Inlocuirea dusumea veche

Cum scapam de mucegaiul de sub dusumea?

Intrebare de la: Vali Sandu pe adresa redactiei

Cum putem scăpa de mucegai de sub dușumea, casa fiind din lemn și este la munte doar sub dușumea, un profesionit cunoașteți ? locația este la Suceava la munte ,mulțumesc.

Raspunsul redactiei:

» Buna ziua. Banuiesc ca problema dvs. apare din cauza umezelii ridicate din solul de sub casa. Mai mult ca sigur ca atunci cand s-a construit casa nu s-a realizat o hidroizolatie corecta a acesteia si de aici apar si problemele.

» Solutia pentru situatia dvs. ar fi inlocuirea dusumelei vechi si refacerea atat a hidroizolatiei cat si termoizolatiei de sub pardoseala.

» Ce aveti de facut:

 • decopertarea pardoselii din camere: se scoate dusumeaua veche din lemn impreuna cu grizile (talpile) care mai mult ca sigur sunt putrezite sau afectate de umiditate si mucegai;
 • se scot circa 10cm din pamantul de sub pardoseala si se inlocuieste cu pietris de granulatie 16-32mm, acesta fiind stratul de rupere a capilaritatii;
 • se compacteaza foarte bine stratul de pietris cu un mai compactor sau un mai de mana;
 • apoi se aseaza un strat fin de nisip 1-2cm, care se intinde bine cu un dreptar pentru a rezulta o suprafata cat mai plana;
 • se aseaza o folie din PVC atat pe intreaga suprafata a camerei cat si pe marginea peretilor circa 15-20 de cm. De preferat ca folia sa fie dintr-o singura bucata;
 • urmatorul pas este dispunerea placilor de polistiren extrudat pe intreaga suprafata a camerei, de preferinta polistirenul sa fie cu nut si federe pentru a nu exista rosturi intre placi;
 • apoi se aseaza o membrana bituminoasa sau carton bitumat. La fel, acest strat sa fie atat pe intreaga suprafata a camerei cat si pe marginea peretilor circa 15-20 de cm;
 • peste acest strat hidroizolator se va turna ori o placa de beton de 10cm slab armata, ori o sapa uscata de circa 5cm.

» Este foarte important ca sapa sau placa de beton sa se usuce foarte bine pentru a nu mai lasa nici o urma de umezeala la nivelul pardoselii inainte de placarea finala cu strat finit. Dupa uscarea completa a betonului, circa 20-30 de zile, se poate pune folie pentru parchet si se poate placa din nou cu dusumea sau parchet.

» Daca mai aveti si alte nelamuriri nu ezitati sa ne scrieti.

Spor la construit!!!

13 Comments

 1. daca peste o dusumea se poate pune parchet, dusumeaua e veche iar pentru inlocuirea ei nu gasesc o solutie fiindca scindura care ar inlocui dusumeaua e plina de noduri deci ce trebuie sa fac pot pune parchet direct pe dusumea si fara s-o lipesc cu aracet?

  • Verificati ca pardoseala veche sa fie stabila, eventual o mai puteti prinde in cateva holzsuruburi acolo unde “joaca”.
   Apoi puneti pe toata suprafata camerei placi izolatoare din polistiren extrudat cu grosime intre 5 si 20mm.
   Dupa care puteti monta parchet laminat.

   • Eu am pus pe parchetul vechi placu de izolare din pîslă pt.o mai bună respirație a parchetului pe cănd polistirenul nu lasă umezeala

  • Daca nu ati montat o membrana hidroizolanta sub placa de beton, atunci puteti monta polistiren extrudat de 2-3cm pe placa, apoi o sapa autonivelanta, apoi folie pentru parchet si apoi puteti monta parchetul.

 2. As sari peste pasul ala cu 1-2 cm de nisip. Acesta va curge printre pietrele de desupt si vor rezilta bule fara niciun suport.

  • Ai sarit cu cititul partea cu tasarea. Pietrisul/sortul SE TASEAZA, abia apoi se pune nisip. Acesta nu scapa printre pietre, stratul fiind tasat.

 3. Buna ziua,
  Va multumesc pentru articol, m-a ajutat mult! As mai avea doua intrebari insa.
  Am urmat indeaproape toti pasii indicati de dv., cu exceptia stratului de membrana bituminoasa sau carton bitumat – atat mesterii, cat si personalul depozitului de unde am cumparat materialele mi-au indicat ca ar fi dus la topirea sau la deteriorarea polistirenului, ca urmare a interventiei termice necesare. Mai mult, personalul depozitului mi-a recomandat sa aplic acest strat peste stratul de 10 cm de beton. Le urmez sfatul sau nu?
  Si inca ceva: mi s-a recomandat sa pun un strat de polistiren pentru parchet sub parchet. Mai este el necesar?
  Va multumesc anticipat!

  • La interioare membranele bituminoase nu se lipesc cu flacara ci cu solutii bituminoase la rece. Le gasiti la galeata in magazinele de bricolaj.
   Stratul se pune dedesubt pentru a “bloca” umezeala din pamant sa urce spre interiorul casei. Pardoselile se hidroizoleaza la suprafata doar in cazul camerelor de baie cu dus sau cada, si in special in cazul bailor amplasate la nivele superioare pentru a preveni eventuale infiltratii la camerele de jos.
   Pentru ca parchetul sa nu stea direct in contact cu betonul este indicat sa se monteze pe folii speciale pentru parchet sau placi din polistiren extrudat realizate special pentru montajul parchetului.

   Pentru montarea parchetului gasiti aici cateva informatii utile: https://casasidesign.ro/montaj-parchet-laminat.html

 4. Am in cladirea care locuiesc o incapere(care in trecut a fost o fabrica de tabacarie) care are 8m/6m si are o dusumea din lemn, este veche si pe alocuri lemnu este degradat. La peretele cu ferestre este o zona cam de 70cm latime din beton. Vreau sa torn peste tot beton si sa o inalt caci este mai jos cu 10cm decat urmatoarea camera. Ambele incaperi nu sunt locuite , sunt doar gen depozite.
  As vrea sa fac si o izolatie inainte de beton. Este necesar sa scot pardoseau de lemn sau pot sa tor peste? Multumesc.

  • Este foarte important aspectul din ce este realizat planseul. Structura este tot din lemn sau din beton. Ideea e ca turnand 10cm de beton veti ingreuna foarte tare structura si s-ar putea sa nu duca. O solutie mai viabila ar fi sa puneti polistiren extrudat de 5cm si apoi sa turnati o sapa peste. Oricum cred ca ar fi indicat mai intai sa chemati un specialist in structuri care sa va dea o solutie avizata in functie de ce gaseste la fata locului.

 5. Bună ziua,
  Am decopertat dușumeaua veche din camera de 20 metri pătrați deoarece se deteriorase foarte mult și în urma decopertări am descoperit pe suprafața betonului foarte multe pete de mucegai. Menționez că șapa de beton existentă s-a turnat direct pe pământ în momentul execuției lucrări casa fiind la țară ,zonă de câmpie, temperaturile iarna minim -20 iar vara +39 grade. Care ar fi soluția de a face o hidroizolare corectă și eventual tratament antimucegai pentru a monta o dușumea noua fără a renunța la șapa existentă. Mulțumesc

 6. De ce ati interzis tiparirea? Era util sa tiparesti si sa ai foile cu tine, decit sa stai intre telefon/tableta/calculator si lopata/betoniera/etc

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.