Armare minima stalpi casa

intrebari si raspunsuri

Am armat bine stalpii casei?

Intrebare de la: Truinea Cristian pe adresa redactiei

“Buna ziua! Am o nelamurire, construiesc o casa [doar parterul este gata], la stalpii verticali de la parter in numar de 14 cu cate 4 bucati de fier beton de fi 10 striat si etrieri de fi 8 din 20 in 20 este in regula?
Mentionez ca la fundatie armarea este pe 6 fire longitudinale de 10 si 12mm cu etrieri de 8 striat, adancime 90cm in pamant si 60cm deasupra.
La placa am pus fier de 8 si de 10, la fel la centuri.
Urmeaza mansarda. MULTUMESC!”

Raspunsul redactiei:

» De obicei la stalpi se pune un minim de 4 bare PC52 (striat) cu diametru de 12mm, legate intre ele cu etrieri de 8mm din OB37 (otel neted). Nu se fac etrieri din “fier striat”, deoarece striatul nu are aceleasi proprietati elastice ca si “fierul neted”.

» Din intrebarea dvs. rezulta ca deja ati executat lucrarea. In acest caz prea mare lucru nu mai aveti de facut, doar sa evitati incarcarea excesiva a greutatii structurii mansardei si a structurii acoperisului.

» Puteti sa realizati mansarda pe structura din lemn sau zidarie BCA, materiale mai usoare.

» Pentru o invelitoare mai usoara va recomand tigla metalica in locul tiglei ceramice care este mult mai grea si implica o structura de lemn a mansardei mult mai bine dimensionata si mai grea.

 

CONCLUZIE:

» Nu trebuie sa va faceti griji prea mari. Daca ati pus macar ce ati spus mai sus plus daca ati turnat un beton de calitate (B250), casa nu va “cadea”, singura problema este cum se va comporta la testul unui cutremur, si aici ma refer la fisurile ce vor aparea la colturi. Oricum ar fi nu trebuie sa va faceti griji ca va va cadea casa in cap. Stati linistit!

» Daca mai aveti si alte nelamuriri nu ezitati sa ne intrebati!

forum constructii case
 

5 Comments

 1. Buna ziua!
  Am conceput casa cu un singur nivel si acum as dori sa o construiesc pe doua nivele, numai ca nu am lasat fier prelungire la stalpi. Stie cineva cum as putea pune bare de otel beton? Multumesc

  • Va trebui in zona unde vor urma sa fie viitorii stalpi, pentru cel de-al doilea nivel sa bateti niste cupoane de fier beton de 14, de vreo 40-50cm. Dati mai intai o gaura in beton cu burghiu de 14, circa 15-20cm. Apoi umpleti gaura cu o Ancora Chimica si bateti fortat cuponul de fier pana la capat. Dupa ce s-a intarit, de acele cupoane veti prinde armatura viitorilor stalpi.
   Ca idee pentru extinderea casei cu inca un nivel, veti avea nevoie de autorizatie de construire si de un nou proiect tehnic. Acolo structuristul va va da solutia exacta de prindere, dimensiunea fierului si gradul de armare.

 2. Buna ziua.am construit o casă cu o amprentă de 72 mp si cu etaj.totul din buca,acoperișul este din tifla ceramica.
  Problema este ca am o fundatie de 60 cm adancime si 30 cm lățime di fier beton.
  Intrebarea este daca aceasta fundatie este buna pt construcția mea?
  Astept sa.mi răspundeți pt a stii ce sa fac mai departe.
  Va multumesc!

  • Ca prima remarca ar fi faptul ca fundatia nu este realizata sub adancimea de inghet, avand doar 60 de cm adancime. Daca aveti casa deja construita peste aceasta fundatie nu stiu daca mai puteti face ceva. Indicat este sa asteptati si sa vedeti comportarea cladirii in timp. Daca vor aparea fisuri la nivelul elevatiei sau a peretilor atunci s-ar putea sa trebuiasca sa realizati procedee de consolidari si subzidiri, in baza unei expertize tehnice pe parte de rezistenta a cladirii.

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.