Unelte pentru tencuit

Ce unelte se folosesc la tencuit peretii?

» Inafara de mistrie, care se foloseste la zidit si la tencuit, la executarea tencuielilor se mai intrebuinteaza urmatoarele unelte:

» Drisca – serveste la netezirea tencuielilor. Este facuta din lemn, plastic, metal sau polistiren avand o fata lisa cu care se netezesc tencuielile. Pe cealalta fata are un maner de care se tine in timpul lucrului. Ca si mistria, drisca are forme si marimi diferite, dupa felul tencuielilor care se executa cu ea.

» Malaua este o drisca mai mare. Pe ea aseaza zidarul mortarul pregatit pentru tencuiala. Apoi ia mortarul de pe mahala cu mistria si-l arunca pe plafon sau pereti. Serveste de asemenea la tragerea tencuielilor.

» Jgheabul de tencuit serveste la incarcarea tencuielilor pe pereti. Este o unealta adoptata si pe santierele noastre. Cu ea se pot executa lucrarile de tencuiala cu mare rapiditate.

» Scoabele de tencuit servesc la fixarea nivelului vertical si a grosimii tencuielilor pe pereti. Pe ele aluneca jgheabul cu care se incarca tencuiala si dreptarul cu care se netezeste.

Scoabele sunt confecţionate din oţel cu secţiunea de 12/12 mm şi lungimea de circa 2 m. Ele sunt prevăzute cu ghiare de fixare. Scoabele înlocuiesc cuiele sau stâlpişorii cu care se punctează zidurile în vederea tencuirii. Aşezarea scoabelor este o operaţie cu mult mai rapidă, mai precisă şi mai uşoară decât operaţia de punctare a zidului. Scoabele de tencuit sunt între-buinţate din ce în ce mai mult.

» Sablonul  serveste la executarea tencuielilor profilate. Se confectioneaza din scanduri taiate cu ferestraul ingust dupa un profil desenat pe hartie. El se captuseste apoi cu tabla.

De multe ori se fac sabloane pentru executarea zidariei cu forme mai complicate. Acestea usureaza munca zidarului.

» Spaclul foloseste la netezirea si inlaturarea asprimilor suprafetelor tencuite, operatie numita spacluire. Este facut dintr-o lama de otel de forma aratata in fotografia de mai jos, fixata intr-un maner de lemn. Spaclul este intrebuintat mai ales de catre ipsosar, zugrav si vopsitor.

» Bidineaua este intrebuintata de zidar la stropirea peretilor in timpul lucrului si mai ales cand executa driscuirea tencuielilor.

Bibliografie: Notite cursuri Universitatea Tehnica de Constructii

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.