Unelte specializate care nu trebuie să lipsească din gospodărie

scule necesare in gospodarie

O gospodărie bine organizată este una în care găsești rapid uneltele de care ai nevoie, când îţi trebuie! Trebuie să recunoaştem că sunt o serie de activități ce pot fi realizate cu unelte de bază precum lopata, săpăliga, furtunul ori cleştele.

Însă sunt şi o serie de unelte specializate, pe care le utilizezi mai rar, ce este drept,  dar fără acestea rezolvarea sarcinilor poate fi dificilă sau chiar imposibilă.

Astăzi ne oprim atenția asupra suflantelor de zăpadă, a generatoarelor electrice şi a motofierastraielor. Aceste unelte specializate își găsesc aplicabilitate în orice anotimp dar le apreciezi cel mai mult în sezonul rece, când poți fii luat prin surprindere  din pricina intemperiilor.

Suflante de zăpadă

Să vorbim despre  suflante de zăpadă, unelte, care cu siguranță îţi vor ușura viața în timpul iernii. Sunt indispensabile în regiunile cu precipitaţii abundente, şi opţionale în zonele în care ninsorile nu sunt atât de frecvente. Suflantele de zăpadă înlăturată omătul, cu un minim de efort. Aceste freze sunt construite inteligent, au forță şi degajează rapid suprafețele acoperite cu nea. Suflantele de zăpadă sunt prevăzute cu motoare cu  transmisie cu discuri ce generează puterea necesară înlăturării stratului gros de omăt depus.  Sunt unelte ergonomice ce pot fi manipulate cu uşurinţă chiar şi de persoanele care nu au o pregătire specială în domeniu. Au aplicabilitate largă. Înlătură zăpada de pe alei, cărări de transport, ajută la degajarea drumurilor de legătură şi a parcărilor. Avantajele suflantelor de zăpadă nu  se limitează la cele menţionate. Anumite modele sunt prevăzute cu accesorii suplimentare, astfel că pot îndeplini şi funcţie de înlăturare a frunzelor şi a resturilor vegetale căzute la final de toamnă.

Motoferăstraie

O altă categorie importantă care merită atenţia noastră este cea de motoferăstraie. Motoferăstraiele, cunoscute în  popor și sub denumirea de  drujbe, sunt esenţiale în gospodăriile a căror sursă de încălzire sunt lemnele. Totuşi aplicabilitatea acestora nu se opreşte aici. Acestea sunt utile şi în livezi. Lamele perfect ascuţite ale motofierăstraielor permit realizarea tăierilor anuale curate. Folosind aceste unelte riscul de infectare a pomilor este minimizat. Dacă vrei să achiziţionezi o unealtă care să corespundă necesitaţilor tale trebuie să iei în calcul următoarele aspecte: tipul motorului, putere dispozitivului, autonomia de lucru și garanţia.

Piaţa este foarte variată când vine vorba de unelte pentru gospodărie, însă nu întotdeauna raportul de preţ trebuie să primeze. Alege motofierăstraie care corespund volumului de sarcini. Dacă foloseşti unealta pentru întreţinerea grădinii trebuie să ţii cont de autonomie, ergonomie dar şi de greutate. Cu siguranţă, îţi va fi dificil să realizezi  tăierile sezoniere, dacă dispozitivul pe care îl achiziţionezi este  greu.

Generatoare de curent

Tot în categoria uneltelor specializate sunt şi generatoare de curent. Acestea sunt folosite în realizarea sarcinilor exterioare. Totuşi mulţi consumatori le achiziţionează, pentru momentele când reţeaua de curent este suprasolicitată şi apar penele de curent, sau pentru momentele de relaxare în natură.  Generatoarele de curent sunt cu adevărat indispensabile locuitorilor din zonele, care din când în când sunt măturate de furtuni puternice, şi trebuie să recunoaştem că aceste fenomene meteo extreme au devenit tot mai dese.

Dacă ai hotărât ca din arsenalul de unelte şi scule specializate nu trebuie să lipsească un generator de curent, trebuie să analizezi cu atenţie câteva detalii. Astfel vei avea siguranţa că dispozitivul achiziţionat se va potrivi perfect necesitaţilor tale. Primul aspect pe care îl verifici este legat de mobilitate. Pe piaţă avem generatoare fixe şi generatoare staţionare. Cele mobile sunt perfecte, dacă vrei să le iei şi în vacanţă ( rulote, pescuit) sau pentru realizarea sarcinilor din grădină sau livadă. Un alt detaliu ce trebuie analizat este tipul de curent – monofazat sau trifazat. Generatoarele monofazate sunt soluţiile pentru locuinţe rezidenţiale, acestea generează tensiune de 230 V, cele cu curent trifazat generează tensiune de 230V -400V, deci sunt soluţii pentru volum.

Puterea este o altă constantă pe care trebuie să o analizezi, ai de ales între generatoare cu putere mică – 500W – 2200V, medie 2200W -5500W şi mare de până la 10.000W. Modul de alimentare şi autonomia sunt alte detalii pe care trebuie să le analizezi cu multă atenţie.

 

Acestea sunt trei dintre uneltele specializate care nu trebuie să lipsească dintr-o gospodărie bine echipată. 

1 Comment

  1. Buna ziua. Super articolul dumneavoastra. Foarte bine explicat. Detinem o platforma in domeniul constructiilor in Romania http://www.bctr.ro/despre si echipele inscrise in sistemul nostru lucreaza doar cu scule profesionale dar nu intotdeauna ceea ce este cel mai scump este si cel mai bun. Incercam sa folosim calitatea la cele mai inalte standarde dar sa stiti ca uneori chiar si anumite scule/utilaje/materiale “no name” sunt foarte bune si de foarte mult ajutor. Chiar recomandam clientilor nostrii sa aiba in gospodarie toate sculele care le-ati descris in articol.

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.