Alegerea florilor si a plantelor decorative

» O adevarata podoaba in gradinile de langa casa o constituie florile si arbustii decorativi care nu trebuie sa lipseasca din nici o gospodarie. Locul lor il gasim chiar si in gradinile cele mai mici, de-a lungul aleilor, de o parte si de alta a scarilor, pe mica peluza de iarba, la coltul cladirii sau in jurul unui strat de legume.

» Numarul mare de plante florale care se cultiva ne da posibilitatea sa le grupam in asa fel incat gradina sa fie plina de flori de primavara pana toamna tarziu. La alegerea speciilor de flori si arbusti, vom da preferinta florilor vivace, adica a celor ce traiesc mai multi ani pe acelasi loc si care cer foarte putina ingrijire, sunt mai rezistente la seceta, la boli si la insecte.

» Florile anuale sunt necesare la inceputul infiintarii gradinii deoarece infloresc in anul in care sunt semanate sau plantate. La orase, unde dispunem de mai putin teren este bine ca pe o parte din el sa cultivam flori anuale sub forma de borduri si rondulete care trebuie schimbate de doua ori pe an.

» Calauziti de aceste principii, pentru zona de campie a regiunii expusa mai mult la seceta, recomandam urmatorii arbusti floriferi: liliacul, clopotelul galben, lamaita, cununita si trandafirii, care trebuie preferati inaintea oricaror alte flori. Dintre florile vivace, cele mai recomandate sunt: Ciubotica cucului, stanjeneii, caldarusa, crinii albi, nalba, bujorii, muscatele si crizantemele.

» Dintre florile anuale recomandam: carciumaresele, craitele, ageratum, petuniile, gura leului, mixandrele, garofitele, panselele. Pentru zona dealurilor unde cad ploi mai multe se recomanda aceiasi arbusti floriferi si aceleasi flori, la care se adauga si gutuiul japonez, buxus, gherghinele, (daliile), paralutele, begoniiie, salvia.

» Dintre aceste sortimente, amatorii de a-si organiza gradinite de flori isi vor alege pe cele care le vor considera mai nimerite si in proportie mai mare sau mai mica in functie de suprafata terenului. La alegerea florilor trebuie sa se tina seama de armonia coloritului: culoarea rosie se armonizeaza cu verdele, galbenul cu violetul, albastrul cu orange-ul. In calitate de culori intermediare, menite sa inlature contrastele, amintim albul si griul deschis.

» Cu cat gradina de langa casa va fi mai judicios folosita, cu atat va satisface mai bine nevoile familiei, va da o infatisare mai placuta gospodariei si va arata dragostea de progres a fiecarui cetatean.

Citește și:  Producerea de rasaduri

Bibliografie: Suport curs Facultate Agronomie