Cositorul sau staniul in constructii

la ce se foloseste cositorul

Ce este cositorul?

» Cositorul este un metal alb, moale, foarte maleabil. Se intrebuinteaza mai ales in lucrarile de tinichigerie.

» In aliaj cu arama, cositorul formeaza bronzul. In aliaj cu plumbul, formeaza cositorul de lipit, intrebuintat de instalatori si de tinichigii.

» Deoarece lipirea cu cositor asigura o fixare mecanica foarte buna pentru piesele electronice si asigura deasemenea si un contact electric stabil, lipirea cu cositor este principala forma de a realiza asamblarea si imbinarea pieselor electronice. Pentru realizarea acestor lipituri se intrebuinteaza un ciocan de lipit, care incalzindu-se pana la o temperatura de 3000 C topeste cositorul realizand astfel lipiturile.

» Deasemenea cositorul se mai foloseste si in realizarea instalatiilor termice realizate pe baza tevilor de cupru. La aceste tip de instalatie, cositorul se foloseste la imbinarea armaturilor (coturi, teuri, mufe).

» Un alt tip de instalatie unde se mai foloseste cositorul este instalatia electrica pe baza conductorilor multifilari, unde unii instalatori cositoresc imbinarile dintre conductor si papucul de mufare.

» Procedeul de cositorire se mai foloseste si la etanseizarea imbinarilor burlanelor si elementelor de scurgere pluviala.

Bibliografie: Notite cursuri Universitatea Tehnica de ConstructiiFii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.