

Planta are o dimensiune compacta, iar inaltimea sa variaza de la 20 la 30 de centimetri.

zambila

Plantarea hiacintoidelor in teren deschis

Aceste flori sunt usor de ingrijit si relativ nepretentioase. Cu toate acestea, nu sunt foarte rezistente la inghet, sunt capabile sa reziste la temperaturi de pana la minus 15-18 grade. De aceea, cel mai des se cultiva in regiuni si tari cu o clima destul de blanda. In regiunile cu ierni geroase, va avea nevoie de un adapost suplimentar in timpul sezonului rece.

Este recomandat sa alegeti un loc pentru plantare usor umbrit, protejat de vant.

Cel mai bine, o astfel de planta se simte pe pamant cu urmatoarele caracteristici:

 • nutritiv;
 • humus;
 • usor umed permanent;
 • caracterizat prin calitati ridicate de drenaj, pentru a preveni aparitia putregaiului pe bulbi;
 • bogat in materie organica si substante nutritive;
 • pH-ul recomandat este usor acid sau neutru.

Este foarte dificil sa cresti zambila in ghiveci in interior, deoarece prefera aerul proaspat si spatiul.

Caracteristici de plantare

Plantarea bulbilor in teren deschis se efectueaza toamna (din septembrie pana in octombrie). In acest caz, inflorirea poate fi vazuta deja odata cu debutul primaverii.

plantare

Reguli:

 • Expertii recomanda plantarea imediata a hiacintoidelor intr-un loc permanent, deoarece aceasta planta perena nu are nevoie de transplantari regulate. Daca alegeti un loc potrivit pentru o astfel de cultura bulboasa, atunci dupa un timp va putea forma un camp luxos. Dar aceasta planta are nevoie de mult spatiu.
 • Imediat inainte de plantare, sapati solul la o adancime de aproximativ 0,3 m. Indepartati pietrele mari si radacinile buruienilor si, de asemenea, adaugati compost in sol sau in gauri, care trebuie sa fie putrezit. Daca pe santier se observa stagnarea umiditatii in timpul ploii, atunci in partea de jos a gaurilor este necesar sa se faca un strat de drenaj de nisip. Acest lucru va preveni putrezirea bulbilor.
 • Adancimea de plantare a bulbilor depinde de inaltimea acestora. De regula, adancimea de plantare ar trebui sa fie de 3 ori mai mare decat inaltimea bulbului. In acelasi timp, adancimea medie este de la 7 la 8 centimetri. Va rugam sa retineti ca bulbul trebuie sa fie vertical in sol.
 • Umpleti gaura de plantare cu pamant, dar nu-i compactati suprafata excesiv. Datorita acestui fapt, sistemul de radacina va putea sa creasca si sa se dezvolte liber. Udati.

Pentru hiacintoide, densitatea de plantare este, de asemenea, importanta:

 • de la 10 la 12 cepe la 1-2 m;
 • plantarea intr-un ghiveci poate fi mai densa, in timp ce este permis chiar ca bulbii sa fie amplasati aproape unul langa altul, ceea ce va creste decorativitatea plantarii.

Plantarea intr-un ghiveci

Reguli de baza pentru plantarea hiacintoidelor intr-un ghiveci:

 • un amestec adecvat de sol hranitor si bine drenat, constand din sol vegetal, perlit si pamant de gradina (1:1:2);
 • in partea de jos a recipientului trebuie sa existe gauri pentru drenaj;
 • se toarna un strat de pietris sau argila expandata la fundul vasului, care va actiona ca drenaj;
 • plantati bulbii, varfurile lor trebuie sa fie la acelasi nivel cu suprafata solului;
 • compactati suprafata amestecului de sol, udati.

Ingrijire hiacintoide

Ingrijirea hiacintoidelor care cresc in camp deschis este usoara. Ingrijirea plantelor include:

Udare

Cultura reactioneaza negativ la seceta. In acest sens, pe vreme uscata, trebuie asigurata udarea in timp util. Nu lasati apa sa stea in sol, deoarece acest lucru poate provoca putrezirea bulbilor.

Mulci

Acoperirea suprafetei solului cu mulci va ajuta la reducerea cantitatii de udare. Un strat gros de mulci suprima cresterea buruienilor si protejeaza radacinile de inghet in timpul iernii.

Daca mulciti plantarile cu compost, atunci acest lucru, printre altele, va oferi plantei si o nutritie suplimentara. Tufisurile care cresc in teren deschis nu au nevoie de ingrasaminte minerale complexe.

zambila albastra

Ingrijire zambila in ghiveci

Udarea se efectueaza numai dupa ce amestecul de sol din ghiveci se usuca bine. Din al doilea an de crestere, fertilizati tufisurile cu un ingrasamant lichid conceput special pentru culturile bulboase.

Daunatori si boli

Florile sunt rezistente la multe boli si daunatori. Dar melcii sunt deosebit de periculosi pentru ele. Primavara, cand abia apar muguri fragezi, gasteropodele se grabesc sa se ospate cu ele. Pentru combaterea lor se recomanda instalarea de capcane (de exemplu, capcana cu bere). De asemenea, solul din jur poate fi presarat cu nisip sau cenusa de lemn. Iar molustele se misca cu greu pe pamant uscat.

Nota! Aceasta planta este otravitoare, de aceea trebuie sa o ingrijesti atent. Toate partile acestei plante sunt periculoase atat pentru animale, cat si pentru oameni. In acest sens, se recomanda sa lucrezi cu ea cu manusi si sa tii copiii departe de ea. Daca sucul de hiacintoide ajunge pe pielea persoanelor alergice sau a persoanelor deosebit de sensibile, in acest loc poate aparea iritatie. Si ingestia accidentala de suc poate duce la otravire, deoarece contine glicozide.

Despre Irina 203 Articole
Buna! Sunt Irina si scriu pentru a aduce un folos cititorului. Imi doresc ca familiile romane sa fie fericite si informate, caci un popor educat este un popor puternic! Incerc sa aduc cat mai multe informatii utile in fiecare articol.

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.