Armare minima stalpi casa

intrebari si raspunsuri

Am armat bine stalpii casei?

Intrebare de la: Truinea Cristian pe adresa redactiei

“Buna ziua! Am o nelamurire, construiesc o casa [doar parterul este gata], la stalpii verticali de la parter in numar de 14 cu cate 4 bucati de fier beton de fi 10 striat si etrieri de fi 8 din 20 in 20 este in regula?
Mentionez ca la fundatie armarea este pe 6 fire longitudinale de 10 si 12mm cu etrieri de 8 striat, adancime 90cm in pamant si 60cm deasupra.
La placa am pus fier de 8 si de 10, la fel la centuri.
Urmeaza mansarda. MULTUMESC!”

Raspunsul redactiei:

» De obicei la stalpi se pune un minim de 4 bare PC52 (striat) cu diametru de 12mm, legate intre ele cu etrieri de 8mm din OB37 (otel neted). Nu se fac etrieri din “fier striat”, deoarece striatul nu are aceleasi proprietati elastice ca si “fierul neted”.

» Din intrebarea dvs. rezulta ca deja ati executat lucrarea. In acest caz prea mare lucru nu mai aveti de facut, doar sa evitati incarcarea excesiva a greutatii structurii mansardei si a structurii acoperisului.

» Puteti sa realizati mansarda pe structura din lemn sau zidarie BCA, materiale mai usoare.

» Pentru o invelitoare mai usoara va recomand tigla metalica in locul tiglei ceramice care este mult mai grea si implica o structura de lemn a mansardei mult mai bine dimensionata si mai grea.

 

CONCLUZIE:

» Nu trebuie sa va faceti griji prea mari. Daca ati pus macar ce ati spus mai sus plus daca ati turnat un beton de calitate (B250), casa nu va “cadea”, singura problema este cum se va comporta la testul unui cutremur, si aici ma refer la fisurile ce vor aparea la colturi. Oricum ar fi nu trebuie sa va faceti griji ca va va cadea casa in cap. Stati linistit!

» Daca mai aveti si alte nelamuriri nu ezitati sa ne intrebati!1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*