Care sunt partile componente ale unei cladiri?

» După cum s-a vazut mai inainte, cladirile sunt clasificate in mai multe categorii, deosebindu-se dupa scopul lor.

» Dar chiar aceeasi cladire are parti cu destinatii variate. Aceste parţi se amenajeaza si se grupeaza pentru a corespunde cat mai bine destinatiei lor.

IMPARTIREA UNEI CLADIRI PE INALTIME

» Dupa pozitia pe care o ocupa in inaltime, fiecare parte a unei cladiri primeste o denumire diferita:

1. Parterul este partea cladirii care are pardoseala la nivelul terenului sau cu cateva trepte mai ridicata.

2. Subsolul este format din incaperile care au pardoseala mai jos decat nivelul terenului.

» Pentru a putea fi locuite, camerele din subsol trebue sa indeplineasca anumite conditii. Ele trebue sa aiba inaltimea interioara de cel putin 2,70 m. Aceste camere trebue sa fie bine luminate (regulamentele cer ca suprafata ferestrelor camerelor de locuit sa fie cel putin o sesime din suprafata camerei). Deasemenea vor fi bine aerisite. Este interzis ca subsolurile in care se locuieste sa fie ingropate in pamant mai mult de un metru.

» Uneori, cand suprafata terenului este redusa si cladirea are mai multe etaje, se construieste un al doilea subsol. Acesta este complect ingropat in pamant, nu are ferestre si este aerisit indirect prin ventilatii. El nu poate fi locuit, servind numai pentru depozite, instalatii si altele.

3. Pivnita se construieste sub parter, dedesubtul nivelului terenului. Ea are numai mici ferestre pentru aerisire sau ventilatii (rasuflatori). Pivnitele se pot folosi numai ca depozite.

4. Etajele se construiesc deasupra parterului. Ele se numeroteaza de jos in sus: etajul I, II, III etc. Inaltimea etajelor depinde de destinatia lor.

» Astfel, camerele de locuit vor avea o inaltime de cel putin 2,70 m, pe cand clasele scolilor vor fi inalte de cel putin 3,50 m. Uneori, cand anumite incaperi trebuie sa aiba o inaltime mare (de exemplu: sali de teatru, atenee), ele se vor construi pe inaltimea a doua sau mai multe etaje.

5. Podul: Deasupra ultimului etaj se construieste invelitoarea, care opreste apa ploilor, zapada, sa patrunda in cladire. Invelitoarea este alcatuita din suprafete inclinate, care permit scurgerea apelor. Intre invelitoare si planseul ultimului etaj ramane un spatiu care poarta numele de pod. Podul nu este locuibil si serveste uneori ca depozit.

Citește și:  Paianta - Totul despre case din paianta

6. Mansarda se amenajeaza in podurile inalte, prevazandu-se cu ferestre si putand fi locuita.

IMPARTIREA UNEI CLADIRI LA ACELASI ETAJ

» In planurile unei cladiri este indicata intrebuintarea fiecarei incaperi in parte. Intrebuintarile sunt variate, dupa destinatia cladirii. Unele incaperi pot fi intalnite aproape in toate cladirile.

» Apartamentul este partea din cladire destinata unei gospodarii. El este alcatuit din camere de locuit, de serviciu si de trecere.

» Camerele de locuit sunt: dormitorul, biroul, holul, sufrageria.

» Camerele de trecere sunt: vestiarul (o mica incapere la intrare), sala (incaperea din care se intra in fiecare camera de locuit) si coridoarele.

» Camerele de serviciu sunt: bucataria, camara, baia si closetul.

 

Bibliografie: Notite cursuri Universitatea Tehnica de Constructii