Unelte pentru zidit

Ce unelte se folosesc la zidirea peretilor?

» Ciocanul de zidarie este facut din otel si are coada din lemn tare. El cantareste circa 1 kg. Poate avea formele din fotografia de mai jos:

Partea taioasa serveste la cioplirea caramizilor, iar cealalta la asezarea caramizilor, baterea cuielor.

» Canciocul este unealta cu care zidarul ia mortar din targa si-1 arunca pe zid. Este facut din tabla de otel, avand forma aratata mai jos:


Canciocul are o coada scurta de lemn, pentru apucat cu mana si un carlig, cioc, pentru a putea fi agatat de marginea targii de mortar.

» Lopata cancioc se foloseste la amestecarea mortarului in lada cu mortar, ca si la asezarea in cantitati mari si nivelarea mortarului pe ziduri. Este asemanatoare unei lopeti obisnuite cu peretii laterali inclinati, avand o greu-tate de 2 kg.

Lopata cancioc este construita dupa sistemul zidarului rus Maltev si este standardizata.

» Mistria cu dinti tip cancioc serveste la asternerea mortarului pe randurile de caramida sau BCA in timpul zidirii. Este facuta din tabla de otel si are forma aratata in fotografia mai de jos:

Aceasta unealta se manuieste cu amandoua mainile. Printr-o mica inclinare, mortarul curge usor si se asterne pe zid intr-un strat de grosime uniforma.

» Mistria este confectionata din tabla de otel si are manerul de lemn. Serveste zidarului la intinderea mortarului pe randurile de zidarie, la umplerea cu mortar a rosturilor verticale si la curatirea de mortar a fetelor zidului in timpul executiei.

Se intrebuinteaza deasemenea si la executarea tencuielilor.

Mistriile sunt de diferite forme si marimi,  dupa felul  lucrarilor executate.

Bibliografie: Notite cursuri Universitatea Tehnica de Constructii 

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.